Chat u Živinarstvu 4

za 16 ari treba bas dosta kokosaka da bi nestala trava

da su guske,druga prica

slobodni ih pusti

jedini problem ce biti komsiji da nalazi jaja po vocnjaku,tako da bi mogao da napravi nekoliko mesta gde bi mogle da nose jaja

Значи ипак је могуће само треба стрпљења и по мраку их потурити. Ако ми се икада понови овако сад знам како то да одрадим. Иначе сам морао пилиће у кавез склонити 5 комада је квочка убила. 😢

Нисам никада чуо... за то са ракијом :) .
Важно је да су пилићи мали до три дана... а има нешто и до квочке... ако је незгодна не помаже ни титрање ни ракија :) ...

Ја имам испуст за кокошке око 4 ара и проблем је само у рано пролеће када оне једу младу траву. Дешавало се да обрсте све до голе земље па их нисам пуштао док трава не ојача. Иначе слободно пусти кокошке оне ће да пасу траву и терати инсекте а богами и гмизавце. Такође сам приметио да тамо где су кокошке нема крпеља.
Управо размишљам да организујем код себе нешто слично — мислио сам да оградим на два места по 5–6 ари и да убацим једно 30 кокошака, експериментално; ту има и неких садница и занима ме да видим како ће све то изгледати, да ли ће кокошке заиста да истарупирају све осим садница )
Ту је и пар старих дудова, остали још од када су моји држали свилену бубу, па сам мислио да пожурим док има дудиња, да се коке занимају.
Него ту није ни кошено, трава је сада отприлике скоро метар висине, мислио сам да покосим пре него што их пустим — рекох да проверим, ако могу да омлате и ту већу траву, да не дирам ништа?
И још, да ли је 30 кокошака превише или премало за ту површину? Дакле планирао сам два испуста по оприлике 5–6 ари.
Молим вас са искуством да помогнете у разрешавању недоумица.
Хвала унапред!

Биће то све у реду. Покоси пре него их пустиш, више воле младу траву.
Буди опрезан због грабљивица ако их има.

Хвала вам! А шта мислите, да ли је 5–6 ари пута два превише или премало за заграду за пашу за 30 кокошака, или таман?

Ne sme u dvorištu u kom su kokoške da bude dud koji rodi. One ne mogu da prestanu da ga jedu i na kraju propadnu pošto dobiju proliv. Kad sam ja bio mali, pre 70 godina, u svim dvorištima su kokoške spavale noću u krošnjama dudova i danju uživale u njegovoj hladovini. Ali to su bili isključivo dudovi jalovci.

Nazad
Vrh