Chat 17

И ја сам мало испод 80 хиљада месечно. Више пута сам писао о стању у бачкој тополи и околини на папиру развијена општина. Људи раде за минималац, неретко преко 8 сати дневно. Целу ситуацију извлачи живот на селу и могућност да нешто произведеш од воде и ваздуха, И то наравно ко хоће да тако живи.
Али има овако из далека неко ко каже другачије да је боље него што јесте. Ако ниси знао а видим да не знаш, не би возачи камиона које си навео као пример мењали послодавце скоро па тромесечно. Плаћају се на рачун минималац а остало договор, слично као и возачи аутобуса. Мајстори који су добро плаћени када опет њихову зараду претвориш у плаћене радне сате не буде баш репрезентативно. Ко је ближе новом саду и поготово београду може да ухвати већу цену радног сата и каже "добро је". Београд се претворио у државу у држави, грађани београда имају посебан статус.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Ja sam promenio posao zato što mi nije išlo sve na račun i imao sam nešto dodatnih sati mesečno koji su spadali u redovnu platu i hteli su da me zakinu na godišnjem odmoru.Sada sam u firmi gde sve ide na račun i radi se od 7-15 h.Vikendi se ne rade a godišnji odmor je iznad zakonskog minimuma.Plata je za majstora u održavanju i prilično je dobra za naše prilike.

Земља је печена као цигла, шкрипе гуме кад кочим.
8aa77a92a53968bffad3f02b80dc737b.jpg
efa08267c1c67fa89106e35d84f2606e.jpg

Ja ne govorim za
И ја сам мало испод 80 хиљада месечно. Више пута сам писао о стању у бачкој тополи и околини на папиру развијена општина. Људи раде за минималац, неретко преко 8 сати дневно. Целу ситуацију извлачи живот на селу и могућност да нешто произведеш од воде и ваздуха, И то наравно ко хоће да тако живи.
Али има овако из далека неко ко каже другачије да је боље него што јесте. Ако ниси знао а видим да не знаш, не би возачи камиона које си навео као пример мењали послодавце скоро па тромесечно. Плаћају се на рачун минималац а остало договор, слично као и возачи аутобуса. Мајстори који су добро плаћени када опет њихову зараду претвориш у плаћене радне сате не буде баш репрезентативно. Ко је ближе новом саду и поготово београду може да ухвати већу цену радног сата и каже "добро је". Београд се претворио у државу у држави, грађани београда имају посебан статус.

Ja ne govorim za Bačku Topolu sa okolinom nego za Pećince sa okolinom. Sat majstora izađe i na 20 evra, zavisi od posla, dnevnica 7 do 17 ako kilavi 100 evra ako malo radi 150 i ako radi 200 evra. Posla ima koliko hoćeš ako odgovaraju uslovi.

Ближи си ти београду него ја. И то ти подиже цену рада а не хиљаду других разлога. Да селимо сви у околину београда...

Ima nešto drugo, malterisanje isto od kvadrata. Meni je majstor za imt 539 generalno sređivanje uzeo 700 evra, za te pare neko ide mesec dana na posao.

Mogu samo da potvrdim Mihajlovu pricu, cak mislim da se uzima daleko vise od 20evra po satu. Znam da pojedini tuku i po 300 evra dnevno.

Komsiji trazi covek 170 evra samo za ruke, a posao je da polozi 35 metara okitena u kanal, koji komsija treba da iskopa, i da zameni 3 ventila. Demit fasada 30-32 evra naplacuju, a materijal je 10. A posla imaju svi preko glave

Nije bitna visina plate, već koliko može da se kupi za nju.

Ja bih dodao da, iako razumem poentu, ipak treba trošiti ispod tih primanja.
Ne kažem direktno tebi dukej, nego sam iskoristio rečenicu za generalizaciju.
Nisu sve opštine iste i nisu sva prosečna primanja ista.. ali, ili baš zato, treba se prilagoditi okolini i živeti ispod zarade. Tj štedeti.

Supruga i ja, kada smo se bez zaposlenja preselili u selo, živeli smo od hektara zemlje na kome smo gajili pasulj tri godine.
Sem oranja i drljačenja, sve ostalo radili ručno. Kasnije plaćali i nadničare da nam pomognu u branju.. na autobus prenosili džakove na pijac, a vraćali kante sa naftom i sl..
.. i živeli sasvim normalno. Deset meseci godišnje.
Za preostala dva, radili smo tu i tamo sada mi kao nadničari.

Poslednje dve godine ja radim u firmi (za praktično minimalac u početku), i zadržali smo isti tempo. Što je uslovilo da nam ostaje barem jedna plata svaka tri meseca.
Doduše, firma je ukinula organizovan prevoz, pa nam "pojela" sve što je ostajalo na auto koji smo morali kupiti. I sve ostalo preko posle toga, jer sada imamo gorivo, popravke i uopšte održavanje za taj isti auto.

Međutim, sreća je htela da se i supruga nedavno zaposli, što ruku na srce i nije tako teško u ovim našim krajevima, jer su mnogi otišli u potrazi za uslovno boljim životom, pošto istočna Srbija važi za siromašniji kraj..
.. ali, mi smo svoje navike zadržali.

I iako moja firma ima izgleda da se zatvori. Ne radimo već nekoliko meseci. Ipak smo sada i dalje u pozitivnom bilansu.
Sve zahvaljujući životu ispod svojih primanja.

Mislim da je to dobra taktika, ako se hoće živeti i preživeti u ovim našim uslovima.
Koji pak sa druge strane, meni ne deluju uopšte tako loši.
Iz razloga što ne znam ni jednog koji se nečeg posebno u životu odriče, tj svi imaju sasvim dovoljno za normalan život.
Pričam o ljudima i sredini u kojoj živim.
Ne poznajem život u drugim delovima zemlje.

PS
Pošto pričate o dnevnicama i platama..
Ovde su plate, pa tako, između 60 i 120 hiljada uglavnom.
Dnevnice.. zavisi.
U selu ovde rade i za tri hiljade, a ja kada baš napinju da radim (nisam nešto voljan da radim kod drugih), to je hiljadu po satu, odnosno šest hiljada za dan.
Nema ovde dovoljno ljudi koji rade za dnevnicu. Znam ih samo nekolicinu.
Pa po komšiluku praktično moraju da me ubede da dođem..

Poslednja izmena:
Koliko onda treba para da zivi cetvoroclana porodica od ciste poljoprivrede?? Kombinovano ratarstvo-stocarstvo.

~15 хиљада динара струја, комуналије, телефони.
~15 хиљада динара гориво.
Од хране купује се хлеб, млеко, шта треба од састојака и слаткиши.
Месо, јаја, сезонско воће и поврће сопствена производња.
И још толико оде на разне ствари купи ово купи оно.
Овде не спада зимовање, летовање јер кад имаш стоку ретко ко има луксуз да је може оставити некоме да је гледа како треба и два дана а камо ли дуже. То није очиста ситуација код свакога, ја немам тај луксуз.

Nas dvoje gledamo da se uklopimo sa 50 hiljada mesečno.
To je okvirno i ne držimo se toga slepo.
Nekad je tu negde, nekad pređe nešto preko.
I samo na struju, vodu, telefone i internet ode oko 7, tj skoro petina.
Za hranu se koristi šta ima u dvorištu i bašti.. a kada se ne rodi dovoljno, kao poslednjih godina što nije zbog suše - kupuje se to isto.
Hleba je zanimljiva stavka. Supruga i dalje koristi minimalno, a ja sam odavno prestao. Smatram (i osećam) da je tako i zdravije i jeftinije. I jednostavnije, jer ne treba kupovati svaki dan.

Prevoz ovde ne računam.
Za gorivo meni i autobus supruzi, bude plaćeno od strane firmi.

Mi ne praktikujemo, ali je dobro zapisivati svaki dinar gde je otišao.
Onda na kraju meseca pregledati i uočiti šta "štrči" i videti kako te troškove smanjiti.
Često postoji jeftinija alternativa ili čak i zaključak da se bez nečega može, odnosno da nije neophodno.

Nazad
Vrh