Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

A gde je Mudrac,ceo dan ga nema...mora da je ovna sinoc prepasao na Beer festu?:haha:

Mudrac sece list od bagrema ceo dan u Lelicu cuva ovce i gusi se od prasine koju dizu i samo kuka ko da je samo njega susa strefila al nekuka kad svaki drugi dan odere ponekog za jagnje uh sto ce da mi padne na prolece na surenje samo ga cekam ima da mu trazim hiljadarku za onu sa cetvorkama.

270206_149097811831787_100001947088878_291096_4340099_n.jpg

Sarbane,daj kozu evo ti cica po tvojoj volji.:haha:

Nece,nece znas da voli tovne rase....on neka glumi romanova a ova sarolea pa nek se ukrstaju ionako kaze da boljeg od te kombinacije nema.:haha:

Rajko se predstavi kao stručnjak za obuku al javi se Mirko. Ja opet navijam za jebivetra. Sad ne mogu da znam koji je iskusniji u oblasti sodomije. Ipak da nađemo jednog pravog alpinca na četri noge. A za ono davljenje da vam kažem : Kad je slama udavila miša? Po tom pitanju nemojte strahovati i slobodno se upustite u takve zahvate. Lično iskustvo.

Ja zavrsi plocu,ispalo super,ovce moram da selim sutra u drugi cair,a ovom su presudile po kratkom postupku,srecom imam ispred kuce kod komsije tri h u krugu inace bi morao u planinu da ih teram,a neide mi se sad kad treba se jagnje jos neki dan,i ljudi konacno sam zakljucio da drzati ih bez elektricnog pastira ili pletene mreze cista glupost,mislim na bodljikavu zicu,prolazi kroz nju ko kroz secer,a problem je jos gori sto mogu da se pocepaju samo tako,pogotovo vimena,da se ne bi nervirao,menjam cair i nacin ogradjivanja.

Pa jos nisam siguran,pocele su se siriti vidljivo,jedna koja je parena cim je stigo prvi dan(vido sam prljava ledja)ona je izbacila vime,ostale ako su se parile kasnije jer je ovan bio malo lenj pre svega zbog nehumanog drzanja pre dolaska,posle nekog boravka od mesec ipo dana kod mene to nije bila ni blizu zivotinja kakva je dosla,bio je vezan i sa keceljom mu je nastao problem,sve mu se vuna potpalila,trebo sam da ga slikam kad je doso i kad je otiso,to je ogromna razlika,hrana i higijena cine cuda,kad je Lazar dosao da ga uzme,odma je odlucio da ga ove godine izlaze u Kg(ovan nije bio kod Lazara,kad je doteran).Nadam se da ih je pario,trazile su sve van sezone,imale ovulacije,skakale jedna na drugu,moram da kupim onaj ultra zvuk,mnogo pametna stvar,one koje nisu vraticu ovna direktno sa sajma kod njih,u svakom slucaju su se raskrupnjale lepo,zadnje merenje nijedna ispod 80kg,s obzirom da se nisu jagnjile i da nisu debele ja sam prezadovoljan,racunam da ce sve prebaciti 100 kg u nekoj dobi zivota i da ce davati kvalitetne jaganjce,u svakom slucaju ja imam sajam kod mene svaki dan,jos niko nije proso putem a da nije zastao da ih gleda,ja u tome uzivam.

Soumi neka bude koristan objekat i da te sa srecom posluzi!Za ovce podljikava zica mora ici na 20cm razmak,4-5 reda,ako je redje nevalja jer nadiru i bude to sto ti kazes!Inace Elekricni je zakon,pun pogodak.

Ja sam ove godine pustio u pogon prvi put el pastir i to najprostiji sa dve zice i odmorio sam se ovce beze sad gde god vide zicu par puta ih lupilo i opametilo i sad mi je iskljucen nepada im na pamet da pridju. Somi kupi jos zemlje ako planiras da prosiris stado ako ce sve biti preko stotke. Al bi se sad Sarban onesvestio da je ovde kad pomenemo ovcu od sto kila:haha:

Soumi ultrazvuk obavezno i mini laboratoriju da im odredjujes hormonalni status,bez toga ozbiljno da se bavis ovcama ne mozes!

Vise ja bodljikavu zicu ne stavljam nigde pa nek kosta koliko kosta,prodju dve ograde ne jednu i kod komsije,sreca te nije lucerka i da bi mi komsija i ovako dao da napasam,inace propast.

A posle uzmes opremu pa tipujes krv i druge cake radis,i vidis sve ko je sta muckao...sto se w tice ja polazem u tebe velike nade!!

Ja u Miljkovice da uvezu jos nekog ovna,inace lose,nema nove krvi,ja sam uzeo od Spilje poslednjeg da nije u srodstvu sa mojim ovcama a da ima dobru genetiku,od Miljka sam uzeo jednog koji za sad obecava,oba ovnica su prelepa sa tim sto se razlikuju mnogo u izgledu i stavu.Meni se vise svidja Miljkov i vide se na njemu sve ono o cemu smo pricali vec sad,ali ne bi se odreko ni Spiljine genetike,tako da cu probati da izvucem dve linije koje cu kasnije probati da obogatim nekom takodje novijom krvi,pa ce mo videti sta cu da uradim,planovi su jedno,zivot drugo,opisi mi malo tu mini labaratoriju,daj neku sliku.

Jel sika sam gurao kolica te jedva zavrsiste tu plocu-koliko vas je jelo to prase,znaci soumi savremeno ovcarstvo.a ko ce da ti zirne u spijuna(ultra zvuk) pa jos moras i na obuku

Nazad
Vrh