Pratim ovaj forum već 3 godine, onako sporta radi, što bi rekli ljudi. Razmišljam već duže vreme da napišem jedan post i svaki put odustanem. Ne bih o razlozima zbog kojih sam sada odlučio da napišem bar ovaj jedan.
Za proizvođače:
- Cena maline vama ne odgovara unazad 10 godina. Bar o tome ja znam da se piše i priča 10 godina i nikada niste bili zadovoljni. Nećete biti jer deo vas bere i po niskim cenama, deo ni ne zanima cena jer imaju baš male količine, deo želi mnogo veću cenu, ali opet bere i tako u nedogled. Nećete nikada ni biti dok ispred vas stoje razne ličnosti čiji je cilj samo lična korist. Nećete nikada ni biti jer sada imamo borbu regiona (Jug, Zapad, siromašniji Zapad, Sever).
Vas najviše boli što se cena ne zna unapred. Jasno je to. Nažalost, u svakoj grani poljoprivrede je tako, a ne samo u ovoj. Prosto tako će i ostati. Sa povećanjem površina, povećava se i ponuda. Sa povećanjem ponude, obara se cena.
Jedne godine neko od vaših predstavnika izađe sa pričom da je realna cena 300, pa onda druge 240, pa onda onolika kolika je izvozna cena griza, pa onda 160. Najviše se vrte oko priče, 1 kg maline griz, treba da košta kao 1 kg sveže ubrane maline. Član foruma ''poznavalac prilika'' je dao trenutnu cenu griza. I to je zaista tako, ali samo u Arilju. U drugim delovima regionima zemlje plaćala se sirovina niže.
Sve ove posledice imaju samo jedan uzrok. Mi smo siromašna zemlja. U siromašnim zemljama se nažalost ide i na minimalnu zaradu samo da bi se prodala neka roba. U bilo kojoj grani. Kao i u svakom poslu, ukoliko neko vidi da zarađujete dosta, poželi i on da radi to isto, pa onda uloži svoju ušteđevinu tu. Te ušteđevine su mnogi 2015. počeli da ulažu u maline podstaknuti cenom sveže maline i kalkulacijom sada već čuvenom. Dobili ste situaciju da je malina postala biznis, što nikako ne sme biti. Dobra stvar sa ovom cenom sada je što će mnogi ''biznismeni'' odustati. I meni kao meni je drago zbog toga. Malinom treba da se bave oni kojima je to u ''krvi'' direktno ili indirektno, a ne oni koji će plaćati sve, a da ni ne uđu u taj malinjak.
Visokom cenom koju su hladnjačari platili greškom, a sve prateći velikog spasioca srpske maline, kamiondžije poreklom iz Francuske, dobili ste borbu regiona. Što je tada izgledalo dobro, sada na duži period vidite da je to loše. Siromašni jug se tome priključio, siromašna Bosna je povećala svoje prinose i eto.. Radnici iz Bosne i sa juga Srbija su godinama nadničili u Arilju i onda to znanje koje su pokupili iskoristili da podižu svoje malinjake. Prilično dobre. Kvalitet odličan. Mit je da se razlikuje malina iz Arilja od maline sa Juga. Kuknjava na sve strane, ali ljudi beru. Oni pravi stari malinari beru, manje ulažu (Srb1n), ali će ostati u poslu. Manjim ulaganjem, rod će se smanjivati, a možda i neće. Zavisi od mnogo faktora, a najviše od vremenskih prilika i cena. Niko od vas neće dozvoliti da ostane bez te maline, ukoliko vidi da je napada neka štetočina itd.
Ja, lično bih najviše voleo da mi gajimo samo Vilamet i Miker. To su sorte koje nemate svuda. Vilamet samo u USA i Bosni sada, a Miker u Francuskoj i Bosni sada.
Ono što meni smeta jesu sorte Polka, Polana, Tulamin, Fertodi i tako dalje.. To nisu naše sorte. To nisu sorte koje stranci ovde moraju da kupuju.
Ono čuveno mešanje sorti koje svi pominjete ovde nije razlog smanjenja cene. Stranci to sami rade. Mešaju robu iz Poljske i našu zbog nivelisanja cena jer naša aroma i ukus su odlični. Pa ja znam proizvođače koji su mešali Vilamet i Polku i predavali kao Vilamet jer je bila određena razlika u ceni. Priznali ili ne, kada je cena mala kakva jeste, svi to rade u lancu. Neki klijenti su izričiti u zahtevima da roba bude sa našeg podneblja, neki i nisu.
Jedan od razloga smanjenja cena je što su i strancima puni lageri, ne zbog njihovih pogrešnih procena, već zato što je sada velika potražnja za mangom, passion fruit-om i tako nekim egzotičnim voćem koje dodaju u razne vrste proizvoda. Svi slušaju krajnjeg korisnika. Sertifikati koje polako svi uvode nisu iz razloga što je Srbin konačno shvatio da je malina hrana, već klijenti teraju na to. Ranije ste mogli da predajete i u kantama, sada imate gajbice raznih boja, razne analize koje se rade ili ne rade, zavisi od ozbiljnosti klijenta.
Imate istu situaciju i sa kultivisanom borovnicom. Svi sada sade, a teške godine za to tek dolaze.
Moja poruka vama je da izdržite i da poželite da uzgajanje maline ne bude biznis. Sve preko max 1hA je čist biznis. Ne postoji porodica koja to mora da odradi. I da, realna cena na kojoj bi svi bili u lancu zadovoljni je 150/160 dinara. I za to mi nije trebao prijatelj koji je završio Poljoprivredni fakultet, već razgovor sa proizvođačima. Čija kalkulacija nije ni čuvenih 0,8, ali ni 1.20 eur.
120 dinara je proizvođačka cena onoga ko ima preko 1hA površina, ko plaća sve radnike, štiti malinu 7-9 put sa različitim preparatima i dodaje đubrivo samo zato što su rekli da to treba, a bez analize.
Ne postoje dozvole za izvoz. Može da izvozi svako ko priloži otkupne blokove i ima dozvolu inspekcije. Hladnjača mora raditi po principu HACCP-a, ali ne mora imati sertifikat.
Najvažnije dozvola je dozvola klijenata. Sve velike hladnjače koje izvoze ulažu zaista dosta novca u praćenje zahteva klijenata vezanih za Bezbednost hrane (GFSI, GLobal Gap, Organic itd.)
GDE SU PROIZVOĐAČI IZ ARILJA OVDE? Nema ih nešto mnogo.
Proizvođači Jevto treba da izdrže. Biće svima dobro na kraju.
Uh, toliko toga imam da kažem, ali nemam vremena. Pauza za ručak prolazi.
- Za poznavaoca prilika:
Nemoguće je biti toliko nepismen kao ti, a dobiti to što želiš. Da budeš njihov predstavnik. Loše si počeo. Jako loše.
Prvo si postavio CV nekog imaginarnog lika, velikog pregovarača, a koji je toliko loše napisan da je to sramota. I još je u WORD formatu. Neozbiljno.
To što si ti predvideo cenu maline, nije neka nauka. Nikada malina nije imala cenu kao pre par godina, morala je biti niža zbog svih dešavanja. Ti si samo dobro informisan jer si nečiji potrčko. Slike roba iz Poljske i njihove cene dobija i sekretarica jedne velike firme, pa?
Nisi ti uložio ništa, drugi su uložili u tebe, a ti im tako vraćaš što na nekom forumu pričaš kako treba da se menja nešto i tako dalje. Ne kažem da ne treba, ali opet nećeš naći ovde ljude koji će ti dati to što ti želiš.
Firma iz Koceljeve je prezadovoljna time što si ti okačio njihove fajlove pre neki dan ovde. Firma sa juga takođe, a vezano za onaj ugovor.
Meni je fascinantno da ti ovde njima pričaš kako neće da rade i tako dalje. Svi oni rade. Da nije njih, ne bi bilo ni ovoga gde si ti. Kada to budeš shvatio, možda i nađeš zajednički jezik sa njima.
Ti telefoni silni koje ti okreneš kad god treba da saznaš nešto nisu plod toga što si ti sjajan pregovarač itd već plod toga što ti je neko to omogućio. Dobio si odrešene ruke, donekle za neke stvari.
Šta je tvoj cilj ovde? Postavio si to pre neki dan.
1. Udruživanje nije moguće iz prostog razloga, što je ovo siromašna zemlja. Razne Zadruge su propale jer su ih potkradali takvi kao ti. I Evropa ne želi da se mi udružimo. Imali bismo monopol,a to oni ne žele.
2. Organska proizvodnja? Koja? ''Organska'' ili organska? Koliko je kamiona samo vraćeno u Srbiju? Verujem da znaš neke priče..
3. Sveže stanje? Pa znaš li ti koliko godina treba da prođe da bi se došlo do onoga što nude ostale zemlje? Bosna je ispred nas po tome, to si u pravu. Kod malih i nebitnih klijenata.
4. Ovo angažovanje ljudi koji znaju posao mi je najlepši deo koji si napisao. To je tvoja želja jer vidiš da ovo što radiš sada, ne ide kako treba. Nije mi jasno samo zašto misliš da će ovde neko da ti da bar da probaš da ih predstavljaš?
Ukrajina nam nije konkurencija, da znaš.
To što pričaš da nećeš sve da im daš, da to košta i tako dalje je opet priča za neke druge ljude. Ljudi koji ne koriste internet jer ne znaju šta je to.