Centralno i etazno grejanje.

Postoji motorni pogon sa zadatom temperaturom na polazu.

Poslednja izmena:
ne znam da li liveni ili celicni, da li treba izbegavati odredjene proizvodjace
Liveni su uglavnom dvopromajni (koliko je meni poznato) pa iz tog razloga troše više ogreva. Ali zato traju jako dugo.
Čelični manje troše ogreva ali i kraće traju. Pogotovo kada smole, onda svi procure za par godina (5-6). Ako ne smole, traju 10-15 pa i 20 godina.
Znači mora biti ozbiljnija elektronika koja bi upravljala motornim pogonom da ne dopusti ovaj scenario...
Ne mora nužno biti elektronika. Može i elektrika. Elektro pastir povezan sa kotlom pa kad starci hoće da nakrkaju a ono bzzzz! :ROFLMAO:

Neko je spominjao i sukom, meni deluju dobro.

Pogona ima svakojakih. Moj je sa dva senzora za potrosacki krug i drugi vod ide na kotloviski krug(povrat).
Dobra solucija je i jedan senzor na povratu kotla a drugi za potrosacki kurg da bude spoljni senzor temperature. Stavio sam sliku na prethodnoj stranici.

Moze se raditi i sa antikodezacionim ventilim ali mora imati i trokraki ventil pozeljno sa pogonom.

Liveni su uglavnom dvopromajni (koliko je meni poznato) pa iz tog razloga troše više ogreva. Ali zato traju jako dugo.
Čelični manje troše ogreva ali i kraće traju. Pogotovo kada smole, onda svi procure za par godina (5-6). Ako ne smole, traju 10-15 pa i 20 godina.

Ne mora nužno biti elektronika. Može i elektrika. Elektro pastir povezan sa kotlom pa kad starci hoće da nakrkaju a ono bzzzz! :ROFLMAO:
Meni je uniko kovacica 5 mm kotlovski lim, pecka mi je podesena na nekih 50°c i tako grejem kucu, oki 170 m2, pecka 25kw. Lozim topolu i ugalj pljevlja, prosli kotao je trajao 17 god, a sad ovaj 8 god. Ima smole cistim je, ali dosta dugo traju pecke. Neka i ova traje 15 god ja zadovoljan...

To je niska temperatura kotla.Pisano je ovde u više navrata da treba poštovati preporuke i da kotlovi na čvrsto gorivo treba da rade u režimu 80/60⁰C.Jedino tako će kotao imati maksimalno trajanje.
Ovako mi je 25 stepeni u kuci, na 50 u kotlu.
Kad sipam ugalj. Kad bi stavio na 80 ne bi moglo da se zivi u kuci od toplote, bilo bi preko 30°.

Ako se opredeliš za čelični kotao, onda imaš za izbor tropromajni i trajnožareći. Trajnožareći je bolji, ali traži odličan dimnjak. Ako ti je dimnjak nedovoljno dimenzionisan, ili u lošem stanju (ispucao) onda uzmi tropromajni jer on ima manje zahteve za potpritisak koji stvara dimnjak od trajnožarećeg.

Što se tiče smole i kondeza, oni su minimalni ako se kotao koristi u punom radnom režimu, a za taj režim se obično uzima oko 90 stepeni polaz i 70 stepeni povrat. Ili 80/60, poenta je da temperatura povratnog voda bude iznad 60 jer se time izbegava stvaranje smole i kondeza u kotlu, jer je tačka rose kod loženja drva 57 stepeni. Naravno, ako su radijatori dobro dimenzionisani to bude previše pa ljudi onda ili slabije lože (sa prekidima) ili guše kotao. Gušenje kotla je najveća greška i zbog toga se stvara smola u kotlu. Zbog toga se mora pravilno dimenzionisati kotao da ne bude prevelik, ali je to realno teško uraditi jer svi gledaju da im je kotao zadovoljavajući za najhladnije dane a to nije ni 5% cele grejne sezone, pa se onda u prelaznim periodima kotao pokaže kao prevelik... Jedino rešenje da kotao radi u punom radnom režimu i da ti u kući ne bude pretoplo je da višak toplote skladištiš u nekom akumulatoru toplote, samo što on traži dodatni prostor i poskupljuje ceo sistem. Rešenja bez akumulatora su polovična. Npr. četvorokraki mešni ventil radi tako da deo polazne vode vrati na povrat u kotao, a u istom procentu deo povratne vode iz radijatora ponovo preusmeri nazad u radijatore. Npr od 100% vruće vode koja izađe iz kotla mešni ventil izmeša 70% te vruće vode iz kotla i 30% povratne ohlađene vode iz radijatora i to pošalje u radijatore, a istovremeno u povrat kotla pošalje izmešanih 30% vruće vode iz polaza kotla i 70% povratne ohlađene vode iz radijatora. Na taj način se podiže temperatura povratne vode u kotao (jer je dobila 30% vruće) i postiže onaj uslov da temperatura povratnog voda bude viša od 57 stepeni. Istovremeno se u radijatore šalje hladnija voda nego što je ona koja izlazi iz kotla pa u kući ne bude prevruće. E sad bi svako pomislio da je to super rešenje koje uvek radi radnju, ali tu se može desiti da se pregreje kotao (npr. nakrka se dobro) i prokuva. Teoretski bi trebalo da klapna promaje da zatvori i priguši vatru, ali to baš i neće pomoći zbog tromosti sistema i ako ti u kotlu imaš puno žeravice... Dakle problem se može podeliti na dva dela: kad započneš loženje i dok su sobe hladne i radijatori hladni onda se u povrat vraća hladna voda i treba podići temperaturu povrata da kotao ne kondezuje. Kad se kuća ugreje, radijatori slabije otpuštaju toplotu i slabije hlade vodu pa u povrat dolazi veća temperatura, pa ako na to dodaješ u povrat još i vrele vode sa polaza onda može da se desi da se kotao pregreje. Znači da bi se pomirile te dve krajnosti treba mešni ventil podešavati prema trenutnoj situaciji, a to realno niko ne radi (niko neće sedeti u kotlarnici i zakretati ručicu mešnog ventila) već uglavnom svi stave na neki % mešanja i tako stalno stoji. Zato je bolji sistem sa akumulatorom toplote.

Hvala puno na opsežnom odgovoru, mislim da mi je priča oko meš ventila jasnija (negde vidim da se pominju kao antikondenz ventili ali mi se čini da je ista stvar u pitanju). Kad smo već kod toga, koja je razlika između trokrakih i četvorokrakih ventila, ili ja to nešto mešam? Koliko razumem kod trokrakih stoji zatvoreno cirkulisanje (greje se voda u kotlu i vraća nazad u kotao) dok ne postigne 60 stepeni pa onda se onaj čepić unutar ventila proširi/pomeri i pusti toplu vodu ka radijatorima.
Akumulator toplote (to je onaj bafer što negde pominju tj. izgleda kao veliki bojler) nažalost ne bi mogao da uđe u kombinaciju zbog prilično malog prostora kao i dodatnih troškova, kao i motorni pogon i sl. Takođe i za trajnožareći, starija kuća i dimnjak mi se čini da je ok ali nije odličan.

Jaoj matorci su navikli na jedno te isto, nisam siguran ni da li bi elektrošokovi pomogli da promene mišljenje. ;)

Nažalost ne mogu da nađem neke informacije kolika je razlika u većoj količini ogreva koju liveni troše u odnosu na čelične. I što se tiče livenih, jel ista situacija oko relativne komplikovanosti sa kondenzacijom tj. održavanjem onog 80/60 odnosa, korišćenjem ventila i verovatnoće kondenzovanja?
Iskreno pominjem livene samo zbog nešto manjih dimenzija koje se bolje uklapaju u mali prostor i možda lakšeg korišćenja za starce ali ne potenciram, ipak bi uzeli nešto što bi im rešilo problem u svakom slučaju.

Preporuka liveni buderus mali potrošač,radi na niskim temperaturama bez smole,bio sam prezadovoljan.dok centrometal isto odlično grije ali ispod 70 jako smoli vjerujem da bi sa puferom bio pun pogodak

Hvala puno na opsežnom odgovoru, mislim da mi je priča oko meš ventila jasnija (negde vidim da se pominju kao antikondenz ventili ali mi se čini da je ista stvar u pitanju). Kad smo već kod toga, koja je razlika između trokrakih i četvorokrakih ventila, ili ja to nešto mešam? Koliko razumem kod trokrakih stoji zatvoreno cirkulisanje (greje se voda u kotlu i vraća nazad u kotao) dok ne postigne 60 stepeni pa onda se onaj čepić unutar ventila proširi/pomeri i pusti toplu vodu ka radijatorima.
Akumulator toplote (to je onaj bafer što negde pominju tj. izgleda kao veliki bojler) nažalost ne bi mogao da uđe u kombinaciju zbog prilično malog prostora kao i dodatnih troškova, kao i motorni pogon i sl. Takođe i za trajnožareći, starija kuća i dimnjak mi se čini da je ok ali nije odličan.

Jaoj matorci su navikli na jedno te isto, nisam siguran ni da li bi elektrošokovi pomogli da promene mišljenje. ;)

Nažalost ne mogu da nađem neke informacije kolika je razlika u većoj količini ogreva koju liveni troše u odnosu na čelične. I što se tiče livenih, jel ista situacija oko relativne komplikovanosti sa kondenzacijom tj. održavanjem onog 80/60 odnosa, korišćenjem ventila i verovatnoće kondenzovanja?
Iskreno pominjem livene samo zbog nešto manjih dimenzija koje se bolje uklapaju u mali prostor i možda lakšeg korišćenja za starce ali ne potenciram, ipak bi uzeli nešto što bi im rešilo problem u svakom slučaju.
Trokraki ti ne čuva povrat koji ide u kotao, moraš da stavljaš ili bajpas ili dodatni termoventil.Četvorokraki sve to sam odradi, ako ide hladan povrat iz radijatora recimo 45-50° on meša sa toplom vodom iz kotla i nikad ne šalje hladnu vodu nazad u kotao, pa samim tim nemaš kondenzaciju i stvaranje smole po kotlu.

Neki proizvođači kotlova ne daju garanciju ako kotao nije ugradio ovlašćeni majstor, baš zbog ugradnje tog trokrakog ili četvorokratkog ventila koji produžava vek kotla i sigurnosnog ventila.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Preporuka liveni buderus mali potrošač,radi na niskim temperaturama bez smole,bio sam prezadovoljan.dok centrometal isto odlično grije ali ispod 70 jako smoli vjerujem da bi sa puferom bio pun pogodak
Hvala na predlozima, Centrometal ima da se nabavi a Buderus sam tražio ali izgleda nema u Srbiji njih trenutno.

Trokraki ti ne čuva povrat koji ide u kotao, moraš da stavljaš ili bajpas ili dodatni termoventil.Četvorokraki sve to sam odradi, ako ide hladan povrat iz radijatora recimo 45-50° on meša sa toplom vodom iz kotla i nikad ne šalje hladnu vodu nazad u kotao, pa samim tim nemaš kondenzaciju i stvaranje smole po kotlu.
Hvala puno na pojašnjenju!

Neki proizvođači kotlova ne daju garanciju ako kotao nije ugradio ovlašćeni majstor, baš zbog ugradnje tog trokrakog ili četvorokratkog ventila koji produžava vek kotla i sigurnosnog ventila.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока
Jeste primetio sam da je obavezno kod nekih proizvođača da bi se ostvarila garancija tako da u svakom slučaju planiram da stavljam ventil.

Ja sam imao centrometal i stalno je smolio.Drzim ja temperaturu po propisu ali on se usmoli dok se gasi i tinja,kad ga ujutru potpalim dok se nerazgori on opet nastavi da smoli.Posle sm uzeo liveni bergen i preporodio sam se , a ako i malko vise troši to mi je svejedno .. Kupim metar drva vise ali ga barem necackam

Komšije imaju (imali) centrometal, bez ikakvih ventila ili bafera i sa niskom temperaturom u sistemu nije nešto previše smolio (nije curilo iz njega) i trajao je sigurnih 10+ godina.... Ne mogu da se setim kad su ga tačno kupili. Ove zime su ugradili toplotnu pumpu.
Njima je Sigma trajala 15+ godina a nama ista takva Sigma trajala ispod 10. A mi smo večito našu pičili na većoj temp jer volimo da je u kući 25-26 a oni na 21 umiru. Slične površine grejanja, ista izolacija.
Aj sad budi pametan....

Ovako mi je 25 stepeni u kuci, na 50 u kotlu.
Kad sipam ugalj. Kad bi stavio na 80 ne bi moglo da se zivi u kuci od toplote, bilo bi preko 30°.
Kod tebe je predimenzionisan kotao.Najbolje bi bilo kada bi mogao da staviš akumulator toplote.Onda ga spojiš da prvo greje kuću na određenu temperaturu i kada to postigne višak energije ti greje akumulator toplote.

Kad se vec otvorila tema pa da pitam i ja nesto. Kuca je oko 250kvm,za sezonu trosimo oko 8 t susenog vreoca i oko 5-6 metara drva i cokanja( beremo 5,6 jutara kukuruza zbog cokanja🫣,e vise necemo ni to😀). Kuca ima pvc,podascan krov,gornji sprat spusteni plafoni sa 10cm vune i gips.
Spoljnu zidnu izolaciju nema jer je pikovana fasada pa samo odlazemo😀.
Presli bi na neki drugi vid grejanja,najverovatnije pelet jer toplotne pumpe ne jer struju ionako placamo previse i mislim da bi se previse trosilo za ovu kvadraturu.
Koje peci za pelet bi bile preporucljive(gledano i kvalitet i servis,dzaba mi extra pec ako nema servis koji moze doci u najkracem roku)? Ionako me sezona izlazi preko 200000din(za to bi mogao uzeti 8t peleta ranije naravno) i mislim da bi me to pokrilo!? Trenutna pec je 40kw.
Ili ako neko ima pametniji predlog rado cemo poslusati?🙂

Mozes da razmislis i o ŠUKOM, Radijator Kraljevo. Ja imam Radijator, jeste mi predimenzionisan i zato se dvoumim da li da ubacim baffer od 1000l i nesto automatike ili da ulozim u kotao na pelet pa posto imam svoje šume (ali nemam sa kime da sečem) pa da kombinujem pelet drva.

Ja imam Termomont kotao 30kw, grejem 200 kvadrata. Evo trenutno je napolju minus 5, meni izlazi iz kotla 45-50 stepeni, vraća par stepeni manje. Nikakvi mešni ventili, ništa od toga nemam. U kući je oko 23 stepena.
Stolarija za zamenu, izolacija 5cm stiropor, tavan nije izolovan. Oko 170 aluminijumskih rebara.

Kod tebe je predimenzionisan kotao.Najbolje bi bilo kada bi mogao da staviš akumulator toplote.Onda ga spojiš da prvo greje kuću na određenu temperaturu i kada to postigne višak energije ti greje akumulator toplote.
Kod tebe je mogao da ide komotno slabiji kotao čim ti je dovoljno 50⁰C da bi u kući bilo 25.
Ovo su neke smernice za akumulator toplote.

Nazad
Vrh