evo zanimljiv clanak na wikipediji
https://sr.wikipedia.org/wiki/Распад_Југославије
https://sr.wikipedia.org/wiki/Распад_Југославије
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ti koliko lupas, ne zna se da li je vise da se covjek zapita dal si normalan il samo nemas pojma? Mani se politike, drzi se primarnog zanimanja. Kapaciteti ti ocigledno nisu dovoljni i za jedno i drugo.Nema nikakve ljutnje ,na pitanje ti je dao odgovor član Miloica.
Po kom osnovu smo mi imali pravo raspolagati celokupnom silom JNA, kao samo jedna od 6 republika?
Prva od republika koje je stavila republički ustav iznad saveznog tj.otvorila pandorinu kutiju raspada je upravo Srbija pod Miloševićem, samo što nije imala zdrave pameti u tom trenutku ili da to ne radi ili kad već radi da ide do kraja.Ima tu još mnogo pogrešnih odluka ali to je bilo i ne povratilo se. Hajde da vidimo šta ćemo danas ,hoćemo li i dalje biti taoci pogrešnih odluka i propagande koja ih opravdava ili ćemo konačno pogledati u napred.
JA sam jos ranije rekao da je posle Dejtonskog sporazuma kad se nas ugled popravio, onda je Milosevic mogao da napravi zaokret i da da amerikancima ono sto su trazili, mesto za vojnu bazu, ali jok on se zalepio za Ruse .Mnogo kontradiktornosti u jednom postu, kao da se u tebi bore antikomunista i miloševićev propagandista i ne zna se koji nadvladava.
A na pitanje gde smo se osramotili odgovoriću navodeći samo dva primera Batajnica i Srebrenica.
Tuđa sramota nije opravdanje za našu, Tuđu sramotu smo da je bilo pameti trebali iskoristiti u svoju korist a ne kao motiv da napravimo još veću.
Ratovima i ponajviše pogrešnom politikom 90tih mi nismo izgubili samo te ratove već čast i poštenje koje je odlikovalo srpskog vojnika, izgubili smo i prvi i drugi balkanski rat i delimično i prvi svetski.
Ko ti je to rekao da je to bilo u ustavu SFRJ? Ni blizu.JA sam jos ranije rekao da je posle Dejtonskog sporazuma kad se nas ugled popravio, onda je Milosevic mogao da napravi zaokret i da da amerikancima ono sto su trazili, mesto za vojnu bazu, ali jok on se zalepio za Ruse .
A SFRJ je imala ustav da svaka republika na referendumu moze da se otcepi legalno, a mi nismo to pravo davali Slovencima,Hrvatima i BIH, ali gle cuda nismo imali apsolutno nikakve zamerke Makedoncima.
RAcunica je prosta, vecinski narod u Sloveniji su Slovenci,glasali da se odcepe, u Hrvatskoj vecinsko stanovnistvo,Hrvati, glasali da se odcepe. U bosni Hrvati i muslimani su vecinsko stanovnistvo u Makedoniji vecinsko stanovnistvo Makedonci glasali da se odcepe
Poslednji ustav SFRJ iz 1974 . Odma prva tackaKo ti je to rekao da je to bilo u ustavu SFRJ? Ni blizu.
Pa ako si pismen a jesi procitaj opet dva puta pa napisi kako ga ti tumacis?Poslednji ustav SFRJ iz 1974 . Odma prva tacka
I sad samo smo mi ustav tumacili drugacije od Slovenije,Hrvatske,BIH i MAkedonije, znaci samo smo mi bili u pravu a ostali su bili u krivu.
- Државно уређење: Југославија се дефинише као савезна република равноправних народа и народности, слободно уједињених на принципу братства и јединства у остварењу посебног и заједничког интереса, са правом народа на самоопредељење до отцепљења. Носиоци суверенитета народа и народности су републике и покрајине у границама својих уставних надлежности. Одлучивање у федерацији заснива се на споразумевању и узајамности права и обавеза република и покрајина. Друштвено-економски односи устројавају се као социјалистички самоуправни систем.
Pa u Makedoniji ti leži zec.U Makedoniji je bio mali procenat Srba.Zato i nije bilo problema.JA sam jos ranije rekao da je posle Dejtonskog sporazuma kad se nas ugled popravio, onda je Milosevic mogao da napravi zaokret i da da amerikancima ono sto su trazili, mesto za vojnu bazu, ali jok on se zalepio za Ruse .
A SFRJ je imala ustav da svaka republika na referendumu moze da se otcepi legalno, a mi nismo to pravo davali Slovencima,Hrvatima i BIH, ali gle cuda nismo imali apsolutno nikakve zamerke Makedoncima.
RAcunica je prosta, vecinski narod u Sloveniji su Slovenci,glasali da se odcepe, u Hrvatskoj vecinsko stanovnistvo,Hrvati, glasali da se odcepe. U bosni Hrvati i muslimani su vecinsko stanovnistvo u Makedoniji vecinsko stanovnistvo Makedonci glasali da se odcepe
Svaka republika je imala pravo na referendum o izlasku iz SFRJ, a ne da svaka opstina u svakoj republici glasa da li da ostane ili izadje. Zato je doslo do rata jer su 4 republike htele da izadju a 2 su tumacile da ove 4 nemaju prava. Po ustavu postojalo je 6 republika, nisu postojale Krajine i SRBIH.Pa ako si pismen a jesi procitaj opet dva puta pa napisi kako ga ti tumacis?
PRAVO NARODA NA SAMOOPREDELJENJE a ne republika. Ako cemo da ga tumacimo kako su ga tumacili ustase i sugavi slovenci onda sta je sprecavalo Srbe u Krajini,Srbe u SRBiH da se opredele i osnuju svoje drzave? Zasto se ratovalo?
Ako si pismen pročitaj ponovo.Pa ako si pismen a jesi procitaj opet dva puta pa napisi kako ga ti tumacis?
PRAVO NARODA NA SAMOOPREDELJENJE a ne republika. Ako cemo da ga tumacimo kako su ga tumacili ustase i sugavi slovenci onda sta je sprecavalo Srbe u Krajini,Srbe u SRBiH da se opredele i osnuju svoje drzave? Zasto se ratovalo?
Pises nebuloze i tumacis kako ti mislis da treba. Ako si pismen procitaj opet tvoj post od pre i malo promozgaj. To je ustav a ne clanak u Blicu da ga tumacis kako god nekom odgovara. Zna se ko su bili konstutivni narodi SFRJ. Ako ti je to komplikovano da razumes mani se politickih tema i diskusija,samo sebi kvaris zivot.Svaka republika je imala pravo na referendum o izlasku iz SFRJ, a ne da svaka opstina u svakoj republici glasa da li da ostane ili izadje. Zato je doslo do rata jer su 4 republike htele da izadju a 2 su tumacile da ove 4 nemaju prava. Po ustavu postojalo je 6 republika, nisu postojale Krajine i SRBIH.
A i po popisu iz 1981 vecinsko stanovnistvo nije bilo Srpsko u SFRJ jer je vise od 50% stanovnika bilo Hrvati,Slovenci,Makedonci,Muslimani,Albanci, pa da su i onda svi u SFRJ glasali da li zele da se republike odvoje, verujem da bi i jedan deo Srba za to glasao. Kako god da ti tumacis UStav SFRJ, da li republike ili narod glasao,opet bi vecina glasala da se SFRJ razdruzi.
Moglo je to mirnim putem kao Ceska i Slovacka, mnogo pre 1990 kad je bilo razgovora o konfederaciji, ali kad je doslo do promene u Srbiji i kad je Milosevic dosao na vlast sve je krenulo lose.
Sta,objasni mi da razumem?Ako si pismen pročitaj ponovo.
Kad već voliš da vređaš da ti odgovorim, mani se komentarisanja postova koji ti nisu po volji i vrati se pod kamen ispod kog si ispuzao.Ti koliko lupas, ne zna se da li je vise da se covjek zapita dal si normalan il samo nemas pojma? Mani se politike, drzi se primarnog zanimanja. Kapaciteti ti ocigledno nisu dovoljni i za jedno i drugo.
Konstitutivni narodi u SFRJ su bili Slovenci, Hrvati, Muslimani, Srbi, Crnogorci i Makedonci. I sta sa tim?To idalje ne menja cinjenicu da je svaka republika mogla da glasa o nezavisnosti..Pises nebuloze i tumacis kako ti mislis da treba. Ako si pismen procitaj opet tvoj post od pre i malo promozgaj. To je ustav a ne clanak u Blicu da ga tumacis kako god nekom odgovara. Zna se ko su bili konstutivni narodi SFRJ. Ako ti je to komplikovano da razumes mani se politickih tema i diskusija,samo sebi kvaris zivot.
OK radi diskusije. U celoj SFRJ su kao i u svakoj republici su svi narodi bili jednaki. Sta je sprecavalo konstitutivne Srbe da se osamostale od Hrvatske ako se ona pozvala na ustav i pocela secesiju?Konstitutivni narodi u SFRJ su bili Slovenci, Hrvati, Muslimani, Srbi, Crnogorci i Makedonci. I sta sa tim?To idalje ne menja cinjenicu da je svaka republika mogla da glasa o nezavisnosti..
Ako ti znas bolje da tumacis Ustav SFRj ,onda objasni ko je smeo i kako da napusti SFRJ.