Centralno i etazno grejanje.

Ta pločica što pukne, kad je zakači kirner ni ne treba da bude na zidu :D

A da Moma ne razbija glavu, može da postupi kao pravi majstor koji razmišlja, pa da buši na fugnama i ako nekad reši da skloni, fugomal manje od 1000 din.

До сад сам увијек користио кирнер кад бушим плочице. Наравно, лагано, само да начнем површински слој. Ако се деси да плочица пукне онда није залијепљена како треба.
Исто као и кад се скидају стре плочице. Оне што су лоше залијепљене спадају цијеле са зида, а што су стари мајстори утапали у цемент одбијаш наситно.

Miksan, jedno pitanje sto si isao t-komad obican kad imas sa spojnicama? Ja kad je bila korona pa sam renovarao nesto kucu i isto stavljao alpex cevi. Imas vise debljina cevi 22,18,16mm. Bitne su opruge za krivljenje ima unutrasnja i spoljasnja opruga, a najbitniji alat nemam pojma ni kako se zove ali kad preseces cev imas alat da odradis kraj cevi tek onda spojku stavljas. U decijoj sobi sam stavio radijator plus podno, na podno stavio termo glavu i prezadovoljan sam kako ispalo, ove godine treba komplet kupatilo da radim pa razmisljam isto da ubacim i podno i radijator
52793a85158842685727ac802b756d94.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Za busenje plocica ides bilo kojom burgijom bez vibracija, a ima i krune za brusilicu ali brusilica onda bolje da ima potenciometar ili aku brusilica pa smanjis obrtaje

@ Geci
Na dosta mesta mi idu velike cevi mislim da je 26 spoljni precnik. Nisam siguran da li ima takvih spojki u toj velicini. Imale su neke menisgane sa belom plstikom lepo izgledaju ali su skupe. Te male sam mogo da stavim nisam se ni setio, ima na par mesta. Manje cevi su mi 18 ako se dobro secam.

Ovi t komadi obicni zavrsavaju poso a i jeftini su, nije mi estetika tolika bila bitna.Imacu na umu ako budem negde radio grejanje.

Meni od pecke idu pvc-c ( to su te sto se lepe lepkom)od cola onda nastavak alupex 18 i na kraju alupex 16

Posto mi je stari beretta kotao 24kw dogurao 22god. Razmisljam o zameni.
Gledam neki immergas, biassi i bosch. Ova prva dva mi se cini da su isti samo razlicito pakovanje dok bosch ima zasebne izmenjivace za sanitarnu i vodu za grejanje.
Za prva dva su delovi lako dostupni a za bosch kazu da su skuplji delovi
Za koji da se odlucim?

Danas se cujem sa jednim drugarom za kojeg sam zaboravio da radi grejanja i kotlove i kaze mi za bosch placam ime i dobijem skoro plastican kotao i da on vec preko 18god ugradjuje immergas i da nijednu primedbu nije imao. Takodje je rekao da se ne razmisljam i da uzimam kondenzacioni

Još jedno pozitivno brojanje za kondezacioni kotao. :osmeh:

Inače, kad mi je u februaru bio serviser da napravi redovan godišnji servis gasnog bojlera (zbog ostvarenja garancije od 5 godina), imao je interpretaciju da je ušteda kondezacionog bojlera u odnosu na klasični jednaka onoj količini sagorenog gasa koja je potrebna da taj kondez ispari. Npr. kod mene u zimi bude jedna jupolka kondeza dnevno, recimo da je to oko 20+ litara kondeza, pa sad zamislimo da tih 20 litara stavimo u neki lonac na šporet i uključimo gas da greje tu vodu sve dok sva ne ispari. Pa koliko se tu potroši gasa tolika je u stvari ušteda... Ako se kondezacioni bojler koristi u režimu gde nema kondeza (npr. namestimo da greje vodu na 60 stepeni) onda nema ni uštede... Zato pored kondezacionog bojlera preporučujem i modulišući termostat koji će se uvek starati da se u sistemu voda greje na minimalnu temperaturu koja održava zadate vredenosti temperature prostorije.

Danas se cujem sa jednim drugarom za kojeg sam zaboravio da radi grejanja i kotlove i kaze mi za bosch placam ime i dobijem skoro plastican kotao i da on vec preko 18god ugradjuje immergas i da nijednu primedbu nije imao. Takodje je rekao da se ne razmisljam i da uzimam kondenzacioni
Kondezacioni svakako. Bosh je mnogo ozbiljan igrac sto se tice grejanja. Svi su oni isti iznutra, samo neki imaju kvalitetniju pumpu, bolji software... nije to samo plastika.

Mani se prica majstora oni svi imaju neki procenat pa guraju sta njima odgovara. Nisam primetio da je bosh nesto papren, cak je i povoljan koliko kostaju drugi jaci brendovi.

Svaki proizvodjac ima razlicite modele, verovatno ces uzeti i za sanitarnu vodu pa obrati paznju.

I posebno obrati paznju na modulaciju kotla, najnizu snagu. Ovi tvoji imergas cak su skuplji od jacih brendova koliko vidim cene na netu.

Poslednja izmena:
Bem li ga. Imam berettu koja je isti k kao i immergas pa je izguralao i jos gura od 2004. Zadnjih 5-6god nije ni servisiran.
Iz preventive menjam

Editovao sam post obrati paznju na snagu kotla i modulaciju. Uporedi na zvanicnim sajtovima podatke od razlicitih modela.

Nazad
Vrh