Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato danas nista i nemaju jer se zivelo od danas do sutra. Seljak je uvek bio tvrd. I kad je imao para za more radije bi kupio jos zemlje, neku masinu ili kravu. Drugacije je to i vaspitanje i razmisljanje.
Prost primer: Deda po ocu mi je bio poznati i cenjeni modelar obuce. Prvo u Beogradu,posle u Peci gde je bio i profesor u srednjoj skoli,a kasnije u Knjazevcu. Imao je veoma dobru platu,a i njegova zena. Sve sto je stvorio je dvosoban stan od 60 kv. ( koji je "otplatio" veoma povoljno preko firme)u kom su ziveli baba,deda,moj cale i moja tetka. Obisli su celu Evropu i izduz i popreko i dan danas mi pokazuje slike i 2 puta godisnje isli na more. Starci po majci radili poljoprivredu,pradeda bio drvoseca,nadnicio sa traktorom po selu. Napravili dvospratnu kucu u selu i dvospratnu kucu u Knjazevcu. Deda radio i kombajnom,promenio par kamiona,cuvao dosta pcela itd,itd i ostavili nesto iza sebe da i ja imam nesto.

Navodno je snimat spot za pesmu kada je nastao snimak sa mladom.

Sedimo na javnom mestu nas 15 i decko kaze POCEO SAM DA RADIM PREKO AGENCIJE cije agencije sledi pitanje i niko nezna od prisutnih CIJA JE AGENCIJA I ZASTA SLUZI TA AGENCIJA. A u narodu je vec zazivelo VUCIC TI DAO PENZIJU ne kaze se svaka ti cast zaradio si penziju nego VUCIC TI DAO PENZIJU a intelektualni krem Srbije vodaju po mitinzima najvece ljige a sve sa parolom RAZMISLI DALI CES DA KRENES ILI NE ZBOG POSLEDICA a m zivimo u 21 veku u veku tehnoloskih dostignuca i progresije a kriminalno rukovodstvo umesto da razmisli kako da zadrzi ljude i mozgove kako da pospesi natalitet kako da pomogne napretku jedne Evropske drzave oni organizuju mesec dana milioni poziva telefonom po celoj Srbiji DOBAR DAN MI SMO IZ NAPRDNE STRANKE JESTE LI RADOSNI ZBOG 100 EURA I OCETE LI ZA NAS DA GLASATE E to nije sindrom ANALNOG VASKRSNUCA to je sindrom ANALNOG POSRNUCA jer nacija je posrnula,srozana na dno i u eri kada na jednog proizvodnog radnika ima 6 do 7 koji ne rade nista Srbija zaposljava BOTOVE To je ono sto nam nedostaje sve smo resili jos nam je samo to falilo. Sad malo ozbiljnosti pokusaj poredjenja one tadasnje drzave i ovoga danas je krajnje neozbiljno jer ovu danasnju drzavu mozemo da poredimo sa Moldavijom,Albanijom,Bosnom ili Makedonijom .Pre neki dan gledam emisiju Mladena Alvirovica PUT ZA TASOS PREKO BUGARSKE i cela Bugarska raskopana grade se moderni autoputevi,nadvoznjaci,tuneli, ista receptura kao i ovde uzimaju se ZELENASKI KREDITI DA SE ZAPADNJACIMA NAPRAVE MODERNE SAOBRACAJNICE da dodju ljudi na gotovo a u staroj Bugarskoj drzavi i Rumuniji i SFRJ I Grckoj NIJE MOGAO STRANAC DA BUDE VLASNIK NEKRETNINE ILI RUDNIKA ILI FABRIKE a danas moze sve danas moze SETILI SE LJUDI KAKO NA FIN NACIN DA DOBIJU ONO STO NISU MOGLI SA ORUZJEM. A i ovaj nas kada je video da bukanje o nacionalizmu vise ne pije vodu pretvorio se u malu macu sada je pravi Evropejac poslusan i dobar medjutim razvlacio je zvaku dokle je mogao sada se ulazi u zavrsne pregovore jer NE BUDE LI SADA LIZAO ZAPADNJACIMA IZ RUKE ISTI TAJ ZAPAD CE GA SMENITI,ON GA JE POSTAVIO ON CE GA I SMENITI

Ma razumemo se mi, i znamo kako je bilo i kako je danas.
Seljak je bio i ostao tvrd iz prostog nagona samoodržanja. Kakav bi ti bio da ti na vrata dođe lik u kožnom kaputu i naredi po svom nahođenju šta da mu daš iz kuće. A pri tom znaš da je bio niko i nije imao ništa dok nije oteo vlast.
I sad da u takvom strahu razmišljaš o odmoru i moru..
E sad, ko voli da idealizuje, samo nebo je granica za njegovu maštu.
Ima i toga.Osnova je po meni što seljak nije išao na more uglavnom proizilazi iz toga što je kod kuće bila marva,koja nije imala kome da se ostavi.Ja samo polazim od sebe.Bio na bračno putovanje ( Supetar na Braču) i nikad više.Svi znamo da se u vreme odlaska na more gomilali poslovi:Vršidba-nije bila ko sad,gotova za mesec dana;doneti slamu-nisu uvek bile prese.Ugariti.Jednostavno,tako je bilo onda a sada je sve drugačije.Nije sve ni u moru.

Baš to i želim reći.
Seljak je hranio tu hvaljenu jugu, a istovremeno je bio skrajnutiji nego sada.
Zašto za seljaka nisu organizovani bar banjski tretmani ili bar bolja medicinska kontrola, ako je postojala takva demokratija?
Jednostavno, seljaku je bilo jedva dozvoljeno samo da umre na kraju radnog veka a za prepoštene radnike samoupravljače(od kojih su mnogi ceo radni vek zanosili jaja u krivini) sva moguća prava i nagrade.. To je, kao i sada, bio faktor stabilnosti doživotne vlasti i moralo je biti paženo..
Seljaštvo se uvek batinom ubeđivalo, jer nikada nije uspevalo brojčano uticati(verovatno jer nisu mogli duže ostaviti marvu)..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

ZA MIROSTI ja Ja verujem da su uglavnom sva sela iz tvog okruzenja u odnosu na 1950 ili 1960 desetkovana sa stanovnistvom ,znaci nije otisao u beli svet samo onaj koji nije hteo. A opet ovi koji su odlucili da ostanu na selu nisu imali tu muku da zive privatno i da se potucaju po tudjim stanovima ili suterenima i nisu imali cast da grade kucu sto je ipak jedno veliko odricanje tako da nikome nije bilo med i mleko posto zivot gledas samo iz jednog ugla i nikome nije bilo idealno svako u zivotu ponese neko breme .Ali posto su se bavili stocarstvom nisu mogli mnogo da setaju ali su zato mnogi imali fetis da prave kuce na 3 ili 4 sprata to je ranije bilo utrkivanje stvar prestiza u mom kraju a u tvom kraju nisu pravili nebodere ali vole da prave svadbe od 500 do 800 zvanica tako da svi nadju svoju srecu. A SAD STAVLJATI NA KANTAR KOJE SE VISE OGREBAO O SISTEM TO JE KAO TAMNI VILAJET OVAJ STO SE NIJE OGREBO ZAO MU A OVAJ STO SE GREBO ZAO MU STO SE NIJE JOS VISE IZGREBO

Ja sam komentarisao tvoje viđenje titovog vremena kao med i mleko, a ne ko se o sistem više ogrebao. Niko nije bežao od vruće pogače ni iz tvog kraja, iz koga su se ljudi masovno iselili(imali onaj tvoj čuveni crveni pasoš).
Tako da tvoje idealizovanje onog sistema nema nikakvo utemeljenje, jer je bio idealan samo za nekolicinu.
Na kraju ne zaboravi i vaspitnu ulogu golog otoka u krajnjem rezultatu hvaljenja tog dobrog sistema..

Baš to i želim reći.
Seljak je hranio tu hvaljenu jugu, a istovremeno je bio skrajnutiji nego sada.
Zašto za seljaka nisu organizovani bar banjski tretmani ili bar bolja medicinska kontrola, ako je postojala takva demokratija?
Jednostavno, seljaku je bilo jedva dozvoljeno samo da umre na kraju radnog veka a za prepoštene radnike samoupravljače(od kojih su mnogi ceo radni vek zanosili jaja u krivini) sva moguća prava i nagrade.. To je, kao i sada, bio faktor stabilnosti doživotne vlasti i moralo je biti paženo..
Seljaštvo se uvek batinom ubeđivalo, jer nikada nije uspevalo brojčano uticati(verovatno jer nisu mogli duže ostaviti marvu)..

Odgovor je vrlo jednostavan, komunizmu i fašizmu kao totalitarnim režimima glavni neprijatelj su slobodni seljaci i elita, pa tek onda idu industrijalci. Kad se uništi seljak i intelektualna elita, taj narod je kao zombi, nema svoju volju. To se sad nama dešava, sve što je valjalo je izginulo ili pobeglo odavde, ostali smo samo mi škartovi da se borimo sa decom komunista koji bi ponovo da dele tuđu imovinu, to je osnova njihove ideologije...

Poslednja izmena:
SFRJ je bila drzava koja je proizvodila vojne avione zatim proizvodila i izvozila tenkove,proizvodila oruzje ,pa proizvodila automobile,televizore, ves masine.imala nuklearnu elektranu imala mnogo jaku crnu metalurgiju veoma razvijenu tekstilnu industriju , zatim kozne galanterije farmaceutsku industriju elektro industriju,veoma organizovanu poljoproizvodnju ,besplatno lecenje zdravstvo u sluzbi gradjana,besplatne fakultete i akademije tako je SVE BESPLATNO besplatni stanovi,veoma povoljni krediti za izgradnju imala je vojsku jednu od najacih i najpriznatijih na svetu imala je prvake Evrope i sveta u fudbalu,rukometu,kosarci,vaterpolu,boksu,streljstvu a folklori,gimnastike,pevanja razne sportske sekcije SVE DZABE natalitet razvijen i u stalnom porastu ,imala je veoma razvijen turizam more,planine,banjska odmaralista strucan kadar a pored visokoobrazovnog kadra izuzetno razvijene zanatske struke i toliko je sve bilo bajkovito da su cak i kriminalci uzivali u takvoj drzavi jer je bilo sta da se ukrade a nemozes sve ni da imas a ta drzava nije imala narkomane i drogu,sekte,nevladine organizacije nije imala depresivne i razvaljene A OD SVEGA NABROJANOG MOJA DANASNJA DRZAVA NE DA NEMA NISTA NEGO JE TO JAD,CEMER I KATASTROFA .Pa one smrdljive carape na pijaci 3 para 100 dinara uvozi iz Turske pa kurtoni i baloni i to uvozi i milijarde eura kredita svakodnevno ulaze u Srbiju vec 20 godina A SRBIJA NEMA NISTA ima jeftinu radnu snagu i ima najacu partiju na Balkanu od 800 000 simpatizera ima depresivne ,razvaljene,ucveljene,drogirane a mortalitet ubija OVDE VISE NI HIDRAULIKA NE RADI KAKO TREBA SVE ZAMIRE tako da dragi forumasi razumem ja i silovanu babu i ucveljenog dedu i nemoj da me terate da pustim druga starog kako pusi tompus u beloj kuci dok svi leprsaju oko njega svi mu titraju jaja i skakucu i da pustim ovog naseg psihica kako place u beloj kuci dok ga Bil mazi po glavi i pocnite vec jednom da cenite prave i istinske vrednosti a to koji sistem sta unistava pa zar treba o tome da pricamo

I u kafanu kad odeš sednes za sto, narucujes da jedeš,pića, muziku,tu su devojke, sve ti lepo, sve ti super, al kad ustanes da odeš onda te potapsu po ramenu i daju ti račun, a ako ne platiš dobiješ batine, i onda ces fizički da odradiš dok se ne proceni da je to to što si zadužio, naravno sa kamatom. To ti je NASA država od 45 na ovamo

Poslednja izmena:
I u kafanu kad odeš sednes za sto, narucujes da jedeš,pića, muziku,tu su devojke, sve ti lepo, sve ti super, al kad ustanem da odeš onda te potapsu po ramenu i daju ti račun, a ako ne platiš dobiješ batine, i onda ces fizički da odradiš dok se ne proceni da je to to što si zadužio, naravno sa kamatom.
Kako znas ? :D :D

Nastavljamo sa edukacijom a i neophodno je zbog mladjih clanova koji su zeljni istinitih istorijskih cinjenica i novih saznanja. U sledecem video zapisu se prikazuje kako je tekao razvoj i politika Engleske i Amerike prema nasem kralju i monarhiji tokom drugog svetskog rata i tu se jasno vidi KO JE KOME OKRENUO LEDJA I KOJE KOGA PUSTIO NIZ NIJAGARINE VODOPADE a sto bi nas narod rekao jasno se vidi KO JE KOGA PRODAO. Dali je situacija mogla drugacije da se odvija cisto sumnjam a ako neko misli da je tok mogao da bude drugaciji neka kaze tu smo ne da bi mrmljali u bradu i negirali istorijske cinjenice vec da spoznamo istinu i samo istinu

Dobro bre mornar ,ajd malo oladi od prošlosti ,znamo i nismo majmuni da su to sve govno do govneta bilo počev od kralja pa tite i i sve ove gamadije,ako već toliko voliš istoriju pređi na skorašnju,pa ćemo videti iz svega kako su nas voleli zapadni i kako istočni i gde smo mi kao sirotinja sada tu.

Ima i toga.Osnova je po meni što seljak nije išao na more uglavnom proizilazi iz toga što je kod kuće bila marva,koja nije imala kome da se ostavi.Ja samo polazim od sebe.Bio na bračno putovanje ( Supetar na Braču) i nikad više.Svi znamo da se u vreme odlaska na more gomilali poslovi:Vršidba-nije bila ko sad,gotova za mesec dana;doneti slamu-nisu uvek bile prese.Ugariti.Jednostavno,tako je bilo onda a sada je sve drugačije.Nije sve ni u moru.

Одлазак на море – е то је суштина живота:oops:. То је створено да буде основ живота. Одеш на море, задужиш се да би причао како је било на мору. После шаљи децу на неку грађевину да погину.

Као што Zoran0230 рече, нисам ишао на та мора од када сам засновао продицу. Нисам ишао ни на то прво брачно путовање јер сам сматрао да треба стварати. И то је основ свега. Радило се по цео дан да се нешто има. Али зато нисам дозвољавао сину када је хтео управо на грађевини да зарађује џепарац. Учио сам га да ствара своју имовину својим радом.

„Ићи на море“ је створено као основни идеал за оне који су усмерени да напусте дедовину и да само нешто траже јер су комуњаре створиле систем „ армије пролетера“ (оних који немају ништа) помоћу којих себе одржавају на власти и у благостању. После ће се опљачкати они који стварају да се да овима што стално очекују да им се нешто капне док плутају по површини (и само што нису потонули).

Када се укине тај и такав систем и створи основа да ови што раде и стварају моги имати и што је најбитније сачувати своју имовину, тек тада ће нам бити боље. Само што постоји мали проблемчић: много је ових који су навикли да им се даје, па је створен систем – уђи у партију и добићеш, уместо ради и имаћеш. Нажалост, то може бити само основ за некакву нову раволуцију (или што би рекли мали грађански рат) и то је најопасније.

Много је тих љубитеља СФРЈ који и нису разумели суштину СФРЈ. Е они јесу прави проблем.

Код нас у селу преминуо младић од 30 год.нисам ни знао да је био заражен.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh