Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

ja sam iz hrvatske, ovde ih ima. u srbiji ne znam da li ih ima, nisam ih susretao.

ja upravo poceo da muzem. imam neke lokalne meleze vise u mesnom tipu i kupio sam nesto pramenki, izabrao sam 70 najboljih pa cu videti sta cu dobiti od njih. planiram pustati na njih lacaune ovnove, pa drasticnom selekcijom dobiti mlecno stado.

mi smo ove godine dobili 4 avasi-svrljiska devojcica, jedva cekam da vidim njihove rezultate, a ima da se nacekam :osmeh: ; kako je vama tamo lepo imate toliko razlicitih rasa da birate, a mi se ovde "veremo ko veverice" da neko grlo nabavimo :sta: ; nek je sa srecom, muza je velika obaveza al je sir uvek bio dobra zarada.

imam srece sto je nekoliko uzgajivaca uvozilo lacaune (jos uvek uvoze) direktno iz francuske, tako da mi je vrhunska roba pred nosom, samo sto je na ceni :D otkad sam poceo musti ovce, shvatio sam da je 5-6 sati sna sasvim dovoljno :D tezak posao, ali u njemu je buducnost, u svetu je potraznja za ovcijim mlekom.

evo jedne dogodovstine od pre nedelju dana, relativno blizu moje farme ima jedan kolega koji ima umaticene wir ovce od koga sam kupio ovna i pre mesec ipo dana dva zenska jagnjeta uz dogovor da kupim jos tri kada dostignu kilazu.tako ja odlucim iznenada ne najavljen da svratim i vidim kako jagnjad napreduju.pogledam jagnjad i kolega se pozali da mu se deo pasnjaka pretvorio u kliziste i povede me da pogledamo,kad tamo ovca upala u blato a viri joj samo glava i deo ledja.krenemo da je izvlacimo i ja potonem u blato srecom nisu mi bile stegnute cizme pa izvucem noge onako bez cizama.onda postavimo daske kao oslonac zovnemo komsiju da pomogne i rukama otkopamo blato i posle sat ipo izvucemo ovcu.ona ne moze na noge pa je traktorskom korpom prebacimo do stale.operem se na cesmi i onako blatnjav dodjem kuci po mraku i rasprem se na terasi da ne unesem blato u kucu.zena je dva puta prala rucnu pa tek onda ubacila stvari u masinu.inace blato je bila kombinacija zemlje i otpadne vode iz kuce pa mozete misliti koje su tu jos primese bile.inace niko me nije obavestio kasnije da li ovca prezivela a ne dobih ni ono hvala

da li neko od kolega koji se bave klanjem moze da mi kaze sledece:zaklao sam jednu ovcu za svetog georgija i ociscena je bila teska 40kg.da li se na osnovu toga moze proceniti tezina zive vage.pitao sam mog otkupljivaca koji se poslom bavi 35god i rekao mije pa hocu da uporedima i sa vama.uvek ovce koje koljem merim pre klanja ali ovu nisam mogao sam da izmerim posto je bas nemirna.inace ovca je stara 2.5god,dva jagnjenja.

nije mi jasno kad god se konektujem pise da uvek oko 40 ljudi posmatra ovu temu a rekao bih da mozda samo 10% njih ucestvuje u diskusijama.sta ostalih 90% sprecava da pisu u ovoj temi kad ih ovo ocigledno zanima:sta:

Slavis ima dosta ljudi koji ne vole da diskutuju ali vole da citaju i prate a ima i onih koji nemaju vremena pa povremeno bace pogled, mislim da je teska situacija ucinila svoje sve vise je posla a sve manje para i vremena za forume i slicne stvari.

Nazad
Vrh