Pa napisao sam kako i zašto sam se registrovao. Ti nisi ovde da bi rešenje ponudio.
Imaginaran je jer je otkucano nešto u Wordu i tako postavljeno, kako bi pokušao malo da obmaneš ove ljude ovde. Iole ozbiljan CV ne izgleda tako, niti se piše tako. Širom sveta ovakav CV ne gledaju.
Ovde ne vidim da je neko od tebe tražio neku uslugu. Ne vidim ni da je licitirao cenom. Ja ti svakako ništa nisam tražio ni na gotovo, ni besplatno da mi daš.
Ja sam do mog znanja došao i formalno i novcem.
Dopada mi se kako spinuješ ovde. Zaista je divno videti kako odgovaraš na svaku poruku i gušiš ovaj deo foruma. Ne mogu da vidim samo odakle si počeo i zašto je to tako, ali je ovaj deo foruma naglo posećeniji od kada si se ti pojavio.
Ovo što ti radiš ovim ljudima ovde, ni Terzić svojevremeno nije radio. Pusti njih da muče svoje muke jer tvoje retko kada zavise od toga od čega njihove zavise.
Bitno je čijom robom trejduješ, zato je i bitno da je ona kupina kupljena u Koceljevi. To što ti pišeš da je ove godine veliki broj reklamacija je razlog što ti trejduješ jeftinim robama, nikako kvalitetnim. Kad je nešto jeftino, nije dobro, bar ne na duži period.
Od svih gluposti koje si napisao do sada, ova je pobedila:
Pomozi proizvođačima u proizvodnji, tako što ćeš okačiti tu kalkulaciju od 0,8 eur/kg. Edukuj ih u tom smislu. Kako da prepoznaju bolesti koje imaju u malinjaku. Održi neke seminare kako se gaji, pakuje i isporučuje roba za malinu u svežem stanju, naplati taj seminar, nađi im kupca, uzmi procenat i edukacija uspela. Pazi samo da posle svi ne pređu na proizvodnju u svežem stanju.
Strane firme neće od njih nekoliko kupiti robu pa sve i da su aktivne materije prilagođene svim tržištima, a to što ih ti podstičeš na to je samo pokazatelj da želiš da upravljaš tuđim novcem. Upravljaj svojim. Hipoteku na svoj stan, sagradi hladnjaču po svim GFSI standardima i onda dečko uslužno zamrzavaj, preradi, dovedi stranca i prodaj mu robu. Daće proizvođači tebi procenat zarade koji ti želiš, siguran sam.
To što upoznaješ ljude nove, to znači da nisi dugo u ovom poslu. Odnosno, nisi na poziciji na kojoj si sada. Puno radiš? Gde? Na forumu? Ja volim kako tvoje postovi raščlani Srb1n. Nije da je sto posto u pravu, ali veliku većinu ti raščlani. Ono za sendviče mi se ne dopada. Mešaju politiku, a ti nemaš veze sa njom. Nadam se?
''Dokazi'' koje ti nudiš ovde su i više nego smešni. Bolje ih nemoj prikazivati, nego da se blamiraš. I zovi tamo svog dobavljača i kaži joj da mašeš ugovorom po netu.
@Srb1in:
Nažalost, priroda, količina mog posla i to što nisam tikva bez korena, mi ne dozvoljavaju da budem aktivan učesnik ovde. Jako bih voleo, zaista, ali prosto, ja volim da diskutujem sa ljudima koji imaju određena znanja u ovom poslu, a ne znanja dečka koji pokušava da proda znanje koje nema.
Sa vama bih voleo da nastavim o ceni od 180 dinara sa kojom ste zadovoljni? Vi pričate o organskoj malini, a ja sam o 150/160 pričao o konvencionalnoj. Jako mi je bitno da imate realnu sliku svega, pa sam zato neke informacije podelio sa Vama vezano za mešanje sorti i ostalo. Mi ovde živimo sa ubeđenjem da strance možemo da pređemo. Ove godine se ispostavilo da nije tako. I sledeće će. Najbitnije je da se malinom ne bave oni koji žive od toga. Zašto? Kada od nečega živiš, radiš na ivici i predaješ malinu kako bi preživeo. Kada ne živiš od nje? Iznerviraćeš se što si je porodično radio, ali ćeš je baciti/peći rakiju/povaditi i tako dalje, ali je nećeš predati po maloj ceni. Nadam se da me razumete? Da sam se lepo izrazio.
Da li je Vaša organska prava organska ili je prskate do cvetanja i koristite standardna đubriva?
Zašto ih otkupljuju? Počeli su to 2014 i 2015 kada je cena bila visoka, rod malo podbacio, pa su se mnogi uplašili i počeli sve da kupuju, kako bi ispoštovali ugovore. Sada su samo nastavili istim tempom, ali smanjenjem cena pokušavaju da odgovore narod od gajenja iste. Niko neće nemire pred kućom, ali isto tako cenom odbija. Čačanka kao kupina zbog toga nestaje. Neke druge sorte su na ceni. Sorte koje su prvo bile za prodaju kranjim korisnicima u svežem stanju, pa onda kada je to tržite zatvoreno, moralo je negde da se prodaje.. Hladnjače su to prihvatile jer su to zaista dobre sorte za vrstu robe koja se u Srbiji traži.
Naša malina nema brix 13,5 (prošle godine je miker dolazio do te vrednosti), a nema ni Poljska 8,5. Poljska ima nižu. Ukratko, što niži brix kupe, stranci dodaju više šećera ako je klijent kupio za industrijsku robu (džem, pire, sok itd). Nisu njihove cene toliko niže u odnosu na naše, ali što manje šećera dodaju to dobiju kvalitetniji proizvod.
Ovde godine brix je daleko niži nego prošle godine zbog vremenskih neprilika.
Klijenti koji kupuju robu za pekarsku (poslastičarsku) ili hiper markete obraćaju pažnju na vizuelne aspekte maline, pa posle na brix. Kad pojedete cheese cake od maline, malina mu dođe kao dekoracija, a od drugih šećera se zasladite
Ono za BIH ste u pravu.
Agronomski fakultet u Čačku nije merodavan jer njihovi eksperimenti se obično završavaju poput ''valjevke'' i ''gradine''.
Nisam čuo, ja sam zaista pričao sa njima.
Za jedan hA moja kalkulacija je sledeća:
- Usluga traktora je oko 1,5 eur po satu. Za jedan hektar potrebno je oko 120 sati godišnje (freziranje, zaštita, prevoz maline, prevoz đubriva). Dakle, oko 180 eur.
- Stajsko đubrivo 10t 40-50 eur 500 EUR
- KAN 420 kg - Nešto manje od 100 EUR
- Pesticidi - Ovo se ne može tačno proceniti
- Kanap za vezivanje 11 kg 20 EUR
- Yara 11:12:18 600 kg (100 din/kg) 510 EUR
Najskuplja stavka ovde je čovek. Po gruboj proceni, a uzevši u obzir rasianje đubriva, vezivanje maline, uklanjanje izdanaka, ručno okopavanje i rezidbu, 1200-1400 Eur.
Berače sam ostavio za kraj. Tu plaća ko kako želi. Kada je malina bila 240, 220, 180, 150 berači su isto plaćani po kg. To je meni recimo smetalo. Niko se nije setio berače da plati više kada je dobio 2 eur za kg sveže maline, a seti se sada da mu smeta kada je cena 1 eur.
OD PRINOSA ZAVISI I CENA PO KG. To je najbitnije.
(ne bi me čudilo da pp sada iznese svoju, kada zaista zna šta ulazi u kalkulaciju, pa pronađe cene)
@Jevto: Nemamo radnu snagu u malinarstvu jer su oni koju su pomagali po Arilju, počeli da gaje svoju u Prijepolju, Bosni, na Jugu Srbije itd. Taj procenat ljudi koji je otišao preko nije ovde brao maline i radio u njima (osim možda njih 2%).
Ako je cena maline bila dobra, zašto ste i tada dizali bunu pri ceni od 200 dinara? Zaćutali ste na 220. Krupanj nije imao tu cenu tada. Arilje jeste. Time ste podstakli druge da probaju.
Što se tiče Vašeg vozača kamiona iz FR, ja ne mogu imati poštovanja za nekoga ko želi da svi propadnu, nakon što je on počeo polako.
Ono što Vi lično ne shvatate jeste da hladnjačari prerađuju 1000 tona i više maline. Ne predaju 10 tona sveže. On ima 100x veći rizik. Veći u smislu količina. Zar nije realno da onda on živi život 100x uspešniji od Vašeg? Nemojte mi odgovarati cenama na ovo. Ja se slažem da je 120 dinara extremno malo, ali je još sramnije ono što rade ovi na jugu Srbije.