Chat o Vinarstvu

Postovani,

Lepo sam procitao post.Sustina je kao sto sam i napisao, ODMAH, uraditi, posle odvajanja peteljki, presovanje, sumporisanje (vinobranon),eventualno posle 12-24 sati ili odmah "zasejati" selekcionasina kvasac, naravno u buretu za belo veno,sa zatvorenim sistemom vrenja.... i cekati pocetak vrenja..Belo vino je u pitanju...????Bure napuniti do vrha,(3-4 cm ispod vranja) a ostatak osvtaviti u nekom drugom sudu za dolivanje bureta posle i zavrsenog vrenja...itd..itd..ma ima dosta pisanja..."teska industija" je to ..belo vino...hahahh

Misa
 
Ja sam pre par godina imao slican problem, al u VINU ne u mostu, da mi je vino gorcilo. Gorcinu osecamo korenom jezika i zato je uvek na kraju prilikom gutanja. Tada sam se malo kosultovao i ako se dobro secam gocina nastaje od "vezanog" sumpora. Tj. preterao sam sa sumporisanjem. I tu nije bilo neke pomoci vec kupaza sa nesumprisanim vinom.
A posto je upitanju most/sok, kao sto kaze Gospodin Misa sacekajte da provri.

Nikad mi nije bilo jasno kako pneumacka presa podstice maceraciju, posto to im pise u brosurama.. I ako mozete to da mi objasnite.. Posto kolko ja znam maceracija je proces "ubijanja" (dolazi do pucanja celijske membrane) celija pokozice i ono se moze izvrsiti ugusivanjem celija (CO2), temperturom i enzmima. Mada ja presujem, al rucnom presom..
 
Postovani,

Opet kazem , gorcina nije od vinobrana.(citaj sumpora)...na 100l ide 10 grama..Pa vase zene stavljaju u tursiju 10 grma na 10 kg..pa jedete tu zimnicu..Budimo ljudi..iako smo Srb... itd...znaci na jedan litar koliko ide vinobrana??? ili ti 100litara/0.010kg (ili ti 10 grama)=???? pa ko to moze da oseti ...osim ljudi koji "znaju" da osete, i naravno mirise na sumpor...??!! hahahah.Gorcina , obicno nastaje od neodvojenih peteljki od zrna grozda...tacka,kraj price o "gorcini"..itd..

Logicno da dalozi do pucanja celijske memebrane,kao sto i puca kada stoji malo duze u komini.logicno zar ne..? Samo je sada odmah..i kontolisano..uradjeno sa presom, gde mu je "dusa iscedjena"...itd



Misa
 
poljogospodar
gorcina ti je od peteljki problem mozes resiti ili umanjiti bistrenjem sa vecom kolicinom zelatina ili tretiranjem aktivnim ugljem.Probaj prvo sa manjom kolicinom vina,nadam se da ces uspeti da odradis.pozdrav
 
Hvala Vam na odgovorima.
Zaboravio sam da napišem da je u pitanju ''rose'' tj. budući rose pošto je bilo svakakvih sorti : Muscat Hamburg, Riesling, Slankamenka, Plemenka, Italija, Afus-ali, Župljanka, Portogizer i ko zna koja još sorta. Slast je bila 19 tako da nisam tj. nismo hteli da kvarimo njegovu prirodu sa šećerom...
Čitam ove naše komentare i možda je delom gorčinu povuklo od semenki pošto smo peteljke izbacili u toku muljanja. Mislim da smo mu malo iscedili dušu na presi :S ali odmah posle presovanja nije imalo gorčinu, tek sutradan nakon što smo dodali vinobran.
Inače sad se stanje popravlja, kaže ćale da ima malo manje gorčine nego u početku...
pozdrav svima .
 
Kolege forumasi imam problem sa kominom.
Proslo je sedam dana od meljanja vina medjutim sira slatka .
Posle meljanja kupio vinski kvasac odmah da dodam u kominu .
To ne odradim prepustim prirodi da odradi svoje medjutim ni danas jos uvek nije pocelo sa vrenjem .
Meljao sam Kaberne Sovinjon, Merlo i malo Muskat Hamburga (ove godine veliki procenat secera).
Ima li ikakve pomoci ? Steta bi bilo da od ovakvog grozdja vino ne bude dobro>
 
Spoljasnja temperatura je dosta visoka tako da to nebi trebalo da bude problem... Ako niste dodali kvasce dodaj te. A ako necete da dodajete selekcionisane kvasce, sto bi vam vecina preporucila, mozete da inicirate vrenje tako sto cete par litara mošta/soka uneti u neku topliju prostoriju ili pored sporeta i ostavili 10tak sati da pocne da se formira pena. Sud u kome je pocela fermentacija vratite u prostoriju gde vam je komina, sacekate neki sat da se temperatura izjednaci sa ambijentalnom i sipate u koninu.
 
Upravo zato sto je visoka temperatura kvasac nisam ni dodao.
Najvise sumljam da je grozdje koje sam meljao sa visokim procentom secera pa teze krece da li ga treba razblazivati sada na kolko procenata ga dovesti.
Kako da pripremim kolku kolicinu sire da otocim u pripremim selekcionisane kvasce u nju pa ponovo u bure da naspem preko komine ?
 
Moj savet vam je da ni u kom slucaju ne razblazujete kominu. Dodajte kavasce i sacekajte, mora da krene sa vrenjem.
Postupak dodavanja kvasaca za 100l mosta:
u 2 dl. vode koja mora biti na 37step. C dodajte 20g. kvasca. Ostavite da ostoji nekih 20tak min.
Nakon tog vremena pocnite sa laganim mesanjem i dodajte 2 dl.mosta. Mesaj te, par min. OSTAVITE DA SE OHLADI. Temp. razlika izmedju kvasaca i komine/mosta nesme da bude veca od 10step. Jer u suprotnom moze doci do temperaturnog soka i uginuca kvasaca.
Za vecu kolicinu mosta samo proporcionalno povecajte kolicine.
 
Kololgas hvala na pomoci.
Mogu li da odvojim siru od komine i samo u nju da dodam kvasac(jer nije pogresno).
Jer mi je do sada poprimila boju i mozda ce sama sira sa kvascom bolje odraditi?
 
Ako ste odvoili peteljku onda mozete da ostavite bobice. Meni je stajala i po 15 dana. Uz obavezno potapanje klobuka koji se formira na povrsini.
A ako niste odvoili peteljku, onda probajte most da nije dobilo na gorcini. Ako pocelo da gorci i da se peteljkla boji u crveno onda sto pre. Ranije, sa peteljkom nikada nisam ostavljo duze od 9 dana tj. 6-7 dana od pocetka fermentacije.
 
Zdravo,
zeleo bih da napravim svoju prvu litru vina, kako nemam vinograd, kupio bih od nekog manju kolicinu grozdja.
Zeleo bih da saznam gde ima da se kupi neki manji set za kucno pravljenje vina, da li bi mogli da me upitite na neku adresu ili da mi date neke barem okvirne cenovnike i predloge. Da li je kasno da sada pocnem?
S obzirom da sam veoma mladi pocetnik nadam se da imate razumevanja za moja pitanja, zeleo bih da nastavim tradicuju vinarastva mojih predaka, koja je vec duzi niz decenija i generacija prekinuta.
Hvala,
Filip
 
миг35 Evo opisaću ti kako sam ja napravio svoju prvu litru tačnije 55 l. Kada sam se doselio ovde gde sad živim pre nekih 20 i nešto godina zatekao sam manji vinograd od nekih 10-ak ari u kojem su bile neke stare sorte poput " kadarke,kevedinke nešto malo volovog oka i malo rizlinga i otele .Bidući da sam samo na televiziji video kako one lepe devojke svojim nožicama gaze grožđe odlučio sam da i ja tako radim .Najpre sam podmitio ćerkicu i zaposlio je da ona u običnom koritu onom limenom u onim plastičnim čizmicama sa gremlinima gazi grožđe.Bože moj u pitanju je bila velika čokolada pa je navalila na posao. Sa druge strane sam izbušio jednu rupu i preko crepa se sok slivao u jednu kačicu za mast. E sad kada je prestalo da curi ja sam rukama stiskao ono sto je ostalo u koritu i iscedio podosta još. Kada se to završilo odneo sam u košaru i tamo ostavio da počne sa vrenjem.Odvadio sam malo šire a ostalo ostavio da nastavi sa vrenjem. Kada se vrenje završilo i sve se smirilo lepo sam sa crevom pretočio u obično plastično bure sa poklopcem i zatvorio sam ga .Tamo negde oko katoličkog božića sam rešio da ga flaširam i to u obične plastične flaše tako da sam ih ispunio do vrha i pre zavrtanja čepa istisnuo malo vina iz flaše i faktički stvorio vakum .To vino sam onda poslagao u sanduk za posteljinu od onih starih kauča u sobi u kojoj se ne loži tako ostavio da miruje misleći da je sigurno jer su me ubedili da moj tast ne pije vino. Elem kada sam tamo negde oko uskrsa hteo da probam vino ,još sam i komšiju pozvao da se pohvalim, očeš u kauču ostale samo dve flaše od po dve litre.Valjda mi je to vino bilo najslađe koje sam do tada popio a sigurno je bilo dobro kad ga je i tast stukao . Hvala bogu da je uskrs te godine padao malo ranije jer da je bilo oko Đurđeva sigurno nebi znao kakvog je ukusa bilo.Inače po boji je sličilo Rozeu.Kasnije sam isto to ponovio ali sam pozajmio presu i nije mi bilo tako ukusno kao moje prvo vino.
 
Nazad
Vrh