Chat 6

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam gde da postavim pitanje pa cu ovde. Jel se desilo nekom da parcela za koju zna da je njegova po katastru ispadne tudja? Drugi ljudi su takodje znali, medjutim sad ispadne nekako tudje? Sta bi to moglo da bude?

Ovo za ukopavanje pitaj clana Optimista. Oni su to radili pre 20 godina. Nikome nije bilo jasno sta ce traktor 2m ispod nivoa zemlje.

Ovde je Vladimire problem da su tu dve parcele. Medjutim sad u katastru sve objedinjeno i vodi se na jednog vlasnika. Da li je moguce da im se potkrade takva greska? Najgrdje sto taj sadasnji vlasnik kao ne zna za to da nije sve njegovo i uvatio se za taj katastar ko pijan za plot.

Ne znam gde da postavim pitanje pa cu ovde. Jel se desilo nekom da parcela za koju zna da je njegova po katastru ispadne tudja? Drugi ljudi su takodje znali, medjutim sad ispadne nekako tudje? Sta bi to moglo da bude?

A kakvo je stanje u gruntu?? Tamo ces naci podatak od kada se parcela vodi na njemu, kada je kupio, od koga,preveo je u svoj posjed tad i tad, itd... Slican problem sam imao, ali kada sam otisao po podatke u grunt /koji je stariji od katastra/ problem je nestao i vlasnik se odjednom sjetio granica/medja u detalje...

Drugi problem moze biti ako neko od tvojih predaka nikada nije preveo parcelu u svoje vlasnistvo...

Pravo da ti kazem ja ne znam sta je grunt. Uglavnom sam i ja sam gledao na geosrbija plan katastra i tamo se lepo vidi da je to sve sad jedna parcela i da je taj vlasnik 1/1. Nisu moji nista kupovali, to je sve oduvek bilo njihovo. Jedino mi pada na pamet posto je moj pradeda imao mnogo zemlje pa su mu komunjare oduzimali i davali drugima da nije tad to pripojeno. Sto je opet malo verovatno da niko ne zna za to. Cak sta vise odlicno se zna sta je oduzeto i cega se pradeda sam odreko da mu ne bi oduzimali.

[FONT=&quot]Razlika između [/FONT][FONT=&quot]posjeda[/FONT][FONT=&quot] i [/FONT][FONT=&quot]vlasništva[/FONT][FONT=&quot] očituje se, dakle, u činjenici što je posjed pretpostavka pojedinih stvarnih prava, dok je vlasništvo jedno od stvarnih prava. Posjed se upisuje u katastar, a pravo vlasništva u zemljišne knjige (gruntovnicu). Vlasnik može prodavati, nasljeđivati, darovati, dizati hipotekarni kredit, dok posjednik ne može, odnosno ne bi trebalo da može u uređenom pravnom sistemu. Vlasnik je ujedno i posjednik, dok posjednik nije i vlasnik.

Kod nas u R. Srpskoj ako nesto nije rijeseno u gruntu onda nema zalbi i pogovora, jedina mogucnost jeste da doticni vlasnik prizna da to nije njihova zemlja i prepise ti je... Tebi u korist ide ako imas neku uplatnicu od poreza ili neki stari vlasnicki list... Mene su ti jadi bili vise puta, jer se neka popisulja nasla pametna i moju zemlju u katastru prepisala na rodjaka 1/1... E kad sam donio priznanice od kupovine zemlje, sve uplate kako je dogovoreno sa prodavcem, uplate poreza nastala je opsta uzbuna... Zagrebi malo ispod povrsine, neko moa znati za tu parcelu, nisu je mogli preko noci prepisati na njega 1/1, mora negdje biti pisani trag...
[/FONT]

Videcemo sta cemo i kako cemo. Deda ima razne papire i sto treba i sto ne treba. Medjutim nece da dolazi u sukob sa ovim ljudima jer je to suma neka od 28 ari sve skupa. Zemlje ima dosta i sume pa kaze ako taj sam ne prizna da nije njegovo da ce on da mu popusti. Mada vidim da mu krivo pa reko da se raspitam da vidim ja nekako to da iscackam.

Posle digitalizacije katastra u indjiji su pocele da se javljaju slicne greške..i ja imam slican problem,ispada da njiva koja dedina od 56te nije ta nego ova pored nje,i ne bi to bilo tako strasno nego taj drugi deo je zadruzni i oni su tuda pre vise od dvadeset godina napravili letnji put i sad je zo pripalo meni da orem,puno suta i koje cega a ova sto bi trebalo da je moja je u zadnjih 50 godina 40 puta nadjubrena stajnjakom...predmet je kod advokata pa cemo videti sta ce biti na kraju..vec bi bilo gotovo da je privatna svojina,a posto je drustvena ne ide tako lako..

[FONT=&quot]Razlika između [/FONT][FONT=&quot]posjeda[/FONT][FONT=&quot] i [/FONT][FONT=&quot]vlasništva[/FONT][FONT=&quot] očituje se, dakle, u činjenici što je posjed pretpostavka pojedinih stvarnih prava, dok je vlasništvo jedno od stvarnih prava. Posjed se upisuje u katastar, a pravo vlasništva u zemljišne knjige (gruntovnicu). Vlasnik može prodavati, nasljeđivati, darovati, dizati hipotekarni kredit, dok posjednik ne može, odnosno ne bi trebalo da može u uređenom pravnom sistemu. Vlasnik je ujedno i posjednik, dok posjednik nije i vlasnik.

Kod nas u R. Srpskoj ako nesto nije rijeseno u gruntu onda nema zalbi i pogovora, jedina mogucnost jeste da doticni vlasnik prizna da to nije njihova zemlja i prepise ti je... Tebi u korist ide ako imas neku uplatnicu od poreza ili neki stari vlasnicki list... Mene su ti jadi bili vise puta, jer se neka popisulja nasla pametna i moju zemlju u katastru prepisala na rodjaka 1/1... E kad sam donio priznanice od kupovine zemlje, sve uplate kako je dogovoreno sa prodavcem, uplate poreza nastala je opsta uzbuna... Zagrebi malo ispod povrsine, neko moa znati za tu parcelu, nisu je mogli preko noci prepisati na njega 1/1, mora negdje biti pisani trag...
[/FONT]

U Srbiji je gruntovnica odavno ugašena, nemoj zbunjivati čoveka.

Digitalizacija geodetskih planova nije imala zadatak da utvrdi prava na zemljištu,već je to radila komisija za izradu katastra nepokretnosti na osnovu PRAVILNIK O IZRADI I ODRŽAVANJU KATASTRA NEPOKRETNOSTI ("Sl. glasnik RS", br. 46/99).

Vala u tim drzavnim sluzbama stalno neke greske. Samo sto je meni bilo neverovatno da takvu gresku naprave. Medjutim posto kazete da se desava videcemo nekako da to ispravimo ako moze mirnim putem. Hvala svima.

Vala u tim drzavnim sluzbama stalno neke greske. Samo sto je meni bilo neverovatno da takvu gresku naprave. Medjutim posto kazete da se desava videcemo nekako da to ispravimo ako moze mirnim putem. Hvala svima.
U veći slučajeva greška je kod stranke u postupku.Pošto se ostavinsko rešenje donese u sudu,upiše se u zemljišne knjige,ali se u katastar neodnese.Kupoprodajni ugovori su se pravili kod advokata,overavali u mesnim kancelarijama i držali u fiokama kodkuće tj. nigde nisu ni predavali.Često se dešava da se zemlja prodaje i koristi godinama,ali ostavina još ni za pradedom nije urađena.Za svaki predati dokument tj. zahtev o promeni vlasništva donosi se rešenje o upisu i šalje se na kućnu adresu.
Na ovom sajtu možete proveriti besplatno površinu i vlasništvo na svojoj nepokretnosti. http://www.rgz.gov.rs

Ja sam proveravao na tom sajtu i tamo se taj covek vodi kao vlasnik 1/1. Ugovor ne mozemo da imamo jer smo ovde starosedeoci i zemlju nismo kupovali pa ne moze da bude do toga da nije zavedeno. Samo mislim da je greska ili da je tu neko nesto izmuvao. Mada je to neka sumica na dosta losem mestu pa mi nije jasno sto bi neko muvao nesto za tu parcelu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh