Chat u govedarstvu

Ne prodaju oni direktno nego su posrednici.Platiš im 70 evra po grlu i oni te upute na adresu prodavca.Tako je rečeno kada se zvalo za kupovinu junica.

Juce na sastanku dogovoreno pored onih 5din. prermije za prvi kvartal , 5kg kukuruza po grlu dnevno u toku 120 dana bezpovratno iz r. rezervi.
Racunaju se muzna grla u vet. bazi podataka ,znaci i umaticena i neumaticena.
Vlada je to donela za regione gde nema drz. zemlje u zakup (juzno od Save i Dunava) medjutim stav nase delegacije je da se obuhvati cela Srbija jer se tim potezom pokusava ubaciti koska medju proizvodjce.
Doneto je jos slobodno formiranje cena mleka 2.8% ml. masti jer su se mlekari stalno vadili na to da im je to osnova u preradi i da zbog toga ne mogu da podignu cenu.Mleko ce sad u prodavnicama sa 78 otici na preko 100din.
Doneto je jos i ogranicavanje marzi za trg. lance na 12% pojedini su do sada imali i do 40%.
Ostala je jos borba da taj visak novca koji se stvori dodje u prave ruke tj.do proizvodjaca.
Nesto je pokrenuto valjda ce se odvijati u pravom smeru.
Ministar je najavio svoj dolazak sled. nedelje u Bogatic (ako ne slaze) i to bi trebalo iskoristiti da se napravi sto veci skup, jer nije isto da dodje medju 50 ili 500 ljudi.

Juce na sastanku dogovoreno pored onih 5din. prermije za prvi kvartal , 5kg kukuruza po grlu dnevno u toku 120 dana bezpovratno iz r. rezervi.
Racunaju se muzna grla u vet. bazi podataka ,znaci i umaticena i neumaticena.
Vlada je to donela za regione gde nema drz. zemlje u zakup (juzno od Save i Dunava) medjutim stav nase delegacije je da se obuhvati cela Srbija jer se tim potezom pokusava ubaciti koska medju proizvodjce.
Doneto je jos slobodno formiranje cena mleka 2.8% ml. masti jer su se mlekari stalno vadili na to da im je to osnova u preradi i da zbog toga ne mogu da podignu cenu.Mleko ce sad u prodavnicama sa 78 otici na preko 100din.
Doneto je jos i ogranicavanje marzi za trg. lance na 12% pojedini su do sada imali i do 40%.
Ostala je jos borba da taj visak novca koji se stvori dodje u prave ruke tj.do proizvodjaca.
Nesto je pokrenuto valjda ce se odvijati u pravom smeru.
Ministar je najavio svoj dolazak sled. nedelje u Bogatic (ako ne slaze) i to bi trebalo iskoristiti da se napravi sto veci skup, jer nije isto da dodje medju 50 ili 500 ljudi.
U pravu si.Šta ćemo mi koji nemamo državnu zemlju.Red je da se i nama da.Izvisili smo za kovid pomoć,sad visimo i za 20000 po kravi a koliko vidim i ovo će nas zaobići.Ispada da i krava nije krava.

Sinoc su na skupu bili ljudi iz Mosorina koji istu muku muce ,imaju dosta grla ,nemaju drz. zemlje a izuzeti su samo zbog toga jer su iz Vojvodine ,jer ministar tvrdi da svi stocari u pokrajini rade drz. zemlju.
Uzeti su podatci od ljudi i na sledecem sastanku ima dokaz crno na belo za min. da nije u pravu.

Sinoc su na skupu bili ljudi iz Mosorina koji istu muku muce ,imaju dosta grla ,nemaju drz. zemlje a izuzeti su samo zbog toga jer su iz Vojvodine ,jer ministar tvrdi da svi stocari u pokrajini rade drz. zemlju.
Uzeti su podatci od ljudi i na sledecem sastanku ima dokaz crno na belo za min. da nije u pravu.
Ako ministar tvrdi onda je tako.Možda nas ima više takvih nego u Srbiji pa zato izuzuma Vojvođane.Ni kovid pomoć nisam dobio a čujem da nisam jedini a ministar je rekao da je svima isplaćeno.Ja mogu da potpišem pod krivičnom odgovornošću ovo što sam napisao a neka i ministar potpiše to što je izjavio.Moje krave su na strogoj dijeti.Danas 2 grla odoše iz dvorišta.

Bojim se da ce ovog puta ministar biti u pravu,koliko ja znam kod nas Sajkas i Mosorin stocari dobijaju drzavnu zemlju.E sad sto te zemlje nema dovoljno pa je dobijaju srazmerno i do 3 puta manje i sto je to zemlja loseg kvaliteta to je vec druga prica.Bilo je price,prilikom prosle posete ministra nasoj opstini, da ce im davati zemlju u drugim opstinama,ne znam da li je od toga nesto bilo.

Koliko vidim,kukuruz iz robnih rezervi se daje samo Mačvi.
Bojim se da ce ovog puta ministar biti u pravu,koliko ja znam kod nas Sajkas i Mosorin stocari dobijaju drzavnu zemlju.E sad sto te zemlje nema dovoljno pa je dobijaju srazmerno i do 3 puta manje i sto je to zemlja loseg kvaliteta to je vec druga prica.Bilo je price,prilikom prosle posete ministra nasoj opstini, da ce im davati zemlju u drugim opstinama,ne znam da li je od toga nesto bilo.
Ne može biti u pravu-to je definitivno.

Већ смо писали пре пар месеци, дошло је до тога да ће свако село ићи на разговор и договор.
Ово иде на руку власти због разбијања јединства. Ко буде први биће свега а остали који се буне нека гледају па док се и они не приклоне. Али бара је све мања.

Kod Vojvođana je prisutno nejedinstvo i na tu kartu igraju.Jednima davati a drugima ne je malo vređanje inteligencije a i bahatost.Mislim da će im sledeća jesen i zima biti velika sudnica.Ali im manevri ovakvog tipa neće pomoći.

Кад сам писао за просперитате као велику предност појединцима у куповини пољопривредних машина и обрадивог земљишта био сам нападнут овде на форуму. Ово је исти шаблон само друга ситуација. Реституција је смањила добар део тог државног поседа и сада ће се морати доказивати колико је воља јака код појединаца да задрже или чак дођу у посед државног земљишта.

Ovde se sad deli Srbija na podobne i nepodobne.Zavadi pa vladaj.Mislim da mi koji smo daleko od vatre,treba da batalimo mlečno govedarstvo.Ne postoji ni jedna stavka u korist nastavka proizvodnje.Rasprodati sve-i krave i mehanizaciju i zemlju i završiti sa ovom agonijom.Samo treba skupiti petlju i odlučiti se na taj korak,dok je vreme.

Nije meni jasno zasto i deliti na one koji rade drzavnu zemlju i na one koji je ne rade... Pa nije drzavna zemlja podeljena dzabe stocarima, nisu oni dobili subvencionisan repromaterijal za nju, jos nema ni prava na redovne subvenceje na nju. Nema mi logike... Da ne budem pogresno shvacen, ja sam za pomoc proizvodjacima mleka, jer su zaista najugrozeniji i ljudi koji rade najtezi posao u poljoprivredi. Samo sam protiv glupih modela pomoci... Treba podici subvenciju po litri proizvedenog mleka...

Зато што је политика државе све што може да се извози због девиза. Најмање улагање а највећа добит. Нема субвенције по раднику ни довлачења страних инвеститора(осим алибабе али то је нешто друго).
У овој ситуацији сточарство је само трошак и губитак за државу.
Али то је власт.
Не подржавам да се комплетно угаси производња, покретање од нуле је теже од минуса у неким ситуацијама.
Може смањивање на неки минимум.

Зато што је политика државе све што може да се извози због девиза. Најмање улагање а највећа добит. Нема субвенције по раднику ни довлачења страних инвеститора(осим алибабе али то је нешто друго).
У овој ситуацији сточарство је само трошак и губитак за државу.
Али то је власт.
Не подржавам да се комплетно угаси производња, покретање од нуле је теже од минуса у неким ситуацијама.
Може смањивање на неки минимум.
Ko jednom prekine proizvodnju.Tu povratka nema.To nisu svinji.to vrlo dobro znaju oni koji se time bave.I smanjivanjem posluješ u minusu.Na ove cene hrane i mleka prosperiteta nema.Svi idu sa postepenim smanjivanjem.Mnogi drže baš zbog državne zemlje.Ovo je presudna godina i verujem da će sada stići na naplatu nemar države a deca će nam piti nezdravo mleko iz mega marketa.Tako da jednim delom i građani koji konzumiraju mleko učestvuju u propasti mlečnog govedarstva.Da li je briga o deci neki davni sistem vrednosti ili se to meni samo čini.Ako nam se deca hrane kašicama i mlekom iz prodavnice,treba se zabrinuti za buduće generacije,Ima i koji misle o ishrani dece ali na žalost i oni će se vremenom pridružiti prvoj grupi iz razloga što neće imati gde da kupe.

Nazad
Vrh