Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Boderlica ja imam onu Ejkelkampovu sondu za uzimanje uzoraka. I prema njihovom uputstvu i radim. Dakle to je kako treba. Ne znam zasto smatras da su preporuke nebitne i ne citas ih. Ali bi mogao da objasnis na koji nacin ti kad procitas analizu postupas sa djubrenjem. To u tri dimenzije.
Jel svake trece god radis analize?
Jel ti iz Novog Sada rade i N-min analizu? Posto je ta analiza?

Izvini ali uz sve njihove preporuke ako ne pojačam njihovu preporučeni količinu bude manji prinos.Ne kažem da treba preterivati ali kad pojačam njihovu preporuku bude uvek i prinos veći.

Meni zarada ušte nije bitna, kao i većini ljudi u poljoprivredi. Mi radimo čisto da ubijemo vreme u životu!
Ima onih izreka kao: "preko preče a naokolo bliže", ili "polako, brže ćemo da stignemo".
Nije baš sve u životu onako kako se čini.
Jesenas sam bacao np 5-30 dok drugar nije bacao ništa, prinos mu apsolutno ništa nije zaostajao od drugih godina i štaviše poprilično iste prinose smo imali. Samo što je njemu ostalo "par hiljada " evrića u džepu za razliku od mene, samim tim i veća dobit....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Caco a jel ste radili vas dvojica analize ili onako po starom ste bacali?
Nije mi jasno da je toliko tehnologija uznapredovala a da sve te kuce koje rade analize imaju zastareli program za preporuku djubrenja.
Naravno da je bitno da se gleda ulozeno dobijeno. Zbog toga se i rade analize. Da se ne baca bespotrebno ako ga u zemlji ima.
Ja npr imam mnogo i P i K. Zemlja je blago kisela. Po tobe ne treba da bacam ova dva elementa godinama. Ali je pitanje da li biljka iz zemlje moze da uzme oba ta elementa dovoljno koliko joj treba. Ja sam sad radio neku drugu analizu. Po njoj mi na parceli ima malo dobrih bakterija a mnogo nekih patogenih. I onda zemlja i zetveni ostaci ne mogu sa sjedine. Odnosno ove nema sta da razgradi i da ih pretvori u humus. Mada po tim analizama imam humusa preko 3,5.
Zato je stajsko majka mara za zemlju. Ali kako kad ga nema nigde. Stocni fond je otisao u bestraga i ne mozes i da hoces da ga nadjes i kupis i razbacas po njivi.
Eto borba je stalno. Hocemo dobre prinose a da ne ostavimo zemlju nasim naslednicima svu devastiranu da oni posle ne mogu da rade.

U principu veštačka đubriva su ta koja smanjuju humus u zemljištu i uništavaju ga....
Treba se malo informisati i na drugu stranu, a ne samo u fabrici đubriva ili kod trgovaca koji ga prodaju....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja radim malo zemlje a ko sta radi ja samo vucem stajnjak ispada da sam predjubrio zemlju a na zadnjoj analizi 1,5 do 2 humusa njive treca klasa u ataru a 2,5 humusa njive 7 klasa blizu sume, fosfora od 15 do 20 tako i kalijuma napisali mi po 200 kg ureje i 8 24 16 isto 200 kg po jutru ko da nikad nisam uneo stajnjak i osoku e sad treba i komsiji da uradim analizu da uporedim njive jer nisu dobile stajnjaka nikad.

Ja sam ove godine prvi put uradio analizu. Na dosta njiva. Imam neki “osecaj” da zbog cestog bacanja Map-a ima viska fosfora. Ovih dana ce biti rezultati gotovi. Radjeno u pss vrbas

Sent from my iPhone using Tapatalk

Evo da podelim neke od analiza i da sa posavetujem malo.

Ove je jedna od boljih njiva
43c955094a92d9d39f73fba2c30ecf4d.jpg

A ovo jedna od losih

b6167ab3e164c3e1cd703287802a113f.jpg

Kada kazem boljih u losih njiva mislim generalno na prinose u zadnjih par godina na tim njivama a i po analizama.
Ne razumem se mnogo u analize ali sam primetio da njive koje su dale rekord prinose imani velik procenat fosfora i kcl. Dobio sam preporuke za djubrenje npr za psenicu se krecu od 225kg po ha pa do 400kg po ha u pitanju je djubre 6/24/12.
E sad mene zanima koliki je neki optimalni procenat fosfora i kcl? Na nekim njivama mozda mogu da bacim samo Map sto je mnogo isplativije u odnosu na 6/24/12 ukoliko zemlji ne fali kcl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bar 25mg u 100grama fosvora i kalijuma i ako uzimaš đubriva gledaj da ima i sumpora pošto je na prvoj analizi prilično visok kalcijum-karbonat čisto da ne blokira elemente i dostupnost biljkama.

A sto se tice vestackog tu smo sigurni da ima toliko i toliko azota,fosfora,kalijuma koliko i pise da ima? Ili bi trebali malo i vestacko da nosimo na analizu? Ako je moguce uopste!

Nazad
Vrh