Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pitanje za stručnjake. Živim u kući 10x10m
Greju se prizemlje i sprat. Nekih 160-170m² otprilike. Trenutno grejem kotlom TKKU Termomont 30kw, drvima.
E sada, provukli su gasnu mrežu ove godine, te razmišljam da se priključim.
Koji kotao da kupim, to me zanima?
Marka, snaga, kondezacioni, ili običan i slično?
Hvala.
PS I koliko će me ukupno izaći to zadovoljstvo (komplet sve)
Obavezno kondenzacijski, pogotovo ako je kuća dobro izolirana i radijatori dovoljno griju s temp. manjom od 61°C. Razlika u cijeni se jako brzo isplati.
Ti kad staviš na 3 ti je isto ko i na 5-ceo rasujator radiKod mene je sad postavljena na 40 i mislim da moze jos manje jer nikako da provalim termoglave na koju temp zatvaraju. Za mene je idealna 22.5.sada su stavljene na 3 a temp je 22.8.to cu jedino znati kad kotao bude radio non stop. Pri ovim spoljnim temp mislim da polaz moze i na 37-38 nisam se jos igrao.
Aj okači slike kako sve to izgledaKod mene je sad postavljena na 40 i mislim da moze jos manje jer nikako da provalim termoglave na koju temp zatvaraju. Za mene je idealna 22.5.sada su stavljene na 3 a temp je 22.8.to cu jedino znati kad kotao bude radio non stop. Pri ovim spoljnim temp mislim da polaz moze i na 37-38 nisam se jos igrao.
Bosh kondezcioni.Snaga zavisi od gubitaka. Snaga 10 do max 18. Vise bi gledao 10 -14 kw. Malo je rizicno davati preporuke za snagu kotla.Pitanje za stručnjake. Živim u kući 10x10m
Greju se prizemlje i sprat. Nekih 160-170m² otprilike. Trenutno grejem kotlom TKKU Termomont 30kw, drvima.
Hvala.
Nemam nista. To jest i dalje je onaj neispravni .videću sutra da ga promenim.Videcu sta mi odgovoriti, u petak im je stigao na reklamaciju. Koj sad imas? Ja cu uzeti Q7
Prošle godine smo se priključili na gas i ovo su bili troškovi za uvođenje gasa:Pitanje za stručnjake. Živim u kući 10x10m
Hvala.
Zašto si stavljao magnetni sakupljač?Vidim da ti je bakarna instalacija,kakvi su ti radijatori?Konačno kupljen i ugrađen magnetni sakupljač. Od garancije sam odustao zato sam uzeo sakupljač.
uz kotao uzeo prosto wifi termostat i da ga povežem set dugme ne radi, malo je falilo da ga razlupam ali sam se suzdrzao. Reklamirao ga, tražio povrat novca čekam odgovor. Ako mi vrate odma uzimam SQ7
Znači, da spremim bar 500 hiljadaProšle godine smo se priključili na gas i ovo su bili troškovi za uvođenje gasa:
1) Taksa za tehničke uslove (plaća se Graditelju - lokalnom javno komunalnom preduzeću i opštinskom distributeru gasa) - 4.465 din.
(ova taksa je bila aktuelna u leto 2023. a u jesen iste godine više nije morala da se plaća, sad - ne znam)
2) Vlasnički list za katastarsku parcelu (plaća se Notaru) - 540 din.
3) Kopija plana parcele (plaća se Katastru) - 1.280 din.
4) Tipski priključak G-4T (Graditelj) - 94.539 din.
(ovo je moglo da se razdeli u 10 mesečnih rata)
5) Katastarsko topografski plan parcele (Geometar) - 18.000 din.
6) Projekat gasne instalacije (projektni biro) - 20.000 din
7) Saglasnost na projekat (Opština) - 3.700 din.
8) Naknada za CEOP (centralna evidencija objedinjene procedure) - 2.000 din
9) Republička administrativna taksa - 930 din.
Sve cene su iz leta 2023.
Ja sam sam morao da iskopam rov do ulične gasne linije, ako to ne možeš sam onda treba dodati na ove trškove još i lovu za nekog ko će to iskopati. Sa ovim troškovima dobiješ gas do brojila (onaj žuti ormarić), sad insistiraju da bude na ulici. Od brojila dalji razvod gasne instalacije do gasnog kotla (bojlera) plaćaš tvom majstoru koji ti radi gasnu instalaciju. (Ako ti je potrebno za orijentaciju mogu ti na pp dati cene koliko je mene koštao majstor.)
Što se gasnog bojlera tiče obavezno kondezacioni, a što se termostata tiče tu preporučujem modulacioni. Kod mene je žičani pa nije tako skup, ali vredi svaki dinar.
Svaka intalacija bi trebla da ima sakupljac.Zašto si stavljao magnetni sakupljač?Vidim da ti je bakarna instalacija,kakvi su ti radijatori?
Taj magnetni odvajač nečistoća se montira u instalacijama koje su rađene od metalnih cevi da kupi opiljke gvožđa pre izmenjivača.
Planiram da isto ubacim taj Caleffi XF da kupi opiljke pre toplotne pumpe ali je kod mene instalacija od metalnih cevi tako da može biti opiljaka.
Pre neki dan sam očistio izmenjivače na pumpi i pustio grejanje u pogon.