Centralno i etazno grejanje.

Kod mnene gasni bojler uglavnom drži na oko 40 stepeni vodu, ovih dana, radijatori projektovani 80tih (znači veći broj rebara), neizolovana kuća, zadata temperatura 23,0 stepena. Tako da idi na što nižu temperaturu vode koja može da održi zadatu temperaturu spram izolovanosti kuće i veličine radijatora.

Kod mnene gasni bojler uglavnom drži na oko 40 stepeni vodu, ovih dana, radijatori projektovani 80tih (znači veći broj rebara), neizolovana kuća, zadata temperatura 23,0 stepena. Tako da idi na što nižu temperaturu vode koja može da održi zadatu temperaturu spram izolovanosti kuće i veličine radijatora.
Pri automatskom režimu ako ti na 40 stepeni ne gasi,treba pojačati i obrnuto ako ti često gasi.

Ja imam modulišući termostat, pa samo zadam sobnu temperaturu. O svemu ostalom brine elektronika, tj bojler sam određuje sa kojom temperaturom vode će to postići. Npr. na početku sezone (još toplo napolju al nije baš ugodno sedeti unutra bez dogrevanja) pipnem radijatore oni hladni a bojler radi. Operem ruke hladnom vodom pa potom pipnem radijatore a oni mlaki. Odem do bojlera i vidim da greje vodu na 26 stepeni. Al eto i sa tih 26 stepeni vode je održavao zadatih 22,5 (u to vreme - posle mesec dana sam podigao na 23,0). Ovih dana je za zadatih 23 potrebno 37-42 zavisno od trenutne spoljne temperature da održi zadatu temperaturu prostorije. Izuzetak je kad se otvore prozori u sobi u kojoj je termostat da se prostorija provetri, tad ode temperatura vode i do 46-47... Kondeza bude jedna skoro puna jupolka na dan. Evo trenutne vrednosti, išao sam baš da pogledam, voda u sistemu 37 a spoljnja temperatura 4,6 stepeni, u sobi 23.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh