Chat 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@vosi mozes da zamenis samo staklo na vodomeru(bez skidanja sata).Vidis u vodovodu u tvom mestu da ti neko zameni(zbog plombe)Zamena stakla kod nas je oko 1000 din(radnik vodovoda sa plombom i racunom).

Da li može doći do pucanja okiten creva kada u njemu zaledi voda .?
U jednom delu u zemlju ukopanog creva došlo je do leđenja, pa ne znam da li moram odmah reagovati ili smem ostaviti da se samo otkravi kad temperatura poraste.?
Kad već pričamo o posledicama mrazeva, evo da i ja napišem kakva je bio rasplet situacije u vezi problema koji sam imao. Ukupno je bilo zaledilo nekih dva metra creva, tako je stajalo 20-ak dana, ali sve je prošlo bez ikakvih posledica, odnosno crevo nije puklo. Juče sam otkopao, otkravio, ispitao i sve je u redu.
Eto, možda će ovo nekad nekome značiti.:ppozdrav:

Kad već pričamo o posledicama mrazeva, evo da i ja napišem kakva je bio rasplet situacije u vezi problema koji sam imao. Ukupno je bilo zaledilo nekih dva metra creva, tako je stajalo 20-ak dana, ali sve je prošlo bez ikakvih posledica, odnosno crevo nije puklo. Juče sam otkopao, otkravio, ispitao i sve je u redu.
Eto, možda će ovo nekad nekome značiti.:ppozdrav:
Mom burazeru smrzao jedan deu u zemlji on ceka da se odledi samo od sebe izgleda tek na prolece jer je vod u zavetrini slabo dobija sunce!
Na kojoj dubini ti je crevo zaledilo?

Dubina je u proseku oko 80cm, međutim na mestu gde je zaledilo kasnije sam napravio put pa sam ga faktički poplitio za pola dubine, a skroz na to zaboravio. Zaledilo je samo na tih 2-3 metra dužine, pretpostavljam delom zbog toga jer je pliće, ali verujem i zbog toga jer sam zbog puta čistio sneg koji bi verovatno dosta značio da je bio preko. Inače, meni kroz to crevo nema stalni protok, nije u sistemu za kućnu instalaciju, već je dovodno iz bunara do rezervoara, tako da kroz njega voda ide samo dok radi pumpa a sve ostalo vreme stoji, ponekad i duži period dana. To je pretpostavljam i najveći uzročnik leđenja vode.
Ja sam obe strane creva odvojio od spojnica i ostavio nekoliko dana nadajući se da će samo otkraviti, međutim ni kap da izađe. Juče sam uzeo dugačku sajlu i uvlačio unutra sa obe strane dok nisam došao do leda i locirao zaleđenu deonicu. Tada sam tek i shvatio da je sve posledica prolaska puta. Otkopao sam taj deo i pištoljem za vreo vazduh ga otkravio očas posla.
Zaleđena zemlja je počela tek na nekih 35cm, znači bukvalno iznad samog creva. Kod mene je prethodnih dana bilo uglavnom sunčano, ali i sve vreme je duvao vetar koji je otopio prilično veliki sneg i bukvalno isušio zemlju kao da snega nije ni bilo, ali opet nije mogao zemlju u dubini.
Ako je pristupačno mesto gde je ukopano crevo, ja bih na njegovom mestu kopao, ne bih čekao. Možda opet zahladni pa tako ostane ko zna do kada. Osim ako mu nije neophodno, pa i ne žuri.

Pristupacno je i nije duboko oko pola metra, probao je da pali slamu na mesto gde je mislio da se zaledilo i ni kapi da krene, sutra ako ne iskopa idu opet ledeni dani, al nikad mu nije tu zaledilo, sta se sad odigralo nije mu jasno.
Kod mene ima jedan vod sa okiten-om od kuce preko 2 dvorista do stale, drugo dvoriste nije betonirano a dubina gde je cev nije dublja od 70cm, kod stale sam namestio sahticu gde ispustam vodu a cesma je na spoljnom zidu stale, sahtica je poklopljena obicnom daskom cak ni tu ne smrzne a kamoli u zemlji, kao i kod tebe nema protoka vode dok god ne ode u plusu, stoku poljim iz kotlarnice tako mi lakse nego stalno da pustam vodu i zatvaram u sahti.

Zanimljivo je čim sam počeo da kravim voda je krenula. Izašlo je tako malo leda da je to neverovatno, ni pola šake, a pumpa nije mogla da ga progura.
Meni je crevo u nagibu pa sam morao da postavim nepovratni ventil kako bih olakšao pumpi, ali sad je crevo uvek puno a voda stoji.
Mada ova hladnoća je bila zaista jaka, poznajem ljude kojima nikad voda nije ledila a ove godine jeste. Veliki minusi, a potrajali dugo dana.

Pristupacno je i nije duboko oko pola metra, probao je da pali slamu na mesto gde je mislio da se zaledilo i ni kapi da krene, sutra ako ne iskopa idu opet ledeni dani, al nikad mu nije tu zaledilo, sta se sad odigralo nije mu jasno.
Kod mene ima jedan vod sa okiten-om od kuce preko 2 dvorista do stale, drugo dvoriste nije betonirano a dubina gde je cev nije dublja od 70cm, kod stale sam namestio sahticu gde ispustam vodu a cesma je na spoljnom zidu stale, sahtica je poklopljena obicnom daskom cak ni tu ne smrzne a kamoli u zemlji, kao i kod tebe nema protoka vode dok god ne ode u plusu, stoku poljim iz kotlarnice tako mi lakse nego stalno da pustam vodu i zatvaram u sahti.
Meni je vodomer u šahti na 1,3 metara i razmrzlo se,danas kupio staklo za vodomer 500 din

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh