Chat 17

Sta to znaci bukvalno i kako se nesto napisano moze shvatiti previse bukvalno ?
Kad napišeš nešto ,ili jeste tako ,ili nije . Šta je sad "previše bukvalno "?
Jesam li se tebi bukvalno obatio ili si bukvalno ispratio diskusiju u kojoj nisi pominjan.Možeš da izneseš tvoje mišljenje da li je OK da vekna hleba treba da bude 5x skuplja od žita.Kolega mirosti misli da je to nebitno.Mislim da sad tek treba da nas stisnu i gaze kad je strateška sirovina nebitna.

Jesam li se tebi bukvalno obatio ili si bukvalno ispratio diskusiju u kojoj nisi pominjan.Možeš da izneseš tvoje mišljenje da li je OK da vekna hleba treba da bude 5x skuplja od žita.Kolega mirosti misli da je to nebitno.Mislim da sad tek treba da nas stisnu i gaze kad je strateška sirovina nebitna.
Kolega Zorane znaš da te cenim i uvažavam, ali bih ipak voleo da ćujem tvoje mišljenje baš po pitanju cene hleba.
Kako ti to vidiš i kako bi trebalo urediti regulativu po pitanju tog strateškog proizvoda.

Kupio sam na Aliexpressu 4 reducira (muški 16x1,5mm na ženski 1/4", i muški 16x1,5mm na ženski 3/8", po dva komada svaki), ukupna cena sa poštarinom 15-16 evra. Međutim stigla mi je obrnuta kombinacija: ženski 16x1,5mm na muški 1/4", i ženski 16x1,5mm na muški 3/8", koja mi naravno ne radi radnju... Nije problem u 15-16 evra, već se plašim da ako ponovo naručim opet stigne kontra kombinacija. Do sada nisam imao nikakvih problema u kupovinama sa Aliexpressa i ne znam šta se radi u takvom slučaju. Da li se piše konkretnom Kinezu prodavcu, ili se piše Aliexpressu reklamacija da pošiljka ne odgovara opisu na njihovom sajtu? Ponavljam, ne tražim da mi vrate novac (jer to onda iziskuje da vratim ove reducire što su došli a ja nemam ni predstavu kako da ih vratim, nisam nikad slao ništa van Srbije). Više je stvar u tome da kad ponovo poručim te reducire da mi stigne to što piše na sajtu i što sam označio da kupujem. E sad problem je što ova kombinacija koja mi treba nije baš široko rasprostranjena i ja sam našao samo ovog jednog prodavca od koga sam popručio reducire. Pa se plašim da se kod ponovne narudžbe kod njega ponovi ista situacija. Problem je i što ne znam engleski pa ne znam ni da protumačim pravila aliexpressa, pa ako neko zna šta se radi u takvim prilikama bio bih mu zahvalan da mi objasni.
Ako se neko seća ove moje situacije sa Aliexpressa, evo šta je bilo dalje:

Kad se otvori lista sa svim porudžbinama, pored svake porudžbine postoji jedna mala ikonica "Contact seller", i preko nje pošaljem poruku kineskom prodavcu, napišem pisamce na srpskom: da su mi poslali obrnutu kombinaciju reducira, sestrić mi prevede (on dete šesti razred pa zna engleski, a ja samo sa google translate al' tako ne znam da li je prevod sa smislom, tj u kontekstu...). Kinez zatraži slike, ja mu ih pošaljem i on se izvini za grešku i ponudi da pošalje ispravnu kombinaciju reducira. Pri tome ostavi link:

https://www.aliexpress.com/item/1005009072531922.html?pdp_npi=3@dis!CNY!!US $0.06!!!!!@2101062a17569496710845361e4e20!!im!!#nav-review

i doda poruku "Put one order of this for us create shipping label".

Sad sam ponovo u rebusu, šta ja sad tu treba da radim? Da negde upišem kakav mi reducir treba (gde?), da li dva puta da to ponovim (za 1/4" i 3/8")?

Ako neko zna nek napiše ako ne onda ću tražiti odgovor drugde na netu... Uzgred, kad god mi nešto treba prvo se obratim za pomoć na poljoinfo pa tek potom (ako treba) tražim dalje. Znam da to nema logike ako mi treba nešto van poljoprivredne tematike (telefoni, kompovi, alati, i sl.), ali nekako mi je ovde "domaće", i ima puno svestranih članova... :ppozdrav:

Ovo je link da bi im platio slanje paketa, rekao bih, a u napomeni, ili u poruci napišeš šta ti treba. Ja obično prilikom porudžbine napišem u poruci šta mi treba, da ne bi došlo do greške.
Obično kad je neka greška u pitanju, piše se prodavcu, pa se trazi povraćaj novca, mada to obično ide preko "dispute" gde AliExpress rešava slučaj, zavisno od dokaza, pa ukoliko predmet ostaje kod tebe, vrate deo novca. Zavisi na kakvog si prodavca naleteo, kakve ima ocene i koliko prodaja, ako je korektan, mozes poručiti I preko ovog linka, i nadajući se da ce ti poslati. Koretkni obično pošalju, neki ni ne traže ni za slanje pare, ili ako hoćeš vratr novac. Ima svakakvih, samo uvek gledati da ima što više porudžbina, i citati negativne komentare, jer postoje kupci koji dobiju pogrešan predmet, pa kad dobiju novac nazad, ocene prodavca sa 5 zvezdica, jer zadrže neku glupost za dž.

Ako se neko seća ove moje situacije sa Aliexpressa, evo šta je bilo dalje:

Kad se otvori lista sa svim porudžbinama, pored svake porudžbine postoji jedna mala ikonica "Contact seller", i preko nje pošaljem poruku kineskom prodavcu, napišem pisamce na srpskom: da su mi poslali obrnutu kombinaciju reducira, sestrić mi prevede (on dete šesti razred pa zna engleski, a ja samo sa google translate al' tako ne znam da li je prevod sa smislom, tj u kontekstu...). Kinez zatraži slike, ja mu ih pošaljem i on se izvini za grešku i ponudi da pošalje ispravnu kombinaciju reducira. Pri tome ostavi link:

https://www.aliexpress.com/item/1005009072531922.html?pdp_npi=3@dis!CNY!!US $0.06!!!!!@2101062a17569496710845361e4e20!!im!!#nav-review

i doda poruku "Put one order of this for us create shipping label".

Sad sam ponovo u rebusu, šta ja sad tu treba da radim? Da negde upišem kakav mi reducir treba (gde?), da li dva puta da to ponovim (za 1/4" i 3/8")?

Ako neko zna nek napiše ako ne onda ću tražiti odgovor drugde na netu... Uzgred, kad god mi nešto treba prvo se obratim za pomoć na poljoinfo pa tek potom (ako treba) tražim dalje. Znam da to nema logike ako mi treba nešto van poljoprivredne tematike (telefoni, kompovi, alati, i sl.), ali nekako mi je ovde "domaće", i ima puno svestranih članova... :ppozdrav:
Nikad se ne dopisuj da prodavcem kad imaš neki problem.Odmah otvaraš dispute i tražiš refund, a to možeš da ostvariš samo preko dispute.Ali nudi dve opcije za standardne pošiljke bez osiguranja i plaćenog praćenja, prva je potpuni povraćaj, ali za to moraš da im pošalješ nazad to što ti je stiglo, a to se ne isplati.Druga opcija je delimični povraćaj novca i to rešavaju brzo.

One hoće da ti pošalje, ali da ti opet naplati ~300 din, a nisi valjda lud da plaćaš tudje greške.

Napiši ti njemu sledeće,

You sent me the wrong part, and you already admitted it was your mistake.
Now you are asking me to pay again through a custom link. I will NOT pay for your error.

If you don’t send me the correct part free of charge, I will immediately open a dispute and request a full refund with photo evidence.

This is your responsibility, not mine. Please solve this quickly.

Danas stigao paket preko Aks-a sa 5 dana zakašnjenja. Težina paketa 600 grama a vrednost paketa 1350 din, a na sve to naplaćena poštarina 1000 din. Takve cene ni nema u cenovniku.
Lepo bogami.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Hljeb nije strateški proizvod. Trebalo bi da jest ali...
Hrana, u dosta slučajeva u marketima je jeftinija nego na selu.
Na tarabi kesa. Kažu ne isplati se peći. Meso, jaja... Za državu je povoljnije uvesti nego stimulisati poljoprivrednika da proizvede. Račun je prost. Poljoprivrednik će uvjek nešto proizvesti. Od toga država nema ništa. Veliki proizvođači pune kasu. Ne zato što veliki već su u kolu gdje se profit okreće. Kad se kolač okreće i oni sa strane mogu otkinuti zalogaj.
Tužno je to ali tako svijet funkcioniše. Pare se uzimaju na špekulacijama, švercu i sličnim radnjama.
Ispod njih je industrijska proizvodnja, pa onda redom.
Seljak, obični nekadašnji, je sorta u izumiranju. Više teret nego koristan član.
Nije dobro i svi se nadaju da neće dočekati slom ovako naopako postavljenog sistema.
Za sad se trude svim silama da ga održe i sve više tonu u dugove. Naj jači ne mora da plati.

Nazad
Vrh