Chat u govedarstvu

Stocari su jedini koji propadaju i koji ce propasti. Kod nas nema sta da se pokrene ostalo je 3 farme bikova i jedna kuca drzi 5 krava i to je to od krupne stoke na nivuo celog sela. Svi zajedno brojimo oko 100-120 komada i to je to...

Ljudu, kod nas nije bilo štočarsko selo ni ranije. Ali sad, manje od 10 krava u domaćinstvu u selu, nisu ni druga bolja. Naš član Ratko verovatno ima više krava nego Starčevo i Omoljica zajedno.
Crno se stočarstvu piše u načelu. A verovatno je tako planirano velikim olovkama. Tužno za sve nas.

U RS nije bajno ali sto se mleka tice je daleko bolja situacija.
Mi ovde u Macvi kad bi mogli uraditi neki mlekovod ispod Drine bili bi carevi.

Raspoloženje je kao da je cena mleka 70 dinara za litar, a dokle ćemo ostati nasmejani, videćemo.
af2dc0e00dbda8aaf85cff48e8d2b0ee.jpg

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Od inicijalnog skupa pre nesto vise od mesec dana preko prosipanja mleka u Sapcu i jos nekoliko protesta bilo je dogvoreno masovno okupljanje za danas u Beograd, naravno sa nosenjem i prosipanjem mleka.
Odabrana delegacija je sve to vreme hodala od ministarstva do ministarstva(hvala im na vremenu i volji) poljoprivrede ,trgovine ,finansija.
Zeleci verovatno da preduprede skup u Beogradu predstavnici ta tri min. dosli su sinoc u Bogatic sa najavljenim "predlozima" za resavanje situacije.
Skupu su prisustvovali proizvodjaci mleka iz Banata ,Backe ,Srema preko Macve, Jadra Valjevskog kraja pa sve do Svilajnca i Kraljeva.
Od svega uspelo je da se izvuce od drzave jednokratna pomoc u vidu +5 din. na prvi kvartal ove godine ,a resenja sa mlekarama i trg.lancima po obecanju bi trebalo da budu izneta do sledece srede.Ako opet ne slazu sto me ne bi nista cudilo.

Od inicijalnog skupa pre nesto vise od mesec dana preko prosipanja mleka u Sapcu i jos nekoliko protesta bilo je dogvoreno masovno okupljanje za danas u Beograd, naravno sa nosenjem i prosipanjem mleka.
Odabrana delegacija je sve to vreme hodala od ministarstva do ministarstva(hvala im na vremenu i volji) poljoprivrede ,trgovine ,finansija.
Zeleci verovatno da preduprede skup u Beogradu predstavnici ta tri min. dosli su sinoc u Bogatic sa najavljenim "predlozima" za resavanje situacije.
Skupu su prisustvovali proizvodjaci mleka iz Banata ,Backe ,Srema preko Macve, Jadra Valjevskog kraja pa sve do Svilajnca i Kraljeva.
Od svega uspelo je da se izvuce od drzave jednokratna pomoc u vidu +5 din. na prvi kvartal ove godine ,a resenja sa mlekarama i trg.lancima po obecanju bi trebalo da budu izneta do sledece srede.Ako opet ne slazu sto me ne bi nista cudilo.
Baš su se pretrgli-kad imam najmanje mleka.Nema nama pomoći od države.Jedina opcija je zatvaranje farmi.Sam odnos vlasti prema proizvođačima mleka je krajnje debilan a mi kao to ne vidimo_Opstaće samo velike farme i to najviše zbog državne zemlje.Mali,polako moraju tražiti alternativu.Nema drugog rešenja.

Baš su se pretrgli-kad imam najmanje mleka.Nema nama pomoći od države.Jedina opcija je zatvaranje farmi.Sam odnos vlasti prema proizvođačima mleka je krajnje debilan a mi kao to ne vidimo_Opstaće samo velike farme i to najviše zbog državne zemlje.Mali,polako moraju tražiti alternativu.Nema drugog rešenja.
Sto ne probate sa proizvonjom sireva.To je jedino resenje za manje proizvodace ili povecanje preko 40-50 grla.Viste u kikindi nije to tako malo mesto da se nemoze prodati, treba se boriti za svaku musteriju jednom kad krene posle je lakse

Proizvodnjom sira kad se raširi posao prodaje opet se dolazi u situaciju da se mlečno govedarstvo ne isplati, jer je u tom slučaju isplativije je kupovati mleko i bazirati se na preradu, svakako primarna proizvodnja je na najnižoj lestvici zarade...

Sto ne probate sa proizvonjom sireva.To je jedino resenje za manje proizvodace ili povecanje preko 40-50 grla.Viste u kikindi nije to tako malo mesto da se nemoze prodati, treba se boriti za svaku musteriju jednom kad krene posle je lakse
Bili smo primorani tako nešto raditi 2015.Imao sam 11 oteljenih krava a mlekara nam uvela kvote (30l dnevno).Pravila je supruga sir.To je 15-ak kg dnevno.Reklamirao sam i u firmi.Veruj mi da mi je jedna platila posle pola godine.Bilo je kad bude plata (pa dođe i druga...)Jednostavno smo uspeli da prodamo sir od par dana.Smanjivao sam hranu kravama.Što sam mogao zasušio sam.Našao sam jednu privatnu mlekaru,nakon nedelju dana ali i njoj je to bila velika količina mleka.
Pođeš od sebe.Kupio bi jednom,dvaput a posle...Kvalitet nije bio upitan,nego,jednostavno,kod nas nema one parole-kupujmo domaće.Sad se malo to poboljšalo,što se tiče mleka ali iz razloga što su neka domaćinstva zatvorila proizvodnju (ne baš mali broj).Lakše je otići u mega-market i kupiti i mleko i mlečne proizvode.

Nema to ko da plati i kupi.U marketima ponuda jeftinih biljnih sireva i ostalog je poprilično velika i taman tempirana za platežnu moć većine, plus može da se kupi i na 100 grama.

Nazad
Vrh