Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Jel sika sam gurao kolica te jedva zavrsiste tu plocu-koliko vas je jelo to prase,znaci soumi savremeno ovcarstvo.a ko ce da ti zirne u spijuna(ultra zvuk) pa jos moras i na obuku
Sto bi se cimao sa obukom za veliko stado nabavi svog veterinara pa nek radi a somi samo da nagleda sedne na konja pa tri puta dnevno obidje hacijendu. Uh kako je to lepo ko u spanskoj seriji.

Sika gurao kolica i da ga pohvalim,da je radio ekstra,ove druge bilo sramota da stoje,dve mesalice sest ljudi plus majstor.Najbolja obuka za ultra zvuk je klanje,sve ostalo su finese,kad znas gde je,znas i staje novo kad se pojavi,gledo sam neke snimke,prostije je nego sto izgleda.Evo kolega Matke mi se raspitao cena je 250 eura,nije malo,a nije ni mnogo koliko pomaze,jeftiniji od masinice za sisanje.

Soumi to sto ovi ovde rade,to je sve amaterizam,ti brate imas vidim jaku zelju i volju da budes top odgajivac,zato bez laboratorije i ultrazvuka ništa,i obavezno kad napravis drugi ovcarnik,taj pretvori u testnu stanicu,da sve ispitujes,a posebno ovnove,budi pionir i zacetnik modernog odgoja V rase!Guglaj po netu pa ces videti kako i sta sadrze te laboratorije,nije nista komplikovano,da ne pisem ja ovde,ima dosta!

Vala bilo bi i red da se konacno i kod nas nesto takvo pojavi e onda nema podvale ala ce pojedinci onda da pune gace nece ni sami znati koga su sve lagali do sad. Kad nam somi izadje na tv valjda ce i nas da se seti da nas pozdravi za podrsku i ideje.

Ma,to si u pravu taj ultrazvuk je boza,sve vidis ko na dlanu,odma znas koliko,šta,kako,milina!

Somi danas plocu salio a vi vec dogurali do morednog ovacar koji prica na tv polako ako sve bude sve kako treba bice i to nigdje ne treba zuriti

Ipak sam ja skromnijih zelja,prvo maticno stado da odgajim da bude dobro,opet kazem velike nade polazem u Miljkovice pre svega zbog nacina razmisljnja i rada,kao i strucnosti i pristupa novim stvarima ne samo u genetici,mislim da su najkomletniji u ovom poslu kod nas trenutno,od kako su se poceli baviti ovim,napreduju konstantno i usavrsavaju se takodje,nije sve u mehanizaciji,objektima i genetici,dzaba ako odgajivac nije svestan i svestran,nema napredtka,steta sto ova drzava malo vise ne poklanja paznje takvim ljudima,svima bi nam bilo bolje.

Ako ga uzme do proleca nase gare ortak ce biti prve musterije svaka koja bude nosila ispod dva ide na tender hvala bogu zainteresovanih ima tu je miladin sarban se prvi prijavio a do tad ce biti jos kandidata.

Bogami bice to ovcarski cunami,sve lepo,kad budem kupovao ovna,ja kazem:'prijatelju zajebi te papire tvoje,ko mu je otac,majka..aha taj,izvadim epruvet,boc,boc,natocim i kod Soumija u Laboratori,Soumi ocita rezultat i ja ovom prevarantu poredjam sve po spisku'!

Soumi pusti ti Miljkovice,oni niti rade ultra zvuk,niti imaju Laboratoriju,niti imaju testnu stanicu,niti rade vestacko osemenjavanje,niti embriotransver...bez ovoga nema ozbiljnog ovcarenja druze,zato punom parom kreni da budes pionir u tim stvarima u Srbiji!

e da cujem malo vasa iskustva kakva su vasa iskustva sam jagnjadima za klanje w i meleza sa njima kakav je procenat loja i mesa nisam ja bas imao nesto posebne utiske o w jagnjtu ali da cujem i vas

Ja sam ipak legalista,posteno pa nek je i po mojoj kozi,za sve ne samo za ovce.Vaspitavan sam za neka druga vremena,ne za ovo sad,milion puta sam puko verujuci ljudima,al ipak spavam ko beba za razliku od njih,tri budilice nemogu da me ujutru rasane i kad smo kod toga laku noc drustvo,selim ovce ujutru rano u drugi cair.Ova susa i mene pocinje da nervira,a uso sam u godinu sa vrhunski obezbedjenom pasom,vidi sad ovo,mesto dva h,treba cetiri da bi bilo sve kako treba.

al ste se razmahali,polako bre prvi uslov je da mu neko ne uvali neko sr... od UZ-Srbija je ovo,sta da ocitava maglu,ja cisto sumljam da se za 250 evra moze kupiti nesto da valja,ne da sumljam nego sam siguran da ne moze,jedan prijatelj je donosio polovnu opremu medicinsku iz Nemacke,baas cu da ga pitam koliko kosta dobar polovan ultra zvuk,inace kod cuvenog wirtenbergasa Mandica ovce pregleda njegov sinovac doktor-radiolog,stalno kukumavci kako posle 5 dana cisti aparat i parfemise:haha:,tako da te hobi varijante ja ne bih uzimao,zajebi

Pa ne mogu da te rasane kad radis oko 5 ovaca 20h dnevno,kad budes imao 50ovaca,tad te ni Zemunov PVO nece moci razbuditi!

Mirko u pravu si,ja uvek kazem da sam sirot da kupujem jeftine stvari.Imo sam Vilager trimer za trinest hiljada,al sam kupio Stil za 74 000,bilo mi tesko tolike pare dati,al sad posle tri godine,nezalim ni dinar,jos neznam kako izgleda svecica na njemu,tako ti je i za UZ.

Nazad
Vrh