Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ljudi polako, nemojte dizati tenziju bez potrebe, ovde smo da podelimo iskustva jedni sa drugima.
Napominjem samo da je toliko lepo, lako i isplativo gajiti ovce govori moj primer da od nekada uzornog stada od 150 umaticenih zenskih grla sada imam svega 60-tak, i nadam se da cu prodati jos pola toga. A kada je rec o kozama imam primer prijatelja koji je imao cuvenu farmu od 500 grla, proizvodnja kackavalja i tako to, ne daj boze nikome, zaglavio covek dok je ziv...
Ne zelim ovim nikoga da uvredim ili razocaram, samo govorim istinu iz poslednjih cetiri godine.

Ma nema tenzija cisto razmenjivanje misljenja..
zao mi sto si smanjio stado,nadam se da ces se povratiti.

Sretna svima nova godina, puno zdravlja i velika stada..da se sav trud isplati. Mi smo juce doveli nase prve devojke (dvadeset ovcica pirocanke i pirocanke gospodje (tako ja zovem oplemenjene)) od svih cekamo podmladak vec ovih dana. Osim ljubavi prema zivotinjama ne posedujemo nikakvo znanje, bice veselo za praznike :haha: kad pocnu da se jagnje. Svako dobro svima blagosloveni i sretni bili.

Neka je na zdravlje posao :)
imaš temu pirotska ovca pa ako možeš postavi slike od ovaca. Jesu li pirotske izvorne i jesu li umatičene? Koliko para su bile?

Poz i srecna Nova godina,imam jedan problem jutros je jedna ovca ojagnjila jedno jagnje ali ga neprihvata nije ga cak ni olizala jagnje je zivo i ide za majkom ali ona nece da ga podoji.Koji su vasi saveti? Sta da radim?

Ovo je cest problem,doduse nikad nisam cuo da ovca odbija jedno jagnje.ima tu par saveta pa ih probaj,verovatno nemas vremena da citas sve pa cu ti ovako napisati.Prvo mi reci da li si bio tu kad se ojagnjila?da jagnje slucajno nije pokupilo miris od druge ovce?onda mozes da ih odvojis zajedno u neki box i unutra pustis psa,ali ga drzis na uzici,on ce lajati,a instinktivno bi ovca trebala da privoli jagnje,isto mozes pokusati i sa mackom,treca stvar je da ovcu vezes da ne moze da se pomera a da jagnje sisa,to je malo komplikovanije,ima ovde slika na forumu kako to izgleda ako nadjem postavicu ti,ako je jagnje slucajno pokupilo miris od druge ovce,ako ga je ona olizala uzmi posteljicu od majke i natrljaj jagnje da poprimi njen miris.Najvaznije je da jagnje posisa prvo mleko,makar tojica drzali ovcu 5-6 puta na dan,posle mozes i na cuclu,inace nece preziveti.

Hvala kolega ovca je rodila jos jedno ali mrtvo ovo jagnje je bas neko veselo,drzali smo ovcu izgleda da nema mleka odno sam mu na flasicu ovo obicnog.

Ako ima i malo mleka jagnje ga mora posisati, kolostrum je najbitniji.Posle može na flašicu i kravlje mleko_Ovako su mu šanse da preživi minimalne.

Rekao ti je vojvodjanin,obavezno ovcije prvo mleko,a nije lose i da pozoves veterinara nek joj da oksitocin,od toga treba da joj krene mleko.

Gorane nemoj da nešto tvrdiš a šta neznaš.Gorane ja sam koze gajio intezivno i ulaganja su mi bila velika od države nisam dobio ni paru.Zemlje nemam i sve sam kupovao.Vidim da ti mnogo treba da shvatiš neke stvari jer ja nisam bio ljubitelj koza da sam držao 14 koza a da od toga nisam zaradio.Da ti kažem koliko sam zarađivao to ti nemožeš ili ne želiš da shvatiš jer čekaš da će ti neko drugi pomoći.Ja nisam sir prodavao kao što ga neki prodaju u bescenje a u stvari možda je i to ta cena takvog sira.Moj sir je u zadnje 2 godine prodavan po 1400 dinara nekad a inače cena mu se kretalad 12-14 EU neračunajući prve 2 godine proizvodnje.Sir je prodavan isključivo najjačim restoranima u Beogradu.Što savetuješ Peci ko zna kad će ti se vratiti uloženo to je upitno jer većina rade "kako drugi rade" a ne kako se treba raditi i problem je samo u tom.

Kolega srecna N.Godina i predstojeci Bozic.Boze zdravlja nam daj sve ostalo smo sami kadri da postignemo!
Pa da vam odgovorim kolega.Vi ste ekspert ako je to tako i svaka vam cast!Sta da kazem drago mi je da postoje takvi ljudi u ovoj najbednijoj zemlji Evrope...
Iskreno nisam ni znao cime se bavite...Medjutim moja oblast su ovce i ne bih mogao polemisati sa tobom o kozama.
Medjutim ono sto sam rekao stojim iza toga i realno situacija je mozda cak i jos gora.Ljudi koji krecu dobro treba da promisle i da se informisu.Nagledao sam se ja puno takvih koji krecu ozbiljno i profesionalno da se bave ovim poslom pa posle ne mogu da vrate ulozeno nikada,ali bas nikada!
A to kako ne treba da cekamo pomoc drzave vec sami da se snalazimo i pravimo trziste,e to mo je smesno.Pa jel mislite da su ti tamo omrazeni zapadnjaci svi ludi sto pomazu svojim seljacima?!pa nisu kolega verujte,imam te podatke i znam...sve sto je poljoprivreda u nekoj zemlji jaca i seljaci ekonomski jaci to su subvencije jos jace.to vazi i za ovcarstvi i krave i svinje i sve ostalo.imam tu i neke konkretne primere ali za to je potrebno puno vremena.nervira me to nase zaglupljeno verovanje sve cemo mi sami ne treba nam niko mi smo lenji itd.to nas je dovelo do ivice izumiranja.ovde ni genijalci poput velikog Tesle ili Pupina nisu mogli da prodju a mi cemo sami sa ovcama,pa nemaju nase ovce zlatno runo?dajte molim vas!
jedino sto nas vezuje za ovaj posao je ljubav prema ovom poslu,prema srpskom selu,obicajima i pre svega ovcama mada je to ljubav prema zivotinjama uopste.sve ostalo moze da bude ali i ne mora.ostace tu neki dinar da se zivotari,ali nedovoljno!ako neko hoce da me demantuje neka iznese konkretne pokazatelje i ekonomsku kalkulaciju pa da pricamo,drugacije ne vredi.

u zdravlju kolege!

Kolega srecna N.Godina i predstojeci Bozic.Boze zdravlja nam daj sve ostalo smo sami kadri da postignemo!
Pa da vam odgovorim kolega.Vi ste ekspert ako je to tako i svaka vam cast!Sta da kazem drago mi je da postoje takvi ljudi u ovoj najbednijoj zemlji Evrope...
Iskreno nisam ni znao cime se bavite...Medjutim moja oblast su ovce i ne bih mogao polemisati sa tobom o kozama.
Medjutim ono sto sam rekao stojim iza toga i realno situacija je mozda cak i jos gora.Ljudi koji krecu dobro treba da promisle i da se informisu.Nagledao sam se ja puno takvih koji krecu ozbiljno i profesionalno da se bave ovim poslom pa posle ne mogu da vrate ulozeno nikada,ali bas nikada!
A to kako ne treba da cekamo pomoc drzave vec sami da se snalazimo i pravimo trziste,e to mo je smesno.Pa jel mislite da su ti tamo omrazeni zapadnjaci svi ludi sto pomazu svojim seljacima?!pa nisu kolega verujte,imam te podatke i znam...sve sto je poljoprivreda u nekoj zemlji jaca i seljaci ekonomski jaci to su subvencije jos jace.to vazi i za ovcarstvi i krave i svinje i sve ostalo.imam tu i neke konkretne primere ali za to je potrebno puno vremena.nervira me to nase zaglupljeno verovanje sve cemo mi sami ne treba nam niko mi smo lenji itd.to nas je dovelo do ivice izumiranja.ovde ni genijalci poput velikog Tesle ili Pupina nisu mogli da prodju a mi cemo sami sa ovcama,pa nemaju nase ovce zlatno runo?dajte molim vas!
jedino sto nas vezuje za ovaj posao je ljubav prema ovom poslu,prema srpskom selu,obicajima i pre svega ovcama mada je to ljubav prema zivotinjama uopste.sve ostalo moze da bude ali i ne mora.ostace tu neki dinar da se zivotari,ali nedovoljno!ako neko hoce da me demantuje neka iznese konkretne pokazatelje i ekonomsku kalkulaciju pa da pricamo,drugacije ne vredi.

u zdravlju kolege!

I tebi sve najbolje u novoj..
svi mi znamo ko i zbog cega je sistematski i planski unistavao Srbiju i Srpskog seljaka decenijama,ti ljudi su savrseno znali gde je snaga Srbije i to je trebalo unistiti..e sad znajuci sve to seljak i ne ocekuje nista od drzave s razlogom,evo sadasnji primer,da bi dobio podsticaj za ovce i koze treba da imas racun o kupovini,kako ja od tebe da dobijem racun ako hocu da kupim 30 jagnjadi za priplod..nikako ako nisi registrovan kao pravno lice i imas pecat firme..a koliko nasih seljaka to ima??ZATO SAM I KAZAO DA OD NJIH NISTA NE OCEKUJEM I SAVRSENO MI JE JASNO DA CE MOJA PROIZVODNJA BITI SKUPLJA NEGO U NEMACKOJ.e sad sta da radim,da se selim..da menjam drzavu,ili da sedim i placem nad sudbinom ili da pokusam da prezivim u ovoj zemlji ovakvom kakva jeste..ili da idemo svi na kazan kao socijalni slucajevi?Ja odabrah da pokusam da prezivim ovo ludo vreme..valjda cu uspeti.Ne,necu se baviti politikom ovaj forum nije namenjen tim temama,ali u sustini sve je politika,od jutarnje kafe,dorucka cigareta,cene jagnjadi,cak i vazduha koji disem i koga zagadjuju,kao sto rekoh ne bih o politici..srdacan pozdrav kolega
pozdrav.

Nazad
Vrh