Centralno i etazno grejanje.

Imamo kotao vec 30 godina, Radijator Zr. Odzak je ociscen, kao i kotao, tj njegove dimovodne cevi. Naime kada otvorim vrata, ono pocne da vraca dim na vrata. Zna neko razlog?
 
"N_emanja"

Jesi proverio cev između odžaka i peći,zna i tu da zacepi.A ima i onaj cug na izlazu iz peci u odžak da ti nije zatvoren?

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka
 
Kakav je ror da ne vuče falš vatduh, da ti nije pukao odžak?
Ako je šidel loše ozidan i napregnut on pukne


Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Sve je ocisceno. Da ima leptir kojim regulises. Svejedno da li je otvoren ili ne, vrati dim. Ne znam je l zavisi i visina odzaka...
@lovac luka: a sta je ror? Odzak nije pukao, zidan je onim elementima za takve odzake...
 
Ima li neko iskustva sa termoakumulacionin rezervoarima vode na kotlovima na cvrsto gorivo? Da li se isplati? Malo im je viša cena, oni od 1500 litara su negde oko 1000 eur. Kolika je ušteda na drvima po sezoni? I da li se isplati koristiti ga tokom grejnih meseci i za toplu vodu u kući ili samo za grejanje?
 
Mišljenja sam da se ne radi o nekoj značajnijoj uštedi energije. Radi se prvenstveno o večoj komociji. Sustav grije koristeći toplinu akumuliranu u bojleru i kad se peć ne loži. Npr. kroz noć ili kad nitko od ukućana nije doma. Samo razmišljam logički, a ne tvrdim da sam u pravu. Moje razmišljanje mogu demantirati ili potvrditi korisnici takvih peći (ukoliko su prije imali jednaku peć bez akumulacijskog bojlera).
 
Može da ga zagreva preko noći,pomoću elektro grejača,po jeftinijoj tarifi.

Da, ukoliko ima izmenjivač, ili da mu se nakači solarna ploča, ali je to preskupo s obzirom da 1500 litara treba zagrejati. Ali da li je jeftinije grejati ga strujom ili kotlom. Nekako mi onda kotao gubi smisao onda. Ja imam Radijatorov FK1 sa ventilatorom i automatikom, prilicno je stedljiv kotao.
 
Ušteda i jeste u tome da ga greje struja u jeftinijoj tarifi.

Sent from my HTC U12 life using Tapatalk

Dakle to znači da se bez izmenjivača ni ne isplati kupovati?

Pretpostavljam da je onda logika u tome da ne moraš da ustaješ rano da bi palio kotao, već ga ložiš par sati svega kasnije tokom dana dok temperatura u rezervoaru ne dostigne maksimalnu temperaturu, a kad dođe jeftina tarifa, strujom ga samo dogrevaš, odnosno održavaš temperaturu?! To zvuči dobro ako može tako. Da li je moguće ugraditi nekakvu automatiku koja će sama prebacivati izmenjivač? Odnosno da akumulator sam prebaci na struju u 11 uveče, i vrati nazad na kotao u 7 ujutru?
 
Akumulator toplote ti prvenstveno služi da upija višak toplotne energije kod sistema na čvrsto gorivo jer se isti ne mogu regulisati prema trenutnim potrebama kao npr. gas. Taj akumulirani višak se posle iskoristi kad staneš sa loženjem. Znači nije mu namena da sa njim u grejanje uključiš i struju (mada može), već da imaš komfor u grejanju. To znači da ako ti treba malo toplote ne moraš da gušiš kotao, već on može da radi punim intezitetom (a tad je najekonomičniji, i najbolje je po sam kotao) a ti da uzimaš toplote samo koliko ti treba a da resto preuzme akumulator...
 
Ima li neki proizvodjač u regionu koji pravi i prodaje kotlove na biomasu ovdje u BiH/RS? Gdje god sam pitao niko ne zna (kod ovih lokalnih prodavača i uvoznika)? Zanima me peć u koju mogu da se lože male bale. Ozbiljno razmišljam o toj opciji jer, kako je krenulo, u ovoj jadnoj zemlji uskoro neće ostati nijedno jedino drvo, ugalj je još gora opcija jer em je preskup em užasno lošeg kvaliteta, pelet nije opcija jer je vezan za drvo. Sad imam peć od 30kW u koju ložim samo drvo, kupujem godišnje 15-20m3, nemam svoje šume.
 
Tako je kolega,ali isto tako imam kolegu koji ima akumulator toplote i zagreva ga u noćnoj tarifi na struju a po potrebi po danu ima kotao na gas koji ga dogreva.On je tako izračunao da mu je to najeftinije grejanje,naravno pazi da ne ide u crvenu tarifu.
 
Naravno,sve može da se namesti.Evo ti neki primer.


Odlično, hvala. Stavio sam nov sistem ove godine, Radijator FK kotao, globalove radijatore i hertz termoventile, izolovao sve bakarne cevi u podrumu i čekam zahlađenje da testiram sistem. U ovom prelaznom periodu sam ga palio samo po 1 dnevno sa podešenim izlazom vode do 60 stepeni. I za sada se dobro pokazuje, ali ume ovde na planini oštra zima da stegne pa ću pratiti potrošnju. 18 kubika drva sam spremio za nekih 85 kvadrata, pa dogodine možda i dodam taj rezervoar jer se čini da je puno komfornij a uz to i da štedi. Kada bih znao da bi se uloženo vratilo kroz uštedu za 5-6 godina, sigurno bih ga ugradio.
 
Neće da ti štedi, imaćeš za nijansu veću potrošnju sa akumulatorom. Al' će ti kotao biti mnogo zdraviji. I biće ti mnogo prijatnije grejanje.
 
@Emigranit

Znam da ima u Srbiji ali izgleda da niko ne uvozi ovamo a privatno je nemoguće kupiti i uvesti, papirologija je kao da iz Amerike uvoziš.
 
Nazad
Vrh