Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Galicije beš migalec.Jesi ti overio merdžana?
Ne znam gde da postavim pitanje pa cu ovde. Jel se desilo nekom da parcela za koju zna da je njegova po katastru ispadne tudja? Drugi ljudi su takodje znali, medjutim sad ispadne nekako tudje? Sta bi to moglo da bude?
Posle digitalizacije katastra u indjiji su pocele da se javljaju slicne greške..i ja imam slican problem,ispada da njiva koja dedina od 56te nije ta nego ova pored nje,i ne bi to bilo tako strasno nego taj drugi deo je zadruzni i oni su tuda pre vise od dvadeset godina napravili letnji put i sad je zo pripalo meni da orem,puno suta i koje cega a ova sto bi trebalo da je moja je u zadnjih 50 godina 40 puta nadjubrena stajnjakom...predmet je kod advokata pa cemo videti sta ce biti na kraju..vec bi bilo gotovo da je privatna svojina,a posto je drustvena ne ide tako lako..Ne znam gde da postavim pitanje pa cu ovde. Jel se desilo nekom da parcela za koju zna da je njegova po katastru ispadne tudja? Drugi ljudi su takodje znali, medjutim sad ispadne nekako tudje? Sta bi to moglo da bude?
[FONT="]Razlika između [/FONT][FONT="]posjeda[/FONT][FONT="] i [/FONT][FONT="]vlasništva[/FONT][FONT="] očituje se, dakle, u činjenici što je posjed pretpostavka pojedinih stvarnih prava, dok je vlasništvo jedno od stvarnih prava. Posjed se upisuje u katastar, a pravo vlasništva u zemljišne knjige (gruntovnicu). Vlasnik može prodavati, nasljeđivati, darovati, dizati hipotekarni kredit, dok posjednik ne može, odnosno ne bi trebalo da može u uređenom pravnom sistemu. Vlasnik je ujedno i posjednik, dok posjednik nije i vlasnik.
Kod nas u R. Srpskoj ako nesto nije rijeseno u gruntu onda nema zalbi i pogovora, jedina mogucnost jeste da doticni vlasnik prizna da to nije njihova zemlja i prepise ti je... Tebi u korist ide ako imas neku uplatnicu od poreza ili neki stari vlasnicki list... Mene su ti jadi bili vise puta, jer se neka popisulja nasla pametna i moju zemlju u katastru prepisala na rodjaka 1/1... E kad sam donio priznanice od kupovine zemlje, sve uplate kako je dogovoreno sa prodavcem, uplate poreza nastala je opsta uzbuna... Zagrebi malo ispod povrsine, neko moa znati za tu parcelu, nisu je mogli preko noci prepisati na njega 1/1, mora negdje biti pisani trag...
[/FONT]
U veći slučajeva greška je kod stranke u postupku.Pošto se ostavinsko rešenje donese u sudu,upiše se u zemljišne knjige,ali se u katastar neodnese.Kupoprodajni ugovori su se pravili kod advokata,overavali u mesnim kancelarijama i držali u fiokama kodkuće tj. nigde nisu ni predavali.Često se dešava da se zemlja prodaje i koristi godinama,ali ostavina još ni za pradedom nije urađena.Za svaki predati dokument tj. zahtev o promeni vlasništva donosi se rešenje o upisu i šalje se na kućnu adresu.Vala u tim drzavnim sluzbama stalno neke greske. Samo sto je meni bilo neverovatno da takvu gresku naprave. Medjutim posto kazete da se desava videcemo nekako da to ispravimo ako moze mirnim putem. Hvala svima.