Chat 17

Од октобра струја иде горе најмање 7% и разматра се смањење прага црвене зоне, са 1600 kw на 1200 kw. Појешће подизање минималца...

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Чекај прво да изађу на крај са очитавањем. Ни то нису решили како ће да ураде - пријавујем сам читаво лето, а опет иде неко ко очитава бројила. И поред тога праве грешке и не урачунавају очитано стање, већ лупе у рачуну нешто мени незнано шта.

Чекао не чекао, на то њихово стање плаћаћемо више, па ти после вијај разлику и преплату. Овде је већ проблем са старима кад поштар носи рачуне неки не добију рачун за струју а неки добију. Види се одма паника шта, како, јао искључиће ми струју и остало.
Овде прво шаљу рачуне коме је очитано па после 10-ак дана коме није очитано.

Чекај прво да изађу на крај са очитавањем. Ни то нису решили како ће да ураде - пријавујем сам читаво лето, а опет иде неко ко очитава бројила. И поред тога праве грешке и не урачунавају очитано стање, већ лупе у рачуну нешто мени незнано шта.
Очитавају али греше... пишем рекламације... видећемо за даље...

Ne grese oni . Citaju koliko im treba da popune rupe . A i zat sumljas u Norvezane koji sada vode poslovanje ? Ej da se i sam Isus spusti ovaj sistem bi uspeo da ga pokvari .
@stevanovic019 - ja bih pre duvana zabranio politicare i nase medije . Mnogo su kancerogeniji od biljke duvan .

@stevanovic019 - Dobra fora jer tako nesto ne mozes a da ne procitas . Ima pametnih ljudi ovde koji su to smislili . Nego kazi mi kako je ziveti uz samo granicu Evropske unije ? I jel si blizu Vlaske magije 😊

Evropska Unija. Zaista!
Sa naše njive možemo kamen baciti tamo.
A kada se na obližnju napuštenu vojnu osmatračnicu popnemo - EU pogled puca do horizonta.
I mogu reći da se vidi razlika.
Dok sa ove strane ima nebrojeno malih parcela njiva, sve u posebnom vlasništvu, na onoj strani su nepregledne njive iz jednog komada.

Tako je i kada se putuje kroz Bugarsku, a kao i Rumuniju.

Zanimljivo je to.
U sezoni se čuju velike poljoprivredne mašine koje rade na nekoliko desetina metara dalje u Bugarskoj, ali se ne vide, jer imamo uzani pojas niskog rastinja i drveća koji nas deli.
To, i stari SFRJ granični kamenovi na svakih stotinjak ili više metara.

Zanimljivost..
Halovo, i sva sela sa ove strane Timoka, pripala su Srbiji kao ratna odšteta posle drugog svetskog rata na 100 godina.
Tako da su ovde, a i ja sada sa njima haha, u principu Bugari. Tj Bugarski vlasi.
I dok mnogi imaju bugarske pasoše, mi za naš čekamo odluku, jer je supruga predala zahtev nedavno.

I još jedna zanimljivost..
Halovo se nekada nazivalo Alovo.
Tu su se najpre nastanili uz obalu Timoka, tj same granice sa Srbijom, a kasnije preselili na brdo iznad - razbojnici, ubice i slične ale, koji su bili proterani iz svojih sela.
Haha.. zato je danas teško živeti sa nekim njihovim potomcima, kojih deli ne više od tri-četiri generacije.
Kada ovde čuju da živim u Halovu, obično bude: "Lele.. gde nađe tamo."
I dalje ovde svaki put kada u šumu, na baštu ili njivu odeš, prvo pogledaš da li nešto fali ili je uništeno.

Ruku na srce, ima naravno i normalnih i radnih ljudi.
Vlasi su u principu vredan narod.

Magija.
Pa, ništa više nego inače magije i ostalog praznoverja na drugim mestima.
Barem na drugim mestima Timočke Krajine srpske nacionalnosti.
Ovde ima puno gatara i sl. Ne mogu se sada setiti prave reči za njih.

Ali ono što jeste vrlo prisutno, je verovanje u mnoge stvari. Kojih se ne mogu svih ni setiti, ali me supruga stalno podseća da ih praktikujem.
Tipa..
Iz kuće se izbacuju mala jaja koje kokoške ponekad snesu. A treba ih razbiti na raskrsnici.
Tu istu raskrsnicu pešaka nikada me treba proći po sredini, uvek sa kraja, jer se samo umrli prevoze po sredini.
Kada na posao pođe, a ja kod kuće, nikada ne smem početi sređivanje kuću, dok ona ne odmakne dalje.
Kada goste imamo, ni jednog ne smemo izgubiti iz vida, jer oni tada koriste nepažnju i skidaju delove praga ili uzmu neki lični predmet..
.. pa kasnije pronalazimo sakrivene zamotuljke po dvorištu, obično sa unutrašnje strane ograde. A u njima te predmete sa još po nečim.
Sada u poslednje vreme i ne toliko, ali ranije kada se žene okupe, pričaju koja je bila kod koje gatare, šta joj je rekla i šta treba raditi da bi se ta i ta bačena magija otklonila.
Itd. Itd.

Zanimljivo je živeti ovde.
Naročito kada tome dodamo da se srpski jezik ne govori.
Mislim, svi srpski znaju. Slabo znaju samo baš stari meštani, ali međusobno se ovde ne koristi.

Ja kada sam se oženio i kada bi me ovde pitali da li sam naučio nešto od vlaškog, bio bih im interesantan kada im kažem da znam reći: "Nu pot lukra, madodore mna." i "Ju snt flmnd!", što bi značilo da ne mogu raditi, jer me boli ruka i da sam gladan.
Slika i prilika pravog zeta, haha.

I danas, na mene i ostale koji su došli sa strane, gleda se kao na stranca.
I kada se o drugim porodicama priča, napomene se da je taj ili ta došla odatle i odatle.
Čak i kada su i sami vlasi u pitanju, ti vlasi imaju prefiks koji označava iz kog vlaškog kraja su došli.
Čak im ni jezik nije potpuno isti.
I ne trpe se međusobno.
Takvi brakovi uspevaju nekad i propasti zbog uplitanja starijih, koji ne odobravaju i prebacuju.

Ipak, nisam dugo opstao.
Nikako se sa dedom i ovdašnjem običajem da se najstariji ovde jedino i o svemu sluša nisam mogao uklopiti, dok sam ja tada bio mlad, pun energije i sopstvenih ideja..
.. pa je samo supruga dolazila vikendom i odmorima da radi i pomaže.
Ovde to nije samo dobra volja i poštovanje, već i obaveza.
Deca se odgajaju i imaju obavezu da starije očuvaju.
Doduše, toga je sada sve manje.
A ima i suprotnih primera, naravno sve nezvanično i odavno prošlo, kada su se stariji namerno zanemarivali, ostavljali bez hrane i vode i sl, kako bi što pre umrli.
Alovo.. kažem vam.

Vratio se, i za sada ostao, tek kada je deda bio u krevetu i nije mogao više da odlučuje.
Haha, mada je i tada zapovedao i dramu pravio kada bih uradio drugačije, ali.. daje od sobe nije mogao ići.

Sada je došlo naše vreme.

Evo pogleda na EU..

IMG-20200717-194750.jpg

Poslednja izmena:
Скоро је спомињано у некој од тема цена хране и трговина истом на глобалном нивоу. Скоро као по команди је почела са поскупљује храна од истока до запада, ни једна држава није поштеђена. Занимљиво како се погодило, спомињу неке велике падове у производњи. Како од вишкова смо дошли до овога. И још једна ствар, код нас се робне резерве чувају код трећих лица односно по приватним магацинима и силосима. Лично не верујем да је све на броју. Сазнаћемо ако крене интервентан увоз.

Sada si me podstakao. Nisam ni ja to proveravao.
Tako se ovde priča, a i od Zaječaraca sam čuo, tj i oni tako znaju.

Hajde baš i ja da pogledam, a možda i nekog ko bi mogao više znati da pitam kada sretnem..

PS
Nisu gatare, nego vračare. Setih se.
Ima i muških i ženskih.
Od postavljanja, do otklanjanja vrački, preko lečenja bioenergijom i sl.

Ne bi me iznenadilo da uvedu i kišu po želji.
Tipa, jedan litar za jedan evro.. pa ko za koliko ima ili hoće..

Poslednja izmena:
@Miloica .. haha.. hvala!
Iz 2020. je.
Danas ne bi imala toliko praznog prostora u delu neba.. ali, tada izgleda da nisam toliko obraćao pažnju, iako sam i onda znao da to nije najbolji balans.

Nebitno. Pričam sam sa sobom.
To mi je prvo palo na pamet kada sam sliku izvukao iz albuma..

@Maglap .. da ne tražim ozbiljno, evo šta Gemini kaže na prvu:

Screenshot-20250715-141703.png

Izgleda da je sporazum na 100 godina urbana legenda.
Mada, internet možda ne zna.
Čak i da jeste istina, ne verujem da bi išta promenilo sadašnje uređenje.

Poslednja izmena:
@stevanovic019 - super sto si dosao na ovaj forum . Dosta zanimljivih stvari pises i pokreces rad vijugi 👍
Samo nemoj da razocaras i da se ispostavi da si neki dvostruki agent koji je pobegeo u Halovo daleko od zakona i civilizacije 🤣
Vrh je ona slika sa prozora . Ima veceras da ovi ljubitelji zapada na nju onanisu 🤣
Sto se tice magije - ludilo mozga . Mada nije lose za psihu jer od toliko sta i kako ne moze ni da se pomisli na stvarni zivot . Jer mislis da je realno i moguce da ako ja sada iz Sakula pricam nesto nad tvojom slikom da vazduhom dodje i idje u tebe zlo ? Mislim da je to vise slabost ljudi da za svoje lose postupke uvek optuze nekog drugog ili nesto drugo .

Evropska Unija. Zaista!
Sa naše njive možemo kamen baciti tamo.
A kada se na obližnju napuštenu vojnu osmatračnicu popnemo - EU pogled puca do horizonta.
I mogu reći da se vidi razlika.
Dok sa ove strane ima nebrojeno malih parcela njiva, sve u posebnom vlasništvu, na onoj strani su nepregledne njive iz jednog komada.

Tako je i kada se putuje kroz Bugarsku, a kao i Rumuniju.

Zanimljivo je to.
U sezoni se čuju velike poljoprivredne mašine koje rade na nekoliko desetina metara dalje u Bugarskoj, ali se ne vide, jer imamo uzani pojas niskog rastinja i drveća koji nas deli.
To, i stari SFRJ granični kamenovi na svakih stotinjak ili više metara.

Zanimljivost..
Halovo, i sva sela sa ove strane Timoka, pripala su Srbiji kao ratna odšteta posle drugog svetskog rata na 100 godina.
Tako da su ovde, a i ja sada sa njima haha, u principu Bugari. Tj Bugarski vlasi.
I dok mnogi imaju bugarske pasoše, mi za naš čekamo odluku, jer je supruga predala zahtev nedavno.

I još jedna zanimljivost..
Halovo se nekada nazivalo Alovo.
Tu su se najpre nastanili uz obalu Timoka, tj same granice sa Srbijom, a kasnije preselili na brdo iznad - razbojnici, ubice i slične ale, koji su bili proterani iz svojih sela.
Haha.. zato je danas teško živeti sa nekim njihovim potomcima, kojih deli ne više od tri-četiri generacije.
Kada ovde čuju da živim u Halovu, obično bude: "Lele.. gde nađe tamo."
I dalje ovde svaki put kada u šumu, na baštu ili njivu odeš, prvo pogledaš da li nešto fali ili je uništeno.

Ruku na srce, ima naravno i normalnih i radnih ljudi.
Vlasi su u principu vredan narod.

Magija.
Pa, ništa više nego inače magije i ostalog praznoverja na drugim mestima.
Barem na drugim mestima Timočke Krajine srpske nacionalnosti.
Ovde ima puno gatara i sl. Ne mogu se sada setiti prave reči za njih.

Ali ono što jeste vrlo prisutno, je verovanje u mnoge stvari. Kojih se ne mogu svih ni setiti, ali me supruga stalno podseća da ih praktikujem.
Tipa..
Iz kuće se izbacuju mala jaja koje kokoške ponekad snesu. A treba ih razbiti na raskrsnici.
Tu istu raskrsnicu pešaka nikada me treba proći po sredini, uvek sa kraja, jer se samo umrli prevoze po sredini.
Kada na posao pođe, a ja kod kuće, nikada ne smem početi sređivanje kuću, dok ona ne odmakne dalje.
Kada goste imamo, ni jednog ne smemo izgubiti iz vida, jer oni tada koriste nepažnju i skidaju delove praga ili uzmu neki lični predmet..
.. pa kasnije pronalazimo sakrivene zamotuljke po dvorištu, obično sa unutrašnje strane ograde. A u njima te predmete sa još po nečim.
Sada u poslednje vreme i ne toliko, ali ranije kada se žene okupe, pričaju koja je bila kod koje gatare, šta joj je rekla i šta treba raditi da bi se ta i ta bačena magija otklonila.
Itd. Itd.

Zanimljivo je živeti ovde.
Naročito kada tome dodamo da se srpski jezik ne govori.
Mislim, svi srpski znaju. Slabo znaju samo baš stari meštani, ali međusobno se ovde ne koristi.

Ja kada sam se oženio i kada bi me ovde pitali da li sam naučio nešto od vlaškog, bio bih im interesantan kada im kažem da znam reći: "Nu pot lukra, madodore mna." i "Ju snt flmnd!", što bi značilo da ne mogu raditi, jer me boli ruka i da sam gladan.
Slika i prilika pravog zeta, haha.

I danas, na mene i ostale koji su došli sa strane, gleda se kao na stranca.
I kada se o drugim porodicama priča, napomene se da je taj ili ta došla odatle i odatle.
Čak i kada su i sami vlasi u pitanju, ti vlasi imaju prefiks koji označava iz kog vlaškog kraja su došli.
Čak im ni jezik nije potpuno isti.
I ne trpe se međusobno.
Takvi brakovi uspevaju nekad i propasti zbog uplitanja starijih, koji ne odobravaju i prebacuju.

Ipak, nisam dugo opstao.
Nikako se sa dedom i ovdašnjem običajem da se najstariji ovde jedino i o svemu sluša nisam mogao uklopiti, dok sam ja tada bio mlad, pun energije i sopstvenih ideja..
.. pa je samo supruga dolazila vikendom i odmorima da radi i pomaže.
Ovde to nije samo dobra volja i poštovanje, već i obaveza.
Deca se odgajaju i imaju obavezu da starije očuvaju.
Doduše, toga je sada sve manje.
A ima i suprotnih primera, naravno sve nezvanično i odavno prošlo, kada su se stariji namerno zanemarivali, ostavljali bez hrane i vode i sl, kako bi što pre umrli.
Alovo.. kažem vam.

Vratio se, i za sada ostao, tek kada je deda bio u krevetu i nije mogao više da odlučuje.
Haha, mada je i tada zapovedao i dramu pravio kada bih uradio drugačije, ali.. daje od sobe nije mogao ići.

Sada je došlo naše vreme.

Evo pogleda na EU..

IMG-20200717-194750.jpg
Stavi i jednu fotografiju, kako izgledaju njive sa naše strane, da uporedimo.

To je onda hvala²..!
Drago mi je ako se vijuge pokreću, kako kažeš.
Trening uma je nešto što jedino mi imamo mogućnosti na ovoj planeti, i stvarno bi bilo šteta ne koristiti.
Nije to uopšte naivna stvar, a uzimamo je zdravo za gotovo.

Vradžbine.. šta znam.
Ima tu puno toga. A možda i nema ničega.
Nauka će trenirati um i jednoga dana i to dokučiti.
Kvantna mehanika, koja ima toliko ne dokazanih teorija, pa i još ne otkrivenih tajni.. lako može pokazati da neke "natprirodne" stvari postoje, ili su barem moguće.

Ja.. mislim da su sve to paganska verovanja i iz prošlosti zaostali rituali i sl.
E sada, da li su tek tako izmišljeni, ili su se neke stvari stvarno događale (ako recimo kvantna mehanika ili neka druga grana nauke pokaže i dokaže da je to nešto moguće), to ja naravno ne bih mogao znati, niti imam svoje mišljenje.
Ono mišljenje koje imam, jeste da kada u dvorištu nešto nađemo - to mi govori da ima nekog ko nam nešto loše misli.
I onda sistemom eliminacije, možemo suziti krug potencijalnih kandidata i takvih se ljudi kloniti ili manje otvoreni sa njima biti, ako sa njima sarađujemo.

Sa druge strane, kada gledam kako reaguju oni koji nešto pronađu i praktikuju rituale kako bi vradžbinu otklonili
.. u meni se budi teorija da je moguće da pod pritiskom razmišljanja da će im se nešto određeno ili neodređeno desiti - mozak odradi svoje (pošto sada ima novu diluziju), popusti pažnja ili pažnja ode na drugu stranu, i nešto loše se stvarno desi.
Što ovako ne bi.

Isto važi i za suprotno, tj kada je nekome ko je bio loše, sada bude bolje.

Iako puno istražen, mozak i dalje nije odgonetnut do kraja, koliko shvatam prateći (ne toliko duboko) članke na tu i sličnim temama.

Treća stvar je to što ljudi u nevolji ili sumnji i sl traže odgovor i rešenje bilo gde i zarad bilo čega, pa pojedini lažni vračari to fino unovče.
A pravim razliku između lažnih i pravih vračara, jer postoje i oni koji u to što rade stvarno i veruju. Tj prenose ono što su naučili od svojih prethodnika.

Išli smo mi tako na više mesta.
Srećom, supruga je to zanemarila pre dosta vremena.
Posmatrao sam šta rade, kakvi su to ljudi, kako žive i u šta uslovno veruju. I meni je svaki put ti delovalo kao prevara.
Naročito kada prođe neko vreme, a od rezultata "seanse" nema ništa.
Valjda je to i ona shvatila, a ja joj tada nisam hteo kvariti doživljaj.

Ipak. Strah ili verovanje koji je usađen praktično od rođenja, i danas je prisutan jednako.
Zato stalno posmatra promene u dvorištu, razgovara sa vračevima kada upozna nekog ko se time bavi i sl.

A ja pokušavam da pronađem logično objašnjenje za tako neke pojave i da joj ga predstavim.. pa, kako ona proceni.

Eto, nedavno..
Imamo dva dela međusobno ograđena dvorišta.
U donjem su kokoške i petlovi, dok u gornjem budu kvočke sa pilićima.
Kada pilići porastu, svi zajedno prelaze u donji deo.

E sada, imamo u gornjem delu jednog petla, koji je tu odrastao i tu ostao. On se brine o kvočkama i njihovim pilićima. Nagleda, čuva..
.. i tek, pored toga što kukuriče kao svaki drugi petao, nedavno je počeo povremeno kukurikati i kao kokoška kada snese jaje.

Kada je to supruga čula, odmah je krenula da ga zakolje.
Rekoh čekaj, zašto?
Kaže da to nije normalno i da tako nešto mora biti ubijeno.

Ja ne znam da li je to normalna pojava, ali sam uspeo u pomalo šali da joj iznesem svoje viđenje da on to radi, kako bi pokazao kokama da trebaju nositi jaja.
Moguće ili ne, tek, petao je preskočio.
Sada joj više ne smeta.

I tako. Kažem, ne mogu se svega ni setiti.
Ja to čujem, uradim kako mi kaže, jer meni je svejedno, iako se ponekad osećam glupo.. ali je barem ona mirna.
I posle zaboravim.

Ne zaboravim samo, pošto sam više puta ja bio zadužen da uriniram na sve što verovatno vetar ili neko kuče donese u ili blizu dvorišta, a sumnjivog je izgleda.
Onda ona to negde odnese, ili zakopa.. ne znam.
Još se nisam setio da pitam šta radi, a radi se kada mrak padne..

@IvicaR .. ček sek. Sada sam video tvoj post..

Poslednja izmena:
Stavi i jednu fotografiju, kako izgledaju njive sa naše strane, da uporedimo.

Ja kao da sam znao pre pet godina da ćeš ovo zatražiti.
Tada sam čak i ovaj tekst dodao:

IMG-20200717-194938-3.jpg

I još dve koje imam od tog dana. Obe na našoj strani.
Inače, kada se na Halovsko brdo popnemo (oko 350 mnv), to je onda dobrim delom plato:

IMG-20200717-194651.jpg

IMG-20200717-194614.jpg

Kao bonus, pogled sa jednog od kraja kraka oblasti u kojoj živim:

IMG-20200319-140631.jpg

Poslednja izmena:
Postoje verovanja u koje stariji veruju ali mlađi jok.Recimo: kada pada kiša i poiavljuju se bure (mehurovi ) je znak da će biti još kiše.U praksi dokazano da je tačno.

Nazad
Vrh