Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grujo,okaci im vitaminsko mineralnu lizalicu(amstel block)to obozavaju jagnjci,sigurno ce i jarici,cena koluta je oko 350 din.za 3 kg.Mozes pogledati u temi stalska oprema za koze i ovce kako sam ja resio postavljanje tog bloka ako te zanima,pozdrav.

imao sam prilike da pogledam nekoliko stada u srbiji koji prodaju tako zvana priplodni materijal,razocarao sam se mentalitetetom i misljenja tih ljudi,ponekad pomislim da takvi ljudi drze ovce radi reda,verovali ili ne video sam teksela i sarolea gde ovce nemaju istaknute buteve niti ikavu formu,mogo sam da prebrojim koske svakoj ovci,zalosno je to,kroz pricu pitam cenu grla i normalno cena ful kao i kod kvalitetnih grla,na drugom mestu sam imao prilike da vidim safolka i sarolea gde je situacija jos gora,papagaska vilica ovcama,sedlasta ledja,nize prednje noge od zadnjih i normalno koza i kosti od ovaca,jaganci 300e od 3 meseca a oni imaju 15kg,uhvatim jedno i podignem povucem za kozu a ona se odvaja od trupa,ljudi moji ja sam se zgrozio,nebitno koja rasa ali moraju imati hrane da bih zivele normalno,zbog ovakvih slucajeva i odnosa ljude je ovcarstvo nase tu gde je,nerazumem takve ljude da sami sebe tretiraju da znaju sta rade i prodaju pripodni materijal,za ovak priplod sto oni prodaju je potrebno 4-6 meseci tretiranje i lecenje u karanti tim grlima i pitanje dali bih se uspelo izvuci nesto od toga,ima svakakvih(sve za pare)

imao sam prilike da pogledam nekoliko stada u srbiji koji prodaju tako zvana priplodni materijal,razocarao sam se mentalitetetom i misljenja tih ljudi,ponekad pomislim da takvi ljudi drze ovce radi reda,verovali ili ne video sam teksela i sarolea gde ovce nemaju istaknute buteve niti ikavu formu,mogo sam da prebrojim koske svakoj ovci,zalosno je to,kroz pricu pitam cenu grla i normalno cena ful kao i kod kvalitetnih grla,na drugom mestu sam imao prilike da vidim safolka i sarolea gde je situacija jos gora,papagaska vilica ovcama,sedlasta ledja,nize prednje noge od zadnjih i normalno koza i kosti od ovaca,jaganci 300e od 3 meseca a oni imaju 15kg,uhvatim jedno i podignem povucem za kozu a ona se odvaja od trupa,ljudi moji ja sam se zgrozio,nebitno koja rasa ali moraju imati hrane da bih zivele normalno,zbog ovakvih slucajeva i odnosa ljude je ovcarstvo nase tu gde je,nerazumem takve ljude da sami sebe tretiraju da znaju sta rade i prodaju pripodni materijal,za ovak priplod sto oni prodaju je potrebno 4-6 meseci tretiranje i lecenje u karanti tim grlima i pitanje dali bih se uspelo izvuci nesto od toga,ima svakakvih(sve za pare)

Aha, e pa zahvaljujem druze na ovom postu veoma! Drago mi je i veruj da ti skidam kapu na svoj iskrenosti ovde na forumu sto ne precutis lose stvari ni kad su u pitanju ovce rase koju drzis i ostale tovne rase, pa bih sad upitao otkud koza i kosti ovim tovnim rasama a mesa nema nigde ? ? ? E da, ovce nisu nahranjene adekvatno tako da smo razresili dilemu nadam se da na losoj hrani ni jedna rasa nije mesnata...

lijepo drug to je zivi dokaz

Petrovo oganjalo je se jos 5-6 komada tako mi coban kaze a ewo uspio sam ovu snimiti jutros kad sam mu odvukao porodicu gore posto je skola zavrsila sad su svi kod ovaca.View My Video moje ovce i janjci danas snimani srecom nisam posisao kad je ovaj snijeg bio :D View My Video cobanova djeca i malo pitance djecija posla heheh.

kolega svaka ovca mora imati hranu,nijedna nezivi na vazduhu,nazalost moze se videti da ljudi terejau na pasu u voce gde nema nijedne travke i naravno da nemaju od cega biti u normalnoj formi,entuzijasta kolega svaka ovca mora nesto jesti da bih prezivela,u obilasku dvoje odgajivaca sam se sreo sa 4 rase sarole,safolk,idf i teksel i oba slucaja nisu zivotinje krive nego odgajivaci,svi mi mozemo priustiti neku ishranu ali nehraniti ili u njgorem slucaju neterati u pasu sada kad ima trave to je bruka,ja realno pokusavam da razumem sve takodjer i da naucim i unapredim tu rasu sto imam ali nazalost ima razlicitih ljudi koji negledaju niti ovce niti rase nego samo finansiju kako bih sto vise zaradili i nekom ta grla uvalili,

Enes ovaj snimak sa decicom je super. :))) :osmeh:

Naravno da svaka ovca mora da ima dovoljno hrane ali je pitanje koja ce ovca tu hranu najbolje da iskoristi i sta moze da da a ne da jede kao sasava ,pritom bude debela kao sir i nikakve koristi od nje.

sika slazem se sa tobom,veruj mi na rec da nepricam o kvalitetnoj ishrani nego o zapustenim zivotinjama i nedovoljno hrane,ja drzim jednu od ovih rasa i one od sredine aprila su na pasi bez dohrane i verujmi da su u solidnoj kondicijim,dovoljno je dovoljno psnjaka u ovom dobu godine,ko je video nasa grla na sajmu sto smo izlagali ta grla su trenutno samo na pasi,mislim da su ljudi nemarni i iz toga razloga se grla zapuste,na oba mesta gde sam bio je pasa dostupna ali ih mrzi da cuvaju ovce pa zatvaraju u voca koja nemaju dovoljno trave da se grla nahrane

Entuzijasta pozovi dekija da proceni da li je ovo W.Posto me lepo namaza za onu moju (W) ovcu.
Pa onda kazi da li je W na pasi ili pramenka/w/ko zna sta jos.

Entuzijasta pozovi dekija da proceni da li je ovo W.Posto me lepo namaza za onu moju (W) ovcu.
Pa onda kazi da li je W na pasi ili pramenka/w/ko zna sta jos.

Ne treba Dejan da procenjuje.Ima W,Idf-a,Bergama i Merina...sve izmešano u Bog zna kojim procentima.Ja sam zadovoljan sa njima, jedu, jagnje se i prave stajnjak..meni više ne treba.

Ma ok je to,nista ja nisam rekao lose,vas nacin ovcarenja je naj isplativiji.Samo sam teo da deki to oceni svojim strucnim oko posto ga entuzijasta ocigledno nema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh