Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Da se ukljucim u diskusiju.Govori se o mladim ljudima i pocetku bavljenja ovcarstvom.Jedan clan foruma me je jednom pohvalio jer sam krenuo sa manjim brojem grla.I polako povecavam.Tu je razocarenje najmanje,nemas sta da izgubis...Ova godina ce mi biti ogledna.Imam 6 ovaca i 5 siljegnica,i ovna naravno.Trenutno 150 bala lucerke,100 bala sena,trenutno secem kukurzovinu,a kasnije cu balirati sojinu slamu i kukuruzovinu bar 300 bala.Kad budu dojile dobijace i kukuruz i tritikal.Pa da vidimo sta ce biti,drugacije necu znati,ne vredi slusati druge i ocekivati da ce isto tako biti i kod mene.Kad se izjagnje videcemo koji je broj jagnjadi,kasnije koja je cena,pa cu racunati dal se ovako isplati,Ako ne ide nikako uvek mogu lako prekinuti...A da li to moze onaj koji ulozi silne evre u ovcarstvo?

Tako bi trebalo.Radimo sa živim bićima i milion stvari može da krene naopako.Ja uvek imam 3 kalkulacije...belu,sivu i crnu.Retko kad budu dve bele zaredom.

Pozdrav Savo potpuno si u pravu i jeftinije je graditi stado od svojih ovaca i redovno mjenjati ovna reci mi jel su ti se ovce pocele mrkati:ppozdrav:

Ne treba se mnogo zanositi! Nije sve u "pedigriranim" grlima! Racunica je manje uloziti, a sto vise izvuci! Naravno ne mislim pri tom da ovce treba drzati na dijeti i davati im smece da jedu. Samo jedan je Miljko i neka drugi ne pokusavaju da ga sustignu.(Miljka sam pomenuo u pozitivnom smislu, pa se nadam da se nece ljutiti na ovu "prozivku") A ta prica o mehanizaciji i o ovom onom pocinje da me iritira! Ne znam koliko neko moze biti lud pa kupiti 100 ovaca (dajem primjer samo) , a da pri tom nije planirao kako i sta sa njima. Pa da iste voda kroz selo i napasa po medjama.I da ima gubitke mnogo vece nego sto je ulozio para, malo je toliko ludih ljudi! pocetnicima treba dati do znanja na koji sto laksi nacin da krenu sa ovcarstvom. A malo ko ima sad 50000 evra pa da ulozi u mehanizaciju i ostalo. To se vremenom gradi i ulaze. Jbg nekad je ovca bila najisplativija za uzgoj, a sad svaka trazi i traktor i pedigre i sve, nisu ni ovce kao sto su nekad bile.

Pozdrav Petrovo,ovan ima marker i juce ujutru sam primetio jednu isatiranu po ledjima,trebalo bi da je pazarila:osmeh:
Vojvodjanin,mislis li na godisnje racunice kad kazes crna,siva i bela?

Ma ja pricam o necem sasvim drugom nevredi,ja pricam o susnoj godini,o ovcarstvu kao jedinom prihodu,ne dodatnoj delatnosti,o gladnoj i lose hranjenoj zivotinji,nerazumemo se i kolega Vojvodjanin je valjda me dosad upozno,ako nesto cenim to je iskustvo i rezultat,pa onda diplome,al kad covek radi nesto ceo zivot a nema rezultate onda uzalud rad,prosto nemogu da podnesem gladnu zivotinju i to da nisam sposoban da joj obezbedim hranu,ja svo vreme pricam o sebi ne o vama,zato nemoj da mi stavljate po stoti put reci u usta i Sarbanac ima udovica nebrini ko vita jela.I naravno krece se od malog broja grla da bi se naucio zivot ovce,i ja sam tako bez obzira sto sam odrasto pored njih,racunao sam da upoznam W kao rasu i njene prohteve,jer sam drzo domace ovce,tu se slazemo konacno u necemu.I da ponovim i kazem lepo da me razumete,svi vi imate vise iskustva od mene u ovcarstvu,al sto se tice proizvodnje hrane,evo jedan podatak.od kuma sam dobio stalu od 40 kvadrata da koristim,od tetke isto tako objekat od 200 kvadrata,imam salas gde stane 12 tona kukuruza,to je sve puno,sto bale,sto ovasmsto psenica,sto kukuruz,svako ko dodje na kafu,pivo videce nije problem,a tek treba da skinem 1,5 h kukuruza kakvog nema u pet sela,ako nezavrsim objekat neznam ga de cu.Da je bilo druge trave morao bi da odizem od zemlje i pokrivam najlonom kamare oko kuce,eto kolege nehvalim se samo hocu da kazem da je drzati zivotinje velika odgovornost,nezna ona za susu,zedj i glad,ti si joj i otac i majka i sve.Ja kao odgajivac tek treba da se dokazem,teorija je lepa al praksa surova,samo sam iritiran gladnim zivotinjama,nepricam ni o zaradi ni o profitu ni ulozenom novcu,vec o osnovnim stvarima u zivotu,neznam sto se osecate prozvanim.

Svakako Milose,u pravu jesi,osnova naseg posla je zdrava i sita zivotinja,od toga se krece,e sad ono oko cega se svi ovde vrtimo je pitanje Kako ce se milosu isplatiti da tako domacinski hrani ovce u ovoj godini,i po kojoj ceni mora da proda jagnjad da bi mu se takav nacin isplato,a to cemo najbolje videti kad se ovce izjagnje i jaganjci stignu do 35 kg...
Nekako mi je dobra skola jednog coveka u selu koji drzi svinje,kaze:nema odustajanja,ja uvek imam robu,pa sad nekad sam davao po 50 din.a neka i po 200 din.tovljenike,nekad puknem nekad dobijem i tu se sve okrece.naravno kako i u ostalim granama stocarstva i ovcarstvo je jedan vid kasice prasice,ulaze se cele godine,a naplacuje kad se jagnjad prodaju i to je dobro,novci na gomili,kakvoj takvoj...

Naslušo sam se priča kako smo mi seljaci neznalice i loši radnici od neke gradske dece. Međutim video sam primere kad uplove u poljoprivredne vode kako udare k**com o ledinu. Moj deda je govorio: Novi kasapi kolju ispod repa. Miladine dal se sećaš prošle godine na izložbi u VA onog gospodina koji je uložio 300 000 maraka u zemlju objekte i stado. Čovek otvoreno kaže da stado nemože da održava samo sebe već dotira sa strane. Tad smo kostantovali (tako kaže Milašin) da odgajivači koji su krenuli sa manjim brojem grla i polako širili stado opstaju nekako.
naravno da se secam,covek je smao pricao o gubitku i ulozenom trudu uzalud...
ovaj posao je vrlo rizican u ovoj zemlji a na teskim i susnim godinama jednostavno neisplativ...

Mozda ne bi bilo lose da se kaze zasto je to tako Miladinovicu.
Na prvom mestu mislim da je platezna moc gradjana.Sto jednom Sarabanac rece nas narod jede salame od 100 din.Jagnje se kupuje za slavu i to kod onih koji bas drze do obicaja,vecina ih je presla na rostilj.

Naravno da svi znamo da je zemlja prsla ko oblanda i da smo beda najgora u Evropi,u Moldaviji je samo gore al oni i nisu ni drzava a ni evropa...
Al kad Milos izlozi elaborat koji je truo i supalj ko ko supalj zub i ne pije vodu ni u nekim mnnogo razvijenijim zemljama onda sta nam preostaje nego usled visokog pritiska pisemo u afektu golu nenasminkanu istinu...

Istina je uvek tamo gde je trazis kod nas pesimista na nasoj kozi i na nasim imanjima...Kod Milosa verov isto tako samo sto su nam istine razlicite,za razliku od mene i sarbanca on je dobio kisu letos vise puta ja nijednom i nase istine ne mogu biti nikako iste...

Пре неког времена дођох из куповине: кукуруз 30, сточно брашно 21,66 ,сунцокретова сачма 34, сојина 76

Ma istina je samo jedna. Nekukam nego samo kažem kako jeste. Bala sena nema ispod 250din. Verovatno da će bala slame biti evro. Ja imam oko hiljadu i dvesta bala. Od tog oko 400 zobne slame sa graškom. Imam čime da prezimim zimu. Izukla me zob. Samo se pitam dali to sve rasprodati i uzeti više para. Da ostavim samo ovo desetak čistih romanovskih a na proleće jovo nanovo. Međutim nema ko da kupi ovce i da ih plati koliko realno vrede. Gledam na Pešteru još tužnija slika nema ni vode. Dolazi im zima a ljudi nemaju sena niti kome da prodaju ovce a stada po sto dvesta grla. Setio sam se priče iz biblije o sedam debelih i sedam mršavih krava. Ova situacija sa dve uzastopne sušne godine poprima razmere katastrofe. Dve godine se ulaže a nema prihoda. Malo sam se raspitivao i gledaću da više sejem ozime žitarice i stočni sirak zrnaš. Neka istraživanja govore da će u budućnosti ovakve suše i jake i duge zime biti normalna pojava. Branko (farma šarole) je ove godine radio silažu od stočnog graška i zobi sejanog u jesen. Imao je oko 60 tona na ha ili 11 zmajevih dvoosovinki. Problem je silokombajn za ovu vrstu silaže. Ovo vam pišem da razmenimo iskustva kako i šta i na koji način izbeći posledice suše. Stočni sirak za zrno je kultura koja odlično podnosi sušu. Ja sam ga probno sejao ove godine al neiskustvo sa ovom kulturom ima svoju cenu. Nije posejan kako treba pa je sklop oko 60%. Ono što je niklo obećava. Svaka biljka ima rod i svaki list se zeleni. Sklop bi trebao biti oko 160 hiljada. Po 30grama na biljci daće pristojan prinos u najgoroj suši za razliku od kukuruza gde je rod na nekim njivama nula. Opalila me prošla godina pa sam posejao samo 40 ari kukuruza. Oko 8ha livade i pašnjaka sad izgleda kao da je u Sahari. Nema zelene travke ni za čaj. Još koji dan da malo zahladi idemo na nasip pored reke. Sad je nemoguće ići zbog vrućine jer ima i malih jaganjaca. Nemogu da izdrže put od nekih 2,5 km u jednom pravcu. Ma biće šta bude. Ko zna zašto je ovo dobro.

Pomaze bog Velimire

Mora da si soju kupio kod Babovica u Ljigu

Kljucne reci su Sarbanove,dal rasprodati hranu i uzeti lovu,to je ona prica o rataru i stocaru koji proizvodi stocnu hranu,zato sam ja sa Sarbancem raspravljao dal se racuna proizvodjacka ili trzisna cena stocne hrane(zita,kabaste itd),kao i sa Velimirom dal je seno 3 din ili 6 dinara(ako sam dobro zapamtio sve cifre),i kao sto rece Miladin istine su razlicite,jedino pravo resenje je da se nesto gaji tamo gde uspeva maksimalno i gde je podneblje pogodno za nesto,al to vec spada u domen fantastike.Znate koliko nekoga na sarplanini zanima susa,ili cena zita,soje, suncokreta,bale sena.Tako da su istine razne,ima ih svakakvih,al to nije razlog da se svaka diskusija na forumu ne obradi onako u tancine,pa da pocetnici imaju sta da uporedjuju.Ova danasnja obecava jos niko nije digao nos

Poslednja izmena:
Ovde kod mene sijena ima sasvim dovljno čak ljudi neće da kose livade jer im ne treba i kabasta hrana za zimu nije problem ali očekuje se veliki skok cijena zrnaste hrane

Бог ти помогао Мире,јес код Бабовића ал сам само питао за цену а купио сунцокретову...Кад помену Шарпланину,ај мало о њој јер нисам упућен.

Znaci ova susa me je konacno ubedila da uradim nesto povodom sistema za navodnjavanje,parcele koje sam kupio presvega kad sam platio cenu vecu za 5 evra po aru nego obicno uzimo sam u obzir da su u kompleksu i da postoji toliko vode da mogu da ih zalivam beskonacno,medjutim kada sam na sajmu tehnike u Beogradu trazio proracun za sistem zbog neke visinske razlike od 50 m,izadje skupa investicija.Za bazen 15*6*3 sa betonazom izadje 2000 evra,pumpa je 870 evra italijanska,i creva i tri rasprskivaca koji mogu da se pomeraju su 1500 evra,znaci ukupno 4370 evra,sto je velika investicija,ali se isplati za dve godine na neku povrsinu od 5 h.

Nazad
Vrh