Centralno i etazno grejanje.

Kad se vec otvorila tema pa da pitam i ja nesto. Kuca je oko 250kvm,za sezonu trosimo oko 8 t susenog vreoca i oko 5-6 metara drva i cokanja( beremo 5,6 jutara kukuruza zbog cokanja🫣,e vise necemo ni to😀). Kuca ima pvc,podascan krov,gornji sprat spusteni plafoni sa 10cm vune i gips.
Spoljnu zidnu izolaciju nema jer je pikovana fasada pa samo odlazemo😀.
Presli bi na neki drugi vid grejanja,najverovatnije pelet jer toplotne pumpe ne jer struju ionako placamo previse i mislim da bi se previse trosilo za ovu kvadraturu.
Koje peci za pelet bi bile preporucljive(gledano i kvalitet i servis,dzaba mi extra pec ako nema servis koji moze doci u najkracem roku)? Ionako me sezona izlazi preko 200000din(za to bi mogao uzeti 8t peleta ranije naravno) i mislim da bi me to pokrilo!? Trenutna pec je 40kw.
Ili ako neko ima pametniji predlog rado cemo poslusati?🙂
Kad vec planiras do trošiš 200.000 onda uzmi toplotnu pumpu i jos jedan sat za struju :ppozdrav:
@Goran G. kako si ti povezao dva izvora grejanja na jedan sistem?
Redno i rade mi obe pumpe kad lozim

Nije braćo da me interesuje ali volio bi znati.
Dali neko pravi te kotlove od inoksa?
Trebalo bi da dobro podnose tu smolu i nagrizanja. Cijena bi bila veća ali kad uračunamo godine trajanja, mogućnost rada na manjim temperaturama i rad oko eventualne zamjene kotla, mislim da bi se isplatilo.

Nije braćo da me interesuje ali volio bi znati.
Dali neko pravi te kotlove od inoksa?
Trebalo bi da dobro podnose tu smolu i nagrizanja. Cijena bi bila veća ali kad uračunamo godine trajanja, mogućnost rada na manjim temperaturama i rad oko eventualne zamjene kotla, mislim da bi se isplatilo.
Ne treba ti to.Dovoljno je da se kupi liveni kotao.Kod nas na tržištu je bio Češki Viadrus ali njega izgleda više nema.

Kakvi su Radijator Kraljevo ? Ja ove godine moram zameniti kotao, trenutno imam Alfa Plam central 23, ali je slab za moju kuću, plafon 40 stepeni nabije a lozimo ga pun gas, i to jedva, imam cevni termostat, pa gasi pumpu povremeno. Kuća na sprat, 135 m2 , kompletno podno grejanje, PVC stolarija, 10 cm izolacija, tavan izolovan sa 30 cm staklene vune. Pa sam se razmišljao da za sledeću sezonu uzmem drugi kotao, najverovatnije 20kv.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

Kad se vec otvorila tema pa da pitam i ja nesto. Kuca je oko 250kvm,za sezonu trosimo oko 8 t susenog vreoca i oko 5-6 metara drva i cokanja( beremo 5,6 jutara kukuruza zbog cokanja🫣,e vise necemo ni to😀). Kuca ima pvc,podascan krov,gornji sprat spusteni plafoni sa 10cm vune i gips.
Presli bi na neki drugi vid grejanja,najverovatnije pelet jer toplotne pumpe ne jer struju ionako placamo previse i mislim da bi se previse trosilo za ovu kvadraturu.
Koje peci za pelet bi bile preporucljive(gledano i kvalitet i servis,dzaba mi extra pec ako nema servis koji moze doci u najkracem roku)? Ionako me sezona izlazi preko 200000din(za to bi mogao uzeti 8t peleta ranije naravno) i mislim da bi me to pokrilo!? Trenutna pec je 40kw.
Gde ces na pelet, svi beze od njega koloko je preskupo.

Kakvi su Radijator Kraljevo ? Ja ove godine moram zameniti kotao, trenutno imam Alfa Plam central 23, ali je slab za moju kuću, plafon 40 stepeni nabije a lozimo ga pun gas, i to jedva, imam cevni termostat, pa gasi pumpu povremeno. Kuća na sprat, 135 m2 , kompletno podno grejanje, PVC stolarija, 10 cm izolacija, tavan izolovan sa 30 cm staklene vune. Pa sam se razmišljao da za sledeću sezonu uzmem drugi kotao, najverovatnije 20kv.

Ja ga imam ali mi je predimenzionisan. Dobar odzak, lako se loži, sta znam. Meni je dobar za sada, samk sto eto se dvoumim izmedju buffera na njega ili da dodam kotao na pelet pa da kombinujem.

Imas neke cene, predloge za te akumulatore? Nisam to nikad video i imao.
Eventualno da ideš sa mešnim ventilom i motornim pogonom.Onda bi mogao da ideš sa nižom temperaturom u kotlu a da ti prema radijatorima ide tih recimo 50⁰C.
Jel tvoj kotao od 25KW?Toliko si napisao.
Ako ideš po 55l/je ispada da ti je potreban bafer od bar 1000 l.

Ja imam Termomont kotao 30kw, grejem 200 kvadrata. Evo trenutno je napolju minus 5, meni izlazi iz kotla 45-50 stepeni, vraća par stepeni manje. Nikakvi mešni ventili, ništa od toga nemam. U kući je oko 23 stepena.
Stolarija za zamenu, izolacija 5cm stiropor, tavan nije izolovan. Oko 170 aluminijumskih rebara.
Evo sada sam malo pojačao i odmah ide ka 24 stepena u kući. A i napolju je sada -3 stepena.
0b96ffe81b197b13ac4ca5aadd8ac81c.jpg
f6ea8a1d45f34ae2a51538a63e15ec3e.jpg
c79f001a33f7f46cbaffd9554233f3a2.jpg
3ec7352e387f517a83e8debf2dfc62e1.jpg

Pritom, sobni termometar meri temperaturu na 15cm od poda (polica od stola), kažu moji - tu su bose noge, tu je bitno
4ab7e61024b62cce303b7acc634764fe.jpg

Poslednja izmena:
Eventualno da ideš sa mešnim ventilom i motornim pogonom.Onda bi mogao da ideš sa nižom temperaturom u kotlu a da ti prema radijatorima ide tih recimo 50⁰C.
Jel tvoj kotao od 25KW?Toliko si napisao.
Ako ideš po 55l/je ispada da ti je potreban bafer od bar 1000 l.
Jeste 25 kw uniko kovacica. Ok zanimljivo mi pa cu da pogledam. Nista nije radjeno na grejanju dosta dugi niz godina.

Evo sada sam malo pojačao i odmah ide ka 24 stepena u kući. A i napolju je sada -3 stepena.
0b96ffe81b197b13ac4ca5aadd8ac81c.jpg
f6ea8a1d45f34ae2a51538a63e15ec3e.jpg
c79f001a33f7f46cbaffd9554233f3a2.jpg
3ec7352e387f517a83e8debf2dfc62e1.jpg

Pritom, sobni termometar meri temperaturu na 15cm (polica od stola) od poda, kažu moji - tu su bose noge, tu je bitno
4ab7e61024b62cce303b7acc634764fe.jpg
Sto ti ispod 1 bar a topao sistem? Nisam neki strucnjak za grejanje, ali zar ne treba da je u sistemu voda barem na 1 bar dok je hladan. Kad je vruc penje se na 1, 2 i vise bari....

Ja sam imao centrometal i stalno je smolio.Drzim ja temperaturu po propisu ali on se usmoli dok se gasi i tinja,kad ga ujutru potpalim dok se nerazgori on opet nastavi da smoli.Posle sm uzeo liveni bergen i preporodio sam se , a ako i malko vise troši to mi je svejedno .. Kupim metar drva vise ali ga barem necackam
Baš za te prelazne režime, početak i kraj loženja, pogotovo početak, je namenjen antikondez ventil. On se brine da što pre nakon početka loženja povratni vod stigne na 60 stepeni, i na kraju loženja da povratni vod što duže ostane na 60. Prednosti su čuva kotao i smanjuje smolu u kotlu, mane su smanjen komfor jer u sistem pušta 60 i više stepeni pa to nekom bude previše, na kraju loženja kad bi godilo da se sva zaostala toplota pošalje u kuću on je preusmerava nazad u kotao.

Hvala puno na opsežnom odgovoru, mislim da mi je priča oko meš ventila jasnija (negde vidim da se pominju kao antikondenz ventili ali mi se čini da je ista stvar u pitanju). Kad smo već kod toga, koja je razlika između trokrakih i četvorokrakih ventila, ili ja to nešto mešam? Koliko razumem kod trokrakih stoji zatvoreno cirkulisanje (greje se voda u kotlu i vraća nazad u kotao) dok ne postigne 60 stepeni pa onda se onaj čepić unutar ventila proširi/pomeri i pusti toplu vodu ka radijatorima.
Akumulator toplote (to je onaj bafer što negde pominju tj. izgleda kao veliki bojler) nažalost ne bi mogao da uđe u kombinaciju zbog prilično malog prostora kao i dodatnih troškova, kao i motorni pogon i sl. Takođe i za trajnožareći, starija kuća i dimnjak mi se čini da je ok ali nije odličan.
Dobro si primetio, trokraki ventil sa termostatskom patronom je u stvari antikondez ventil. On se stavlja u povratni vod i namena mu je da drži taj povratni vod na 60 (i više) stepeni kako bi se smanjilo stvaranje smole u kotlu. Naravno ako je povratni vod na 60 onda i polazni vod može biti samo na višoj temperaturi pa se u sistem ne može poslati manje od 60 što često bude previše jer se veličina radijatora obično računa da zadovolje najhladnije dane u sezoni pa onda za toplije vremenske prilike budu preveliki. Ako nema termostatsku patronu onda je to običan trokraki ventil koji se može podešavati ručno ili preko motornog pogona (mali motorčić na struju koji "sedi" na ručici ventila i zakreće ga prema upravljanju od strane neke elektronike spram zadatih temperatura. Trokraki ventili se najviše koriste za regulaciju potrebne temperature koja se posle akumulatora šalje u određeni krug grejanja u kući (npr prizemlje je jedan krug a sprat drugi krug grejanja u kući, i svaki krug se može nezavisno podešavati na svoju temperaturu grejanja). Evo par sličica razlike između trokrakog i četvorokrakog ventila:

Evo primera šeme grejanja sa akumulatorom toplote gde se koristi i antikondez ventil (trokraki sa termostatskom funkcijom) u svrhu zaštite kotla, i obični (ili sa motornim pogonom) trokraki za rehulaciju temperture u pojedinim krugovima grejanja:

Ti puštaš 40 C u podno?

Nije pametniji ali je drzgačiji predlog. :osmeh:

Ukoliko imaš uslove za gas (zmnači da ti ulicom prolazi gasni vod), ja bih preporučio grejanje na gas. Naravno uz izolaciju kuće i rizik od političkih igri i nestanak gasa...

Nazad
Vrh