Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kud nestade ona lepa rasprava iz IDF teme?nije valjda opet sklonjena da se ne bi narusavao ugled odgajivaca i rase:)?
. To je i mene zanimalo. Pogotovo kako se radi selekcija. Koji metod se primenjuje? Ja sam očekivo od šampiona pardon vlasnika šampiona odgovore. To će ostati tajna ?

Ako za Vaše godine bavljenja ovcarstvom niste naučili šta je selekcija i koje su metode selekcije ne vidim razlog žašto bih bilo ko sa foruma osećao potrebu da vam objašnjava, jer da ste želeli da znate šta znači selekcija i koje su metode iste davno bih ih naučili. Dakle umesto da Vi sa vašim znanjem iz ovčarstva pomažete članovima, Vi tražite objašnjenja nekih osnovnih stvari koje se moraju naučiti u ovčarstvu. Kolega dugo ste član foruma, videli ste ovce svih članova koji koliko-toliko pišu na forumu samo vaše stado nismo upoznali. Dali je toliko dragocena ta Vaša selekcija i meleženje da se drži skrivena od očiju javnosti?

Poslednja izmena:
Bato ajd u treci razred osnovne da naucis pravopis:haha:,breeeeee razdvoj nesto od ovih reci u recenici,(znaciselekcija,vasimznanjem,osnovnihstvari,nismoupoznali,drziskrivena).Cim grane sunce u Bg ti sve zaboravis,muti ti se pred ocima,salivacija pojacava,glas mutira auuuuuuuu

Hvala Mirko na ispravci, zeza me tastatura pa nisam gledao kada sam otkucao, nazalost ne muti mi se zbog stvari na koje ti mislis nego muka Mirkane muka...

Bato moje stado nije priplodno pa da ga slikavam i stavljam slike na forum te da ga tako EPP. O čemu se radi? Dal ja znam ili neznam šta je selekcija nije bitno važno je dal znaju ovi što to rade. Ako neko nekom mučeniku proda jagnje od 50kg sumnjivog kvaliteta za 500evra i pri tom ga ubedi da je to vrhunsko grlo ili dvisku sa papirom koja ima četri zuba a kaže da je dviska dal je to uredu? Uredu je. Nije glup ko prodaje glupost već onaj ko glupost plaća. Kaže se kako je teško nabaviti papire za ovce (to je sad aktuelno zbog subvencije) al broj matičenih ovaca se za par godina povećao više puta što je fizički neizvodljivo. Valjda ove maticene jagnje po četvoro a pri tom dva puta na godinu. Neću pominjati imena ni prodavaca ni kupaca da nebi opet izazvao nečiju reakciju prepoznaće se sami. Srbija je mala zemlja i malo toga može kad je muljaža u pitanju da prođe na duži rok. Dobar glas se daleko čuje a los u tri sela dalje. Zašto ja ovo uopšte pišem? Pišem zbog ljudi koji nasedaju na priče o kvalitetu i to plaćaju jer nisu upućeni a pri tom odvajaju od usta.

Sarbanac slažem se, ne proizvodite priplodni materijal ali imamo temu meleženje, pa u njoj postavite slike i kazete to je od toga, tako je meleženo, od tog oca i majke, dobio sam to i to, poboljsao sam to i to. Verovatno kada neko pogleda slike meleza između ostalog i vasih bih se odlučio za meleženje nego da placa jagnjad 500 eura. Slažem se da su cene 300,400 eura veliki novac u današnje vreme i ko kupuje za te pare treba dobro da razmisli šta i kako. Ima dosta meterijala gde odnos cena i kvalitet nisu odgovarajući a ljudi hoce da kupe. Što se mene tiče takvi koji su spremni da daju velike pare ne razmišljajuci i slušajuci samo priču neka i daju, svaka se škola plaća.

Nek se i ja jednom slazem s Batom, mislim sarbanac da ti covjek dobro govori najbolje ces ljudima pomoci ako postavis slike jer kako ce neko znati sta kako ako nema prestavu o tome a ti kazes da imas dobre meleze volio bih i ja da i vidim jer sjecam se jednom da si mi rekao da bi bilo dobro da i ja pocnem da melezim ajde ``nasapunjaj`` me opet koristim tvoj izraz pa mozda ubacim kojeg sjenickog ovna u svoje pramenke ha ja slika govori hiljadu rijeci vjeruj da bih tako mozda mnogima pomogao ne govoriti dvizica sa 4 zuba ovo ono a vjeruj da ima slucajeva da ovca odmah i baci 4 zuba ali otom potom.........laku noc vam momci

enesss89 pogledao sam tvoj profil, svaka cast za slike i blago koje imas. reci mi kad stignes i da naucis za fakultet, predpostavljav da ima dosta posla oko 150 ovaca. jel jos neko pored tebe i oca vodi racuna o ovcama. izvini ali ja bas ne znam puno sta treba osim onog kad sam bio mali da oteram i doteram ovce sa pase i uvece da ih napoljim i dam koncentrat i to za 20 ovaca kolko je stric drzao. sad rodjak drzi 5 ovaca na daljinski. same ulaze i izlaze iz stale. dvoriste je veliko i ogradjeno i ima izvor i korito za pojenje. on dolazi na selo da obidje staru majku svaki 3-4 dan i onda im dalje koncretat. ovce mu izigravaju kosacicu do zime. onda ce ih u ovciju stelju.

Sasamunze kad covjek hoce i iima cilj sve moze, ne mogu sad reci da sam bio najbolji student ali da sam rijesio sve u roku to cu reci i eto kad si vec pitao nisam htio da se hvalim prosle nedjelje sam diplomirao sad sam diplomirani cobanin heheh :D a imam jednu porodicu koja se trenutno brine o mojim ovcama imaju placu smjestaj tako da je dobro i meni i njima ako si gledao zadnje video klipove koje sam postavljo vidio si mjesto gdje su i ljudi koji ih paze i da ne zaboravim mladu kcerkicu od cobana koja mu je desna ruka.

---------- Poruka napisana u 00:10 ---------- Prethodna poruka je at 00:06 ----------

Evo ga diplomirani coban hehehe

Hvala vam kolege, ali vjerujte sada sam u velikoj dilemi dal da tjeram pradedin san tj. da ovcarstvo u nasoj fameliji ne izumre ili pak da krenem u preduzece vec imam neke preporuke sam ne znam sta da radim.

Enes diplomu u ruke pa u firmu. Kog đavola si peglo klupu tolike godine a da ostaneš čobanin. Ostavi sebi malo ali odabrano stado da odmaraš oči i nerve. Pridružujem se čestitkama za diplomu uz želju da je dobro unovčiš. Diploma, firma a onda žena.

vec sam ranije rekao, selo hvali u gradu zivi. ne znam ko ti sta nudi niti sta ti zelis, sta tvoje potrebe zadovoljava. ima mnogo pametnih i nacitanih ljudi koji vise odgovara mirnija sredina nego avioni i kamioni i frka po 24 sata 7 dana nedeljno. to sam moras odluciti sta volis i da li mozes raditi sta volis. ali jedno ne mogu da se nacudim ljudi, kolki narod trbuhom za kruhom pravo i jedino ide u grad, kao da na selu uopste dibidus nema perspektive. znam da na selu nije lako, nema naroda za popricati, popiti kafu ali po koju cenu ljudi jurisaju u grad to je za mene odavno velika enigma. ljudi se nacisto odreknu svog indentiteta, svoje licnosti, svijih naj blizis u pustoj zelji da prezive od 1 do 1 samo da bih koracali asflatom, sto je najgore ti isti koji su se preobuli iz opanak u cipele naj vise pjuju po seljacima. ne bih nikog da uvredim i nemam problem sa ljudima iz unutrasnjosti, cak naprotiv imam veliki broj poznanika i dobrih priljateja sirom stare juge. cast izuzecima koji stvarno znaju sto dolaze u grad koji su nazalost u velikoj manjini.jos jednom svaka cast diplomac.

Pridružujem se čestitkama a za brata Zemunca i kolegu Sarbanca jedan pozitivan primer, u mom novom kraju tj. jednom opustelom selu na jugu Srbije cela tri akademca. Jedan diplomac čuva pramenke, dečko sa pravnog (9.8 prosek) krave a i ja sam prošao neke škole pa mi zapalo da sadim voćke. Tako da Enesu savetujem da lagano i valjano razmisli kako dalje.

Selo V.S. grad.

Hvala vam na savjetima, licno ja zivim za ovce to je moja ljubav a mozda ste se i uvjerili za ovo kratko vrijeme od kada sam na ovom forumu, ali ima i drugih stvari moja druga ljubav tj. osoba za koju cu se ozeniti nije bas za ovog posla veliki pritisak se vrsi na mene da sve raskopam ali ne vjerujem da cu to uraditi razmisljao sam ostaviti samo dvizice a ostalo prodati, futurefarming dao si mi dobar primjer da razmislim i to cijenim zivjeli vi menii i kako god da bude bit cu tu uz vas i ako sve ovce rasprodam pridruzit cu se kolegama koji su se povukli i samo citaju i gledaju sta se dezava........:D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh