Chat 17

Rumuni kažu da je Božićni vašar u Crajovi nejlepši.
Toga se i ja "plašim".
Nisam istraživao.. pa i zaboravio. Dok se ovde nisam podsetio.
Bojim se da vredi ići.
Što neko ovde jednom prilikom reče - nama u selu je teško igde na duže otići.

Možda i "izglasamo" nešto, pa odemo.

Misliš da široke mase Rumuna tečno pričaju inglish ?
One koje smo mi sretali, svi znaju.
Barem po kafeima, restoranima, prodavnicama..

Anegdota:
Žena naravno započne komunikaciju na vlaškom. Što mu dođe specifičan rumunski. A oni ne skapiraju, valjda očekujući da rumunski ne govorimo, pa krenu na engleskom.
Tek kada im žena kaže da ih razume - shvate i oni.

a tek kakve automobile voze.
Istina.
Naravno, liči i na ono na našim putevima. Ali, ih ima i "svemirskih".

Ja automobilizam ne pratim, ali baš za toliko da ne znam.. viđao sam evropske modele za koje nikada ne bih pretpostavio da postoje.
Tipa Mercedes, ali nešto što ni na netu nisam video usput. Kamo li na ulici.

Izvukli su se Rumuni poslednjih godina..

Trebalo je videti kako je to izgledalo pre 20-30 i više godina.. :haha:
.. tako da - istina.

A što se tiče ćevapa rumuskih (Mić se izgovara ). U prevodu znači maleni ili mali.
Mali, zaista! I na vlaškom je tako.
Vidiš, vlasi ne znam da li imaju svoje pismo.
Uopšte to nismo provalili tako napisano.. (da se tako čita)

Poslednja izmena:

Ne znam kakvi smo mi Srbi, ali ako je istina da nas strane sile svaki put tako lako uvuku u ratove. Možda bi trebali da se zapitamo?
Naravno velike sile imaju moć da ucene male i da ih nateraju da urade nešto što nije u njihovom interesu. Ali da tako lako nalože narod koji u roku od par meseci bude spreman da ode u neku novu klanicu, to već nije normalno i stvarno se pitam. Ako je tačno to na šta se uvek vadimo kako nas stranci uvek navuku? Da li smo mi zreli ili dovoljno inteligentni kao narod kad oni svaki put uspeju i to poprilično lako da nas nateraju da skučimo u nešto što nam se uvek obije u glavu.

Oni polako ali idu napred . Veruje neko ili ne ali to su činjenice.
A i vole život nema gde ne idu da bi uživali. Ovde u Vš neki restorani rade (opstaju) samo od gostiju iz Rumunije.
Rumuni su ekstremno mnogo napredovali, ali ljudi moji - POLJSKA!
Ne može da se shvati gde su oni u odnosu na pre 3 decenije, to je neverovatno! Poljoprivreda takođe.

Ne znam kakvi smo mi Srbi, ali ako je istina da nas strane sile svaki put tako lako uvuku u ratove. Možda bi trebali da se zapitamo?
Naravno velike sile imaju moć da ucene male i da ih nateraju da urade nešto što nije u njihovom interesu. Ali da tako lako nalože narod koji u roku od par meseci bude spreman da ode u neku novu klanicu, to već nije normalno i stvarno se pitam. Ako je tačno to na šta se uvek vadimo kako nas stranci uvek navuku? Da li smo mi zreli ili dovoljno inteligentni kao narod kad oni svaki put uspeju i to poprilično lako da nas nateraju da skučimo u nešto što nam se uvek obije u glavu.
U Srbiji imaš 20 % ljudi koji imaju ideju kako treba i gde treba da ide država, ostalih 80 % su sve sama gola budala. To što troše vazduh bih im i oprostio ali to što imaju pravo glasa ne mogu.

ko da su Englezi naterala Kralja Petra i ALeksandra da uzmu Hrvatsku i Sloveniju u zajednicku drzavu, nego se polakomili na to da ce povecati svoje bogatstvo.
Da je bilo pameti i da su odbili da prime Sloveniju i Hrvatsku, mnogo manje bi bilo problema u buducnosti. Em ne bi bilo Kraljevine Jugoslavije, em ne bi bilo ni SFRJ.

Što reče Branko Miljković - Ako smo pali, bili smo padu skloni.

Primitivizam i zatucanost su glavni problemi ovde. Površnost, strah od donošenja odluka su samo sporedni, uz mnoge druge.
Pričam ovde sa ljudima po selu i ne verujem u njihova shvatanja sveta oko nas. To opet nisu neki ljudi zatucani, ne obrazovani ili ograničeni na neki način od kojih bi takve stvari očekivao. (eli možda jesu samo ih je nisam perciprao kako treba)
Začudilo me da se mnogi od njih plaše groma kao Gali. Pa reko znamo kako dolazi do groma, znamo zašto se dešava... Ne, ne vredi kažu "ne znamo mi ništa, to je božije". Isti ti su do onomad bili komunisti i boga psovali. Al aj. Nije to ni toliko bitno Četnici il partizani. Pogađa me to poricanje dokazane nauke i zdravog razuma uopšte. Koliko se sećam pre smo 10-15 godina toga nije bilo u toj meri. Da ne pominjem pre 35 g.

ko da su Englezi naterala Kralja Petra i ALeksandra da uzmu Hrvatsku i Sloveniju u zajednicku drzavu, nego se polakomili na to da ce povecati svoje bogatstvo.
Da je bilo pameti i da su odbili da prime Sloveniju i Hrvatsku, mnogo manje bi bilo problema u buducnosti. Em ne bi bilo Kraljevine Jugoslavije, em ne bi bilo ni SFRJ.
Osnivanje SHS je bio jedini način da svi Srbi žive u jednoj državi.Ostavite kralja da počiva u miru.Za ostalo pitajte braću Hrvate.

Šta bi bilo sa Hrvatskom i Slovenijom ?
Možda bi na ovaj ili onaj način mnogo pre postali deo zapada ?

Nazad
Vrh