Chat 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene kažu"više dana neg kobasica"

Mi uglavnom ne radimo na velike praznike ali ima kad smo i radili,doduse ne na uskrs bozic itd.Nedeljom radimo imislim da tonema veze sa kulturom i nekulturom ili grehom ,jer raditi nije greh .

Pre nekoliko godina na radiju "Glas crkve" sam cuo da su najveci praznici Bozic,Uskrs,krsna slava i nedelja.Druga stvar je sto mnogi iz razlicitih razloga ne postuju,pa rade i nedeljom,cak i onda kad ne moraju.

Kao i Velika Gospojina, Sv. Ilija... NIsu mi jasni ljudi koji rade na veliki praznik. A da vidite sta se desava u susednom selu Jasenovo, od 8h ujutru u satoru krci muzika i kafana ispred puna. Na dan stradanja Isusa ljudi se vesele i pijance. Pop iz sela govori ljudima da ne rade to oni kao za inat, cak je i vladika vrsacki poslao dopis svim crkvama u juznom banatu u vezi toga. Jednom sam probao da objasnim drugu da se to ne radi danas, odgovorio mi je pitanjem: A ti si kao neki vernik? Sacuvaj me Boze i sakloni!

Ja sam prosle godine na jednom ribolovackom forumu pokusao da objasnim clanovima koji su postavljali slike krkanluka napravljenih od ribe da se na veliki petak ne prave krkanluci od jela i sebi ugodjaji, nego da se na taj dan saoseca sa stradanjem i patnjama Isusa Hrista. Nisu me konstatovali i ako sam naveo da nisam neki "Boziji covek" i da ne propagiram veroispovedanje, a urednik mi je izbrisao post.:osmeh:

P.S. Ovi svi postovi najverovatnije ce se prebaciti u chat caffe-a i tamo se nastaviti diskusija.

U mom kraju su mi najinteresantniji ljudi koji ne rade petkom pred neki praznik. Npr prosli petak nisu radili jer je kao "petka uoci Cveti", pa onda petka pred ovo, pa petka pred ono. A isti oni svaku nedelju rade! Moj pradeda je bio crkveni pojac i svakog petka je radio, ali nije mogao da ubedi ljude da ne postoji "petka" pred praznik. Ne znam da li je ovo verovanje rasprostranjeno u ostalim delovima Srbije. I tako ako na primer Sveti Ilija pada u ponedeljak, onda oni u petak pre praznika ne rade, kao i u ponedeljak, a nedelju koja je Crveno slovo rade. Van svake pameti. Po meni, babske price...

Treba postovati praznike, narocito ove velike, a nedeljom raditi samo kad se bas mora. A i kad bi se na selu odmorili kad bi stalno radili.
Inace, kod nas postoji izreka kod mnogih da za hleb(psenicu) i seno nema praznika. Psenica se skida koji god da je dan.

Ja sam prosle godine na jednom ribolovackom forumu pokusao da objasnim clanovima koji su postavljali slike krkanluka napravljenih od ribe da se na veliki petak ne prave krkanluci od jela i sebi ugodjaji, nego da se na taj dan saoseca sa stradanjem i patnjama Isusa Hrista. Nisu me konstatovali i ako sam naveo da nisam neki "Boziji covek" i da ne propagiram veroispovedanje, a urednik mi je izbrisao post.:osmeh:

.

Ti bi druže da ima zabraniš krkanluk?Ma gde tu udaraš?:haha:

Nije mi jasno onda hoce moj drug biti gresan sto je danas u firmi morao da radi,hocu biti polugresan sto sam malo oprao auto i hoce bezgresan biti neko ko je dzabalebaros ceo vek? Jasno da se danas stoka namirila,ali traktori nisu paljeni. Zato za sutra imam najavljenih usluga i siguran sam da necu uspeti stici sve poraditi....

Ja sam palio traktore danas ali nisam izlazio iz dvorišta.Za svaki slučaj sam očitao oče naš pre paljenja.
Ovakvu molitvu? :haha:

Oce nas,dobro pivo da nam da das.U ime Oca i sina da nas ne muci kiselina.Boze sacuvaj pivske junake i nase stomake,neka nam PIVO bude vitamin,AMIN!!

Poslednja izmena od urednika:
Moze se danas raditi po kuci, ja sam montirao anaser na traktor i oko stoke smo radili. Nismo isli u njive. Stvar je u tome da ono sto sam ja napisao ne treba da se radi, i sto je Dusko58 potvrdio ako ne mozes jedan dan biti skroman i postovati veliki petak onda dzaba ti vere i verovanja.

Ovi su skroz ludi,sad sam naleteo na to

Poslednja izmena od urednika:
U mom kraju velika vecina ljudi postuje praznike,pogotovu Uskrs,Bozic,Velika Gospojina...Nedeljom kako ko,ja ne radim,sem kad mora da se pokupi seno,zito,ali to je 5,6 nedelja u godini dana.

P.S. Ovi svi postovi najverovatnije ce se prebaciti u chat caffe-a i tamo se nastaviti diskusija.

E pa tako ti je to čika Dule malo nek i tebi brišu i ispravljaju post,nemere da budeš moderator na svakom forumu:osmeh::ppozdrav:

Браћо у Христу,ако једном годишње не можемо да се суздржимо и саосећамо у патњама и страдању сина Господњег Исуса Христа и свих страдалника за веру Господњу и свих оних који страдају и пате из разних разлога претворићемо се у....боље да то и не изрекнем.

Ауторитет и поштовање се заслужују тештом муком а изгубе се за тили час.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh