Одлазак на море – е то је суштина живота
. То је створено да буде основ живота. Одеш на море, задужиш се да би причао како је било на мору. После шаљи децу на неку грађевину да погину.
Као што Zoran0230 рече, нисам ишао на та мора од када сам засновао продицу. Нисам ишао ни на то прво брачно путовање јер сам сматрао да треба стварати. И то је основ свега. Радило се по цео дан да се нешто има. Али зато нисам дозвољавао сину када је хтео управо на грађевини да зарађује џепарац. Учио сам га да ствара своју имовину својим радом.
„Ићи на море“ је створено као основни идеал за оне који су усмерени да напусте дедовину и да само нешто траже јер су комуњаре створиле систем „ армије пролетера“ (оних који немају ништа) помоћу којих себе одржавају на власти и у благостању. После ће се опљачкати они који стварају да се да овима што стално очекују да им се нешто капне док плутају по површини (и само што нису потонули).
Када се укине тај и такав систем и створи основа да ови што раде и стварају моги имати и што је најбитније сачувати своју имовину, тек тада ће нам бити боље. Само што постоји мали проблемчић: много је ових који су навикли да им се даје, па је створен систем – уђи у партију и добићеш, уместо ради и имаћеш. Нажалост, то може бити само основ за некакву нову раволуцију (или што би рекли мали грађански рат) и то је најопасније.
Много је тих љубитеља СФРЈ који и нису разумели суштину СФРЈ. Е они јесу прави проблем.