Generalno je ko je napisao dukej.
Ako imaš akumulator, onda ga imaš, ne znam zašto tolike zavrzlame sa nekim obilaznicima. Ako redovno ložiš, akumulator ti se ne ohladi, nije to klasik, da imaš studenu vodu u sistemu kad dođeš da upališ sistem ujutro.
Imaš tu nacrtan sistem.
Postoje više raznih opcija za punjenje, ja zagovaram namenske tipa Laddomat.
Kako to radi?
Na prilogu što ga stavio Petar, nije pravilno nacrtano. Fali povrat hladne vode u kotao pre akumulatora.
Kad senzor dobije signal, da je T dimnih gasova preko određene, upali pumpu R6. Pumpa je na hladnoj vodi i gura vodu u kotao.
Ima tu još jedan senzor, tu ko T1, koji prati temperaturu vode, Dok je voda hladna, ide krug direkt, odmah na ventil R7. Kad voda postigne traženu T, R7 se zatvori i otvori se R8, znači voda kruži kroz akumulator.
Taj senzor može bit stvarno senzor što šalje elektro signal u ventile, ili kapsula izbaždarena na traženu T, što otvara ventil ko u termostatu kola. Neki zagovaraju kapsulu podešenu na nižu, neki na višu temperaturu. Ja mislim, da je bolja niža, brže se krene, a akumulator se ionako napuni do kraja kad voda prođe drugi put, znaći da u korao uđe već topla voda.
Iza akumulatora ide razvod, u tom sistemu imaš jedan krug za toplu vodu i jedan za radijatore. Zbog racionalnog korištenja vode trebaš imat vremensku regulaciju, znači senzor T na crtežu meri vanjsku temperaturu i prema njoj podešava temperaturu u sistemu. Da se troši što manje tople vode iz zalihe, koriste se mješaoni ventili, koji koriste što više povratne vod ei samo dodavaju tople, da postignu traženu T. Obično u takvim sistemima voda kruži sve vreme, ali na nižoj temperaturi, potrebni su veći radijatori, da se preda dovoljno energije u prostoriju.
Na razvodu se može napravit više krugova za grijanje, ako je više stambenih jedinica u kući, može se i stavit merače, razni tipovi grijanja kao podno ili stensko opet traže svoje krugove, jer su druge temperature nego u radijatorima.
Nije problem sa majstorima, ako se drže uputa.
Ovo gore je recimo jedna od šema od Seltrona, što radi automatiku za grijanje. Imaš raznoraznih sa xy kombinacija stavki u sistemu.
Nađeš tu, koja pokazuje konfiguraciju tvog sistema i samo trebaju tako namontirat i spojit. Mislim da su na crtežu oznake i mesta na koje se spajaju žice sa pojedinih komponenti.
Problem dođe, kad majstor pored svega toga napravi po svome kako radi već xy godina jer on ovako i onako zna bolje od tebe što tebi treba.