Centralno i etazno grejanje.

Ja se grejem na zitnu slamu kad nema soje, greje isto super, ima malo vise pepela ali mi ne smeta.Kad ima slame u izobilju.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Treba izbalirati žitnu slamu za svaki slučaj jer može da se desi kao ove godine da se ne uhvati soja a ni kukuruzovina.Drugar i ja smo išli u četvrto selo da mu baliramo sojinu slamu i to odmah sutradan po skidanju jer tu nema čekanja već se otimaju dani.Komšija se greje na baliranu kukuruzovinu a nije uradio ni jednu jedinu balu a da li će ne zna se.
 
Kod nas sojine slame na pretek, ja trosim oko 1800 bala, prošle godine sam imao 600 bala kukuruzovine, greje super.
 
Jel u peć ide kocka bala ili veća rolo (čini mi se prevelika)?
Ja si malčiram kukuruzovinu, ali nitko kod nas neće balirati u kocka bale. Navodno im pucaju igle. Kakvim balirkama baliraju kukuruzovinu kod vas?
 
Balira ko kakvu ima, nema određenog modela niti proizvođača.Poželjno je da masa bude što sitnija i samo gas.
 
Jel ko ima kombinovani bojler nakacen na centralno grejanje?Gledam po netu da nadjem neki da kupim ali nigde podataka o izmenjivacu nema.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Imam ja od ovog proizvođača već nekih 13 godina.U planu je ugradnja i u ostala kupatila jer se oseti lepo razlika na računu za struju tokom zimskih meseci.
 

Rovam po netu da vidim poprecne preseke jer nigde nemam podatak o povrsini izmenjivaca.

Ovaj deluje zanimljiv bar na oko.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Grešiš, ovaj grešiš silno sinak! :)
Kad se skine oplata i izolacija sa peći, onda brusilicom napraviš par otvora, ugradiš ventilator koji će gurati napolje tu toplotu i vuala. Eto grejanja. Ne moraš praviti peć od pleha kad je ova već napravita. Inače može i lepu površinu da zagreje, provereno. Bilo je nekada takvo grejanje u jednom stovarištu (prodavnici) u selu pored našeg. Ako slučajno član igordulic čita on može da potvrdi.
 
I koja bi onda bila temperatura tog vazduha iz pećke koji se uduvava u objekat?
 
Jel ko ima kombinovani bojler nakacen na centralno grejanje?Gledam po netu da nadjem neki da kupim ali nigde podataka o izmenjivacu nema.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Mene ova tematika takođe zanima. Pogotovo ako dogodine budem menjao kotao pa kad već dođu majstori da odmah ugradim taj bojler umesto običnog na struju. Odavno razmišljam o tome, ali mi je jako nezgodan položaj bojlera u kupatilu spram cevi od centralnog grejanja. Takođe mi nije jasno šta se dešava noću kad se ne loži, tj. da onda izmenjivač ne počne da hladi vodu u bojleru. Je l' postoji neko fabričko rešenje da se zaustavi cirkulacija vode kroz izmenjivač kad je voda u bojleru toplija od one u sistemu?
 
Ne znam tačno ali se sećam da mi je komšija koji je to napravio i radio u toj firmi rekao da ne proveravam temperaturu jer ni gazda nije verovao da će to uspeti zagrejati prostoriju, pa se opek'o na taj ''izlazni'' vazduh. E sad koliko se opek'o nzm, ali da je pristojno grejala, jeste.
 
Nazad
Vrh