Centralno i etazno grejanje.

Kod mnene gasni bojler uglavnom drži na oko 40 stepeni vodu, ovih dana, radijatori projektovani 80tih (znači veći broj rebara), neizolovana kuća, zadata temperatura 23,0 stepena. Tako da idi na što nižu temperaturu vode koja može da održi zadatu temperaturu spram izolovanosti kuće i veličine radijatora.

Kod mnene gasni bojler uglavnom drži na oko 40 stepeni vodu, ovih dana, radijatori projektovani 80tih (znači veći broj rebara), neizolovana kuća, zadata temperatura 23,0 stepena. Tako da idi na što nižu temperaturu vode koja može da održi zadatu temperaturu spram izolovanosti kuće i veličine radijatora.
Pri automatskom režimu ako ti na 40 stepeni ne gasi,treba pojačati i obrnuto ako ti često gasi.

Ja imam modulišući termostat, pa samo zadam sobnu temperaturu. O svemu ostalom brine elektronika, tj bojler sam određuje sa kojom temperaturom vode će to postići. Npr. na početku sezone (još toplo napolju al nije baš ugodno sedeti unutra bez dogrevanja) pipnem radijatore oni hladni a bojler radi. Operem ruke hladnom vodom pa potom pipnem radijatore a oni mlaki. Odem do bojlera i vidim da greje vodu na 26 stepeni. Al eto i sa tih 26 stepeni vode je održavao zadatih 22,5 (u to vreme - posle mesec dana sam podigao na 23,0). Ovih dana je za zadatih 23 potrebno 37-42 zavisno od trenutne spoljne temperature da održi zadatu temperaturu prostorije. Izuzetak je kad se otvore prozori u sobi u kojoj je termostat da se prostorija provetri, tad ode temperatura vode i do 46-47... Kondeza bude jedna skoro puna jupolka na dan. Evo trenutne vrednosti, išao sam baš da pogledam, voda u sistemu 37 a spoljnja temperatura 4,6 stepeni, u sobi 23.

Poslednja izmena:
Nemam iskustva, ali ga ne bih preporučio. Jeftinije za izvesti ali skupo za upotrebu. Teško da će struja biti jeftinija u budućnosti.
Trenutno je najbolje investirati u podno grijanje toplom vodom. Potrošnja struje je okvirno 3x manja od električnog grijanja. Jednokratan izdatak je velik, ali se investicija u relativno kratkom vremenu vrati.
Kod nas u RH država subvencionira ugradnju toplinskih pumpi pa je povrat investicije još brži.

Nemam iskustva, ali ga ne bih preporučio. Jeftinije za izvesti ali skupo za upotrebu. Teško da će struja biti jeftinija u budućnosti.
Trenutno je najbolje investirati u podno grijanje toplom vodom. Potrošnja struje je okvirno 3x manja od električnog grijanja. Jednokratan izdatak je velik, ali se investicija u relativno kratkom vremenu vrati.
Kod nas u RH država subvencionira ugradnju toplinskih pumpi pa je povrat investicije još brži.
To jedino ako zidas novu kucu , prepravka stare postojece kuce je neizvodljiva osim potpune adaptacije :ppozdrav:

Jeste culi za suvi sistem postavljanja podnog grejanja ?,kakve crne kosuljice ,beton,i sva ostala sr... sto idu uz to ,ja to ne bih koristio ni da pravim novu kucu,ukopas u beton cevi ,ko zna hoce li to nekad puci ili nece ,sta onda ...Kod nas taj suvi sistem malo teze naci ,ali sve se moze sa malo volje,ko planira da ugradi podno,itekako se treba raspitati vise oko toga a ne kako su komsije ugradile ili sta mi je preporucio kvazi samouki majstor neki koji pije pivo ispred prodavnice svakodnevno ....

Nazad
Vrh