Chat u govedarstvu

Proizvodnjom sira kad se raširi posao prodaje opet se dolazi u situaciju da se mlečno govedarstvo ne isplati, jer je u tom slučaju isplativije je kupovati mleko i bazirati se na preradu, svakako primarna proizvodnja je na najnižoj lestvici zarade...
Mi sada prodajemo preradujemo250 litara mleka.Nije sve jedno dali kupujes ili sam proizvodis mleko mozda ne tolko po isplativosti kolko po kvalitaetu da znas sta prodajes i da stojis iza toga.Mi smo dole na salasu ali krave ne pustamo na pasu nego ih hranimo isto svaki dan u toku cele godine dabi sacuvali miri, ukus i kvalitet proizvoda na istom nivou .Ne treba juriti profit po svaku cenu nego treba dugorocno razmisljati.19 godina proizvodimo sireve

Đula beke meke sireve, ili polutvrde?
Za meke je bitan redovni plasman, a ako su polutvrdi ili tvrdi koji imaju zrenje, onda stalni plasman nije hitan.
Svakako je bolja zarada ako se siri mleko.

Mi sada prodajemo preradujemo250 litara mleka.Nije sve jedno dali kupujes ili sam proizvodis mleko mozda ne tolko po isplativosti kolko po kvalitaetu da znas sta prodajes i da stojis iza toga.Mi smo dole na salasu ali krave ne pustamo na pasu nego ih hranimo isto svaki dan u toku cele godine dabi sacuvali miri, ukus i kvalitet proizvoda na istom nivou .Ne treba juriti profit po svaku cenu nego treba dugorocno razmisljati.19 godina proizvodimo sireve
Mnogo zavisi i do područja.Svest naroda nije svugde ista.Naravno da je bolje,gde se poštuju tradicionalne vrednosti.Ali kad ti imaš kod tebe 5 megamarketa,dovoljan je mali broj privatnika za proizvodnju sireva iz domaće radinosti.Kada bi se pojavilo još par njih bilo bi tržište prezasićeno.Ako bi išli na 600-700 din kg,ko bi kupio.Računam po ceni mleka koje se prodaje od kuće.
Ne radi se više o plasmanu proizvoda.Jednostavno je sada proizvodnja preskupa da bi vratili uloženo a o zaradi da ni ne pričamo.

Baš su se pretrgli-kad imam najmanje mleka.Nema nama pomoći od države.Jedina opcija je zatvaranje farmi.Sam odnos vlasti prema proizvođačima mleka je krajnje debilan a mi kao to ne vidimo_Opstaće samo velike farme i to najviše zbog državne zemlje.Mali,polako moraju tražiti alternativu.Nema drugog rešenja.
Zatvaranje farmi jeste jedna od opcija ali nije jedina.
Na sta drugo se sad preorjentisati posle godina ulaganja u objekte ,genetiku i ostalo ,treba sad opet hiljade i hiljade evra uloziti da sve to privedes drugoj nameni.
A ovo sto se tice velikih i nj. opstanka ,na ovom skupu je bilo ljudi od 3 pa do preko 300 krava i cini mi se da su oni trenutno u daleko dubljim go..ima bas zbog toga sto su se specijalizovali samo za mlekarstvo.
Manji do 20 krava bar ovde kod nas ipak svastare i sa jedne proizvodnje krpe gubitke na drugoj. Dokle ce se i to izdrzati pitanje je za milion dolara.

Da imamo te hiljade evra,veruj mi odmah bi stavili katanac.Dok se mi preorijentišemo ta delatnost se neće više isplatiti.Po ovom sada dođe ratarstvo najisplativije.A dokle će to trajati...

Koji idiotizam uopšte sa mlečnim govedarstvom.Koliko vidim i pratim razne grupe svakodnevno se nude na prodaju celokupne štale, znači da su ovo otprilike poslednji trzaji.

Ne znam kakve su racunice sa sirenjem mlijeka. Kod nas u Bijeljini je jako lose. Gruda sira je 3 KM. U njoj bude od 800-1000 grama zavisno kako baka usiri. Trenutno je bolja racunica predavati mlijeko u mljekaru. Mljekare sad placaju 0.68 KM sa tendencijom rasta.

Znači, iako si imao 11 krava, dali su da predaš samo 30 litara na dan?
Tačno tako.Nije im trebalo mleka.Ni o čemu nisu vodili računa.Nikad da se dočepamo količine mleka da kupimo laktofriz.Onda su ugovorom vezani i moraju da otkupe svo mleko.Uvek se nešto iskundači.A i deca se dvoume o nastavku proizvodnje.Nas sa 10-ak krava ima malo.Može se na prste prebrojati.U tu brojku ubrajam i one koji imaju ispod 10 krava,Vrlo kritično za Kikindu.Ne znam po selima.

Tačno tako.Nije im trebalo mleka.Ni o čemu nisu vodili računa.Nikad da se dočepamo količine mleka da kupimo laktofriz.Onda su ugovorom vezani i moraju da otkupe svo mleko.Uvek se nešto iskundači.A i deca se dvoume o nastavku proizvodnje.Nas sa 10-ak krava ima malo.Može se na prste prebrojati.U tu brojku ubrajam i one koji imaju ispod 10 krava,Vrlo kritično za Kikindu.Ne znam po selima.
A koliko trebaš dnevno za laktofriz? To verovatno treba neka količina, da ti dolaze, inače moraš da sam dostaviš na sabirno mesto.
To dobiješ laktofriz od mlekare ili moraš sam kupit? Ili može ijedno i drugo?
Dolaze po mleko svaki dan ili na dva dana?

Ali sa 11 krva, vi ste došli do dnevne proizvodnje za imat laktofriz.
Jesam.Ali nedugo nakon kvota,jedna krava mi ugine,par dana nakon teljenja.Onda mi jedna odlazi na prinudno klanje isto nakon teljenja.4 krave odlaze na kantar.Nakon 5,6 osemenjavanja ne ostaju steone.Jednostavno,Sve se prepolovilo-neće pa neće.Ove godine,loš rod deteline i kukuruza i kupovati po ovoj ceni je suludo.

Nazad
Vrh