Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Ja sam danas za psenicu kupio po 78 din ureu. Za kukuruz cekam jos.

Azotna đubriva znatno skraćuju vek lucerki.Naravno, svako neka radi kako hoće i misli da treba.
Po nekoj literaturi urea zakiseljavam zemljiste i smanjuje vek lucerki.Dok kan moze da se primenjuje u prihrani.
Sobzirom da nemam nikakvih iskustava sa djubrenjem lucerke verovatno si ti u pravu.
Kad smo se vec dotakli te teme koje bi mi djubrivo preporucio sad da bacim u lucerku sejanu proslog proleca. (u setvi nije baceno nista)

Ja sam danas za psenicu kupio po 78 din ureu. Za kukuruz cekam jos.

Po nekoj literaturi urea zakiseljavam zemljiste i smanjuje vek lucerki.Dok kan moze da se primenjuje u prihrani.
Sobzirom da nemam nikakvih iskustava sa djubrenjem lucerke verovatno si ti u pravu.
Kad smo se vec dotakli te teme koje bi mi djubrivo preporucio sad da bacim u lucerku sejanu proslog proleca. (u setvi nije baceno nista)
Ja svake jeseni 8:15:15 3kg/a.

Ми смо увек у јесен када бацамо нпк за пшеницу бацали и на луцерку од 150-200кг/кј нпк. И то би јој било све од прихране, евентуално нешто фолијарно ако се прска бувач, најдуже нам је 8 година трајала луцерка тако третирана.

Uh, bas se razvila diskusija.
Pre dve godine i tri godine bacano je stajnjaka. Bila je basta.

Nasao sam na netu da se preporucije 250 do 300 kg po hektaru P i K dok N minimalno ili nista azota.
Ravnanje obavezno, poorano je duboko, to nije problem , komsija mi to uradi i jos nece ni da naplati ....
hoce li ici tanjiracom pa drljacom ili odmah drljacom to prepustam njemu.
Racunam ako bacim 10 do 15 kg nekog PK da je to najbolje.
Ja to sejem detelinu da bi neko kosio i nosio, jer jedno 12 ari ne koristim pa da ja ne kosim i ne mucim se. Ostalih 7 ili 8 ari je od ranije detelina.

Ja sma dok je otac imao lucerku citao da je treba mesanim nadjubriti pre sejanja. A posle kazu kad se pokosi odmah se razbaca oko 100kg / ha kana i ako moze zalije. Posle toga 25 dan ulazi i kosi. Naravno treba raditi i zastitu odnosno ne dozvoliti da nikne trava i da je gusi. Neko namerno ostavi zadnje kolo da precveta i onda ga pokosi i tako poseje novo seme. Kad se dobro osusi ili se pokupi prodje se lakom drljacom i seme zatrpa.

De si cuo tu glupost,kad bi stiglo to zadnje kosenje da napravi seme pa jos i da nikne,za Bozic

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Lucerku 200 kg po jutru NPK pre setve, obavezno seme sa instituta Banat zmvs zadnji put, sejem je posle kukuruza obavezno duboko oranje, u proleće razbacim vestak i obavezno 25 kg zobi po jutru, dobro zadrljam i sejem, cim vreme dozvoli kraj marta. Prvo kosenje sama zob bala na obalu, drugo kosenje mesano zob i lucerka, trece cista lucerka, takva lucerista trajala su po 7 godina a hteli u ludnicu da me zatvore, svake godine u proleće prihranu sa govedjom osokom.

Sta se dobija time sto se dodaje zob u setvi? Treba da posejem 50ak ari lucerke sad u prolece pa me bas zanima, ako stvarno znaci najmanji problem da ga dodam, imam svoje seme..

Pa dobija se seno posto u prvom kosenju deteline bude malo pa da se nesto pokosi

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Aha samo to, mislio sam da nesto znaci lucerki da bolje napreduje.. Ne moram onda to raditi jer imam staru koju treba da preorem pa cemo sa nje kositi ove godine dok mlada ne krene..

Nazad
Vrh