Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
View My Video Imam ja i posisanih kopilica kod kuce sto su mi one su ovce na vlasicu al bit ce uskoro osisane, ewo a postavi ti jednu romanovsku ova ovca ima godinu, da ne bude da sam uvijek u pravu sad se vidi i osisana ha ja samo argumentovano i bez svadje :D

---------- Poruka napisana u 01:04 ---------- Prethodna poruka je at 01:01 ----------

Obje su od godine dana

---------- Poruka napisana u 01:11 ---------- Prethodna poruka je at 01:04 ----------

Sve je od godine dana i ovan i ovce.

Samo opusteno ovde smo da se druzimo i ucimo,enes svaka ti cast za nacin na koji zivis i pristup ovcarstvu,samo se nemoj zatvoriti za znanje i misliti da nema nista bolje ni novo,samo uci i radi,onda ces napredovati,svaka diskusija je ok ako ima tolerancije i obostrane zelje se nauci nesto,ti drzis ovce na sasvim drugacijoj klimi i terenu nego mi,pa o izboru rase i prirastima se razlikujemo cesto dosta sto je cesto uzrok mnogih nesporazuma,razlicito razmisljamo i razlicite probleme imamo.

pozdrav svima interesuje me dobio sam slovensku ovcu na poklon koliko e ta rasa ovaca dobra posto nisam nikad imo takvo nesto lijep pozz

Samo da vam kažem da ne poredite starost jagnjeta i dužinu vune. Šarole i njegovi melezi varaju oko jer imaju malu vunu pa sa dva meseca izgledaju kao da su ojagnjeni pre sedam dana.

Kada znam o okoj ovci se radi w/tex/sarole/rom/bergam/ mogu od prilike da procenim po duzini vune koliko su stari jaganjci.Ostale rase ne poznajem dovoljno dobro.

netreba vlasicku porediti sa ostalim rasama u smislu vune
vlasicka ima veliku vunu iz razloga sto je u vecini slucajeva napolju u snijegu po kisi i samami tim vuna je duza i bujnija

enesss89 vidim da sumljas u kilazu jaganjaca a i starost,ovo su mesanci teksel x bergamo,prosle godine sam radio sarole x bergamo,inace drzim sarole u cistoj rasi,ovo isprobavam radi svog cefa,oni manji jaganci su malo mldji nekih 10-11 dana,sto se napredovanja tice napreduju dobro ali majcina strana je selektirana preko 20 godina a ako se razumes u tovne rase znas da napreduju brzo,ovo napredovanje je normalno za ove kombinacije,neznam kako da ti dokazem sem da svratis i vidis,evo jedne slike koja bih ti mozda pomogla

Poslednja izmena od urednika:
Opet mi je jedno jagnje uginulo od sepse ,drugo ove godine ,verovatno zbog gumice koju sam mu stavio da bi mu otpao rep, dali se o desava i vama ,dal treba da se da nesto jagnjetu da nebi uginulo od sepse.gumice stavljam uvek 3-4 dan i do zimus nikad nisam imao problema.

Majilovac nista nisam lose mislio ali za bliznad mi je bilo sumnjivo, dokazao si i mogu samo da ti kazem svaka cast i da ih odhranis jos puno takvih :D ne razumijem kako ljudi dok nesto postavis pitanje odmah misle da ih covjek napada

enesss89 ja sam se odlucio za tovnu rasu sarole i njih imam dosta,imao sam i teksela ali sam rasprodao jer mi se neuklapa u moj nacin drzanja,takodjer imam bergamo koje cu ponovo raditi u cistoj rasi od ove godine jer sam shvatio da su ekstra u melezenju,ja se netrudim da obaram neki rekord nego se trudim da izvucem najbolje u svim rasama sto imam na hrani koja se koristi kodmene u kraju,nemoj me pogresno shvatiti ali smatram da je sasvim ok sumljati i biti skeptican o nekom koga neznas,sto se tice napredovanja mogu ti reci da ovi nisu ekstremni,imao sam ekstremne slucajeve a nadam se dacu i dalje imati koji jos vise napreduju dnevno,normalno selekcija je uz izabranu rasu zasluga za takve priraste,

Majlovac drago mi je cuti da ima takvih ljudi a vjerujem da ces uspjeti u svojoj nakani i ja ti to zelim i jos jednom izvini ak sam te uvrijedio ali nije mi bila namjera :d

Iskreno i ja mislim da je to bila vise naucna proba ali svakako u svrhe daljeg unapredjivanja koje ce zazivjeti jer cim je jednom uspjelo radi ce se na usavrsavanju jos je to u razvoju nema se ni dovoljno veterinara ni embriona koji bi se koristili ali ova farma na kojoj je to izvrseno sigurno ima perspektivu
Svakako nadam se da ce ovakvih slucajeva biti sve vise

View My Video Kolege ovcari kad hocete da raspravljamo o kilazama onda uradite ovako ko ja otjerate na stocnu pijacu i izvagate pred ljudima a ne odokativne mjere davati, ovdje su 4 janjeta krajem februara ojagnjena njih 4-ero 151 kg puta 5.3 KM zive vage prodao sam ih danas.

Taman Petrovo teski jaganjci, do 30 kila idu po 6 KM preko 5.50 pa do 5 KM. Uzmi 37,75 kg x 5.30=200KM jagnjad su jela zito samo februar i mart poslije su bili na pasi pa tako da je ta cijena je odlicna.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh