Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To za urok postoji sto posto,kad god me je jedna osoba pitala konkretno za neko grlo,to grlo je uginulo,e sad i ja sam se smejao,dok me nije opalilo 5 puta!Mirkane,2 pica imas!

Pa znam ja da je to odlika neprosvecenih,ali ja sam 2 meseca pred smrt mog Sampiona to najavio na forumu tu mogucnost,jer je doticna osoba bila,i onda je opet dosla 3 dana pred propast i gotowo.

Zanima me do kolike se starosti ovce mogu drzati u priplodu? Podrazumeva se da je grlo zdravo i da nema nikakvih problema..

Pa optimalno je 6-7-8 godina sve zavisli do odrzavanja grla a i do rase.
Ali ja sam imao priliku da vidim kod Spiljevica na farmi ovcu staru 13 godina koja je imala 2 mala jagnjeta. :))

I ja mislim da moze oko 12 godina , ovca se iskljucuje iz priploda itd obicno kad izgubi zube pa nemoze da pase i dase hrane , tad izgube na telesnoj masi i uginu zato pravovremenom proverom pogledajuse zubi zivotinje i kad je prikraju izbacis iz priploda utovis i prodas za praznike

Po pravilu ovca treba da bude u priplodu do 8god starosti. Međutim elitna grla se drže dokle god je moguće da bi se dobilo što više dobrih potomaka sa nadprosečnom genetikom.

Po pravilu ovca treba da bude u priplodu do 8god starosti. Međutim elitna grla se drže dokle god je moguće da bi se dobilo što više dobrih potomaka sa nadprosečnom genetikom.

Nema pravila Sarbane,dok je fizicki ovca mocna i nema nikakve probleme,i naravno sto rece Rale83 dok ima sa cim jesti moze se jagnjiti,ovih 8 godina koje si pomenuo mozda se mogu uzeti za prosek godina eksploatacije grla,mada uz dobru negu i pravilnu ishranu i u zavisnosti od rase ja bih rekao 8-10 godina,primitivnije duze a plemenitije kraci period.pozzzzzz

komplikovano , imam puno poverenje u veterinara (ovog) pa nisam slusao imaoje ivermetin i ovaj drugi koji pokriva parazite i sugu na 24 grla je utrosio 120 cubika tog leka i naplatio 2000 din i selen smo dali po potrebi , jednoj staroj ovci manjim jagnjadima koja cese ranije odluciti utrosio 30 kubika i kosta 1300 dinara + troskovi prevoza 300 dinara .
Znaci tretirano 24 od 28 grla za 3600 dinara odnosno 150din po grlu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh