Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dejane to je vlašićka pramenka i nebi trebalo da joj smeta ništa ni rosa ni kiša.

Zarius,ne smeta im ni kisa ni rosa,ali se na to moraju navici POSTEPENO inace bude propasti!Kad pocinjes prelaziti na zeleno,dobro ih nagruwas sa senom i pustis na suwu trawu i posle lagano manje sena vise trawe,pa ranije na vlaznu i bude ok.
To sam vec uradio prije dvadesetak dana, ako mislis na ovce. A jagnjad kad sam ovce zasusio ne pustam vise van.Ovce mi same udju u stalu cim pocne jaca kisa.Sad sam ih opet pustio na njivu da pasu.

kod mene vlada verovanje da se ovce ne pustaju na pasu do djurdjevdana,petnest dana pre toga im se mesa pola seno pola trava da se priviknu,tako sam naucen,a imao bi da ih pustim samo po putu deset dana da se ubiju od jedenja,jer sve odrzavam nema medje,samo lepa trava,a ispred kuce imam tri ogradjena caira ukupno 1,5 h,trava sad ima petnestak santimetara,al nepustam,mozda nisam u pravu,al moji seljaci jesu mozda tanki za neku vecu proizvodnju al znaju oko stoke,veterinar je retka pojava,e sad ako nemas seno oni svi kose pa jedan dan do podne prosuse,a uvece opet seno da grickaju preko noci,ti barem daj sasinu ako nemas seno,bilo sta suvo,slamu od ovsa,kupi pedeset bala,nije to neki trosak,a zna da bude jeftinije od veterinara i to puno

E milossoumi da je mojim ovcama te trave od 15-ak cm heheheh ne bi ja mogao gledat da budu u stali a tako dobra trava ali kako kazu ljudi ko ima ne koristi a kod nas snijeg pada na veliko trava 3-5 cm izuzev oko kuca gdje nema mraaza 10-ak cm.......:D

Ljudi puštajte ovce u pašu kad god je to moguće. Kakav đurđevdan. Nema bolje ni zdravije hrane od trave. Samo ako ima uslova za pašu.

svako nek radi kako misli da je najbolje,a juce kad sam sa veterinarom uso da damo za parazite,jedna se uplasi i ripi na vrata nepoznaje veterinara,pa onako slabasna mi odvali pola bloka iz zida,jer sam sipio(bravio)vrata tako sto klin od vrata gurnem u blok po sredini kojim je zidana stala,pa macolom ne bi mogo da uradim sto je ona pleckama,tako da vidim da im zelene trave na hvali,a sad kad bi ih pustio neznam dal bi bez kerova uspeo da vratim u stalu,gledam ih kako mirisu,sire nozdrve,al nepustam....tek za neki dan cu poceti da im dodajem neku poludelu lucerku,livada je pola hektara al na deset ari gde ima nekog kreca,(secam se kad sam orao),lucerka ima sad trideset santima,pojela ostale trave iz smese,moram pitam ove agronome sta je u pitanju da znam sta da radim,ako je ne pokosim ima da polegne dok stigne ostala trava u livadi,cak sam tu i najgore sredio za setvu,bilo tvrdo,busike,nisam ni mislio da ce da nikne trava,a djubre nije videla,sta ima u zemlji neznam,ko da nije ista njiva,alkako vidim morace da padne kalcifikacija i ostalog dela njive,odo u off razmisljajuci na tastaturi

posto nisam moderizovan jer sam na farmi pa nemam ni neta niti vremena za pisanje jer posla preko glave ali evo da se zahvalim kolegi sarbancu na gostoprimstvu i divnom rucku kod koga smo svracali 1 aprila posle sastanka sa bikarom na ubu,takodjer bih se zahvalio kolegama sa foruma sa kojim sam se upoznao na tom sastanku,dragomije iako nista konkretno nije se dogovorilo na tom sastanku,nazalost malo vremena je bilo za neko sire upoznavanje jer vremena za to nije bilo,jos jednom ponavljam da mi je veoma drago sto sam upoznao vas pojedence na ubu,veliki pozdrav svima 

Petrovo blago tebi kod nas se nece ni za 20 dana moc nakosit, mjesaj malo s travom sijena jer hoce prolitat u pocetku ovce kad jedu puno svjeze trave dok se malo ne naviknu.

Nemoj Cika Zemun tako ipak je idf iz grupe merino ovaca,koga briga za meso:sta:spavam:{{

Poslednja izmena:
Ima cika Zemun velike mane,mnogo zna i mnogo prica gde i kome ne treba,i sad samo moze te svoje da izlaze na stocnoj pijaci!:)E tako sam i ja prosao sa zadnjim maticenjem,mogao sam samo TATOO majstora da zovem da ih tetovira,a owi iz Instituta mi uvalili k..u ali zabole me cose!:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh