Chat 15

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako sam i ja razmišljao ali sve više razmišljam.Da odem tamo i odradim 10 g. i imao bih veću penziju nego ovde za 35 g.staža.
Za ovoliko rada ovde tamo bih mogao zaraditi baš ozbiljnu lovu.
Ne kažem da je to meni potrebno ali mi je muka više od ovog sistema gde je sve vezano za politiku.

Poslednja izmena:
Masinska industrija, nastavljanje i odrzavanje masina, u Slo i Usa sam bio.
Sve je bilo ok, ali sam dosao u situaciju da mi je pun ku*ac mjenjanja stanova i zivljenja po tudjim podrumima i potkrovljima a ovamo imam funkcionalno domacinstvo i sve sto mi treba za normalan zivot

Ljudi nevide razliku između turizma i iseljiništva.
Čuli su nešto a možda i bili na kratko negdje pa to porede sa ovim šta imaju ovdje.
Nije to za svakoga. Možda poprave financije ali žal za ognjištem i grč u stomau se nemogu isprati devizama.
Možda ih utješi da će njihovoj djeci biti bolje pa duraju i vremenom postanu ponosni na svoju žrtvu.
Ima svakakvih ljudi.

Radim 80 hektara (iliti 140 kj) zemlje u 60 parcela, u 7 katastarskih opština, kad već hoćeš da znaš.
Imam sve za sopstvene potrebe, dva plastenika od po 100 kvadrata, 300 stabala voća.
Krupnu stoku nemam, ovce sam batalio 2019.jer nisam mogao da se izborim sa kerovima lutalicama. Za dve godine više od 30 komada su mi kerovi podavili.
Ostalo sitno imam.
Sa 25 godina ostao u domaćinstvu bez oca i dede i od tadašnjih 20 hektara došao na 80. Kad budeš prolazio na ovu stranu slobodno svrati pa da vidiš, Lazarevac, selo Dren, ulica Dositejeva broj 2, videćeš sa puta brdo mehanizacije, zgrade i silos, ne možeš da omašiš.
Samo nemoj radnim danom od 7 do 3, jer tad sam arhitekta u EPS-u.
Kolika je plata u EPSu??

Ne slažem se sa konstatacijom da na zapadu dobro prolaze doktori i IT.Svi zanati su jako dobro plaćeni.Tamo je bitno da znaš nešto da radiš i da si stručan.Po mom mišljenju tamo nisu plaćeni poslovi koje može svako da radi.
Recimo juče na kafi pričam s čovekom kojem sestra živi u CH a on ima kombi i stalno nešto dovlači iz inostranstva.Pošto sam ja završio elektro kaže on meni:Sutra mogu da zovem čoveka ako hoćeš da radiš instalacije.Kaže ima kod njega lik koji samo razvlači kablove i ima platu 3500 evra.A ovi što spajaju odnosno rade montažu imaju 4500 evra.Reko nisam zainteresovan za instalacije,ipak sam ja Automatičar.Ako ima neko održavanje mašina ili tako nešto.Kaže on : E to rade Švabe.
Mada mislim da se može to naći.
I ne bih išao na zapad bez 4000evra mesečno.
Daj vise, ozbiljan si covek, nemoj pisati takve gluposti, neko ce pomisliti kao i ti da je to tacno pa onda ce lancano kao ovde na formu da se pricaju nebuloze. Kao prvo u CH ne moze niko da te pozove jer oni nisu eu niti se kod njih prave vize kao za de i sl, tamo su plate bruto i djeluju ogromno onom ko ne zna troskove zivota tamo. Al su i dalje po meni najbolja drzava za zivot ko moze sa zivi po njihovim pravilima. To treba sa se podvuce.
U De elektricar zaradjuje 2200e do 2500e mjesecno a taj sto mota kablove moze da sanja samo o tome. Znam to jer placam jednog vanredno da radi za mene posle svog posla.
Kakvih 4000e o cemu vi pricate. Kad ti neko pokaze platnu listu onda mu vjeruj.
I trebao bi clan mirosti malo da se uključi posto zna sve ovo kao i ja al cuti covjek nece da se nateze sa svima.
Ps mislim da bi trebao da odes i savjetujem ti da odes i probas.
Ps. Ps De ima najgoru penzionu politiku u eu tako biraj gde cea pazljivo.

Jel si bio na sluzbi danas ?
@putin - pocela je rasprava da ulazi u salu i to je dobro 👍
Volim sa visoko inteligentnim osobama da razmenjujem reci . Samo jedan savet da ipak proveris svoj procesor . Cesto zna da ovo bude problem a tebi je jos teze jer si mnogo inteligentan pa ti treba jaci i bolji kuler a i cesce odrzavanje 😉
1520236139675.jpg
Ja i dalje ne kontam na kom principu tebi mozak funkcionise, al ozbiljno. 🤦‍♂️

Kolika je plata u EPSu??
Plata u EPS-u je uvek različita.
Odredi se suma para za plate, prema toj sumi se sračuna vrednost radnog sata. Sumu mora da odobri vlada.
Svaki zaposleni ima svoj koeficijent, vrednost radnog sata množi se sa satima u mesecu pa puta koeficijent i dobije se iznos plate. Nekada su slične vrednosti radnog sata a nekad zna baš da varira.

Sada je plata u EPS-u najmanja u poslednjih 15 godina.

Pa recimo da se u Danskoj deci ne isplati da naslede roditeljski stan jer moraju platiti porez na prenos preko 40%.
Radničke plate u Nemačkoj 1200-2500€. Mnogo više ovih oko 2 'iljade(neto)..
Na kraju godine svako pravi svoju poresku prijavu, a stisni kod njih da je ne uradiš pravilno. Većina uzima poreskog savetnika i ima žešći stres oko procedure.
I svašta nešto što našem čoveku ne odgovara nikako..
Treba probati pa pisati/pričati..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Писао сам већ, што се тиче наследства било материјалног или новчаног, ко нема да плати поклања држави. Норвешка и холандија су ту најдаље отишле, остале их сустижу. Са времена на време у домаћим новинама може да се прочита сензационалистички како купују села са све земљом, кућама и људима. Па траже станарину или да селе а ту се појединци родили и не могу да наследе.

@putin
Nisam ni pričao za CH.Rekao sam da mu sestra živi tamo pa on onda često ide po Evropi.
Tako je slusao i jedan majistor iz Srborbrana pa spucao autobusom u Berlin da ide da radi za 3000e neto. Na kraju sam morao da mu posaljem 200e da se vrati kuci i zaboravim na njih. Pustite prazne price previse nasih ljudi je najebalo radi toga. Naravno ima ljudi sa platama 6 7 8 9000e al taj ko ima toliko tamo garantujem da ima i kod nas polovinu toga. Nema potrebe da ide igde ako je normalan.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh