Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cuo sam da je kod vas malo veca disciplina sto se tice bacanja uginulih lesina svinja od AKS , osim bacanja gdje god stigne , pa tako i bacanje uginulih svinja od AKS u savu , nek plivaju kad vec nisu plivale zive:)
Nisam cuo za to . Imas neke dokaze , ili nesto slicno, neko vidio , slikao , nasao preeko na obali i slicno da se bacaju uginule svinje u savu ?

Da , da dodam , u mom kraju se kuga pojavila prije par dana . U semberiji i dijelovima hr odavno , tako da mi smo friski , otkud odma da bacamo u Savu?

Prvo se pojavila u posavskim podgajcima , mjesec dana mozda vise , prvo dobile svinje koje su pustali , a dobile iz kontakta od divljih svinja koje su doplivale preko save , a tesko da su doplivale iz Rumunije :)

One slike sto su bile eutanazirane u onom oboru , sto je postovao zoran sa fejsa , ti je slikano u posavskim podgajcima

Dobro , ne pricamo odakle su divlje svinje preplivale , nego kazes da si cuo da mi ovamo bacamo uginule svinje u Savu . Sava ima 2 obale , kako znas da nisu tvoji Sokci bacali? Nije u redu , al jel neko vidio , i sta ti mislis ko baca ?

Dobro , ne pricamo odakle su divlje svinje preplivale , nego kazes da si cuo da mi ovamo bacamo uginule svinje u Savu . Sava ima 2 obale , kako znas da nisu tvoji Sokci bacali? Nije u redu , al jel neko vidio , i sta ti mislis ko baca ?
Zato sto ti je lakse da nazoves na telefon da dodje sluzba sto to skuplja i imaju samoutavarni kamion i vagu , natovare i odvezu , us put ne moras ni kera da zakopavas a kamoli nesto vece , a ako imas oznacene zivotinje kako ces ih razduziti ako ne pozoves ovu sluzbu sto skuplja lesine, besplatno , EU finansira.

I kod nas su svinje registrovane i postoji protokol , iako nismo eu . Isto iz knjigovodstvenih razloga i finanskijih , jer danas su isplatili za eutanazirane odstetu po cjenovniku , npr krmaca 550e , tovljenik 2.5e po kili , prase cini mi se oko 3e po kili ... Nismo ni mi bas divlji zapad. Sto bi neko baco u Savu

I kod nas su svinje registrovane i postoji protokol , iako nismo eu . Isto iz knjigovodstvenih razloga i finanskijih , jer danas su isplatili za eutanazirane odstetu po cjenovniku , npr krmaca 550e , tovljenik 2.5e po kili , prase cini mi se oko 3e po kili ... Nismo ni mi bas divlji zapad. Sto bi neko baco u Savu
Inace prije nekoliko dana snimljena bolesna divlja svinja u zapadnoj slavoniji , kad se izvrnula analizom ustanovili da ima africku kugu a jos jednu uginulu naslu pozitivnu , za sada nema domacih bolesnih , nekoliko sela u posavini i sikirevci u SB zupaniji.
Inace jos ima domacinstava kojima su zdrave svinje i tamo gdje ima zaraze , iako je vecina pobijena u pogodjenim selima , policija zaustavlja sve i provjerava da li se nosi meso u tim selima gdje je potvrdjeno da ima kuge, trebalo je i kod nas gdje nema da pokupe svinje koji drze u 0 ,1,2 kategoriju drzanja 3 i 4 kategorija drzanja svinja ne diraju , i da se pokolju u mesnicama , ali je izbila buna pa za sada ne diraju. Veterinari ne osjemenjuju krave, zabranjena prodaja i transport svake stoke(goveda,ovce itd) gdje ima zaraze.

Nemaju krila i nisu divlje, nego su uvezene .
Sa naznakom da idu u izolovanu klaonicu i na termicku obradu, ali se par jakih mudonja opredijelilo za tov i ................ posljedice ce vidimo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh