Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Nafta je porasla sa 70-72 $ po barelu ( na tom nivou se dosta dugo drzala) na 84-86 $
Ova situacija sa naftom me podseti na nešto što sam skoro slušao .
Naime , sin našeg prvog komšije radi u Norveškoj na platformi . Dolazi tromesečno i zadnji put nam je pričao kako su par meseci unazad prestali sa radom , tj. prestali su da vade naftu . Radnici su prisutni na platformi , dezuraju tu su za ne-daj-boze , primaju punu platu ali pumpe miruju .
Na moji čuđenje odgovara da su Norvežani proračunali da će energenti u ovoj svetskoj krizi ići još gore pa lepo čekaju cenu ?!?
Navodno korporacije isporučuju samo ranije ugovorene količine i ne potpisuju nove ugovore .
Norveška je bogata zemlja pa može sebi da dozvoli takav luksuz da čeka cenu a nafta je ionako u zemlji i neće nikuda pobeći .
Ovom politikom se još više podstiču rast energenata i stvara manjak istih na tržištu Sad , ako je on slagao mene i ja lažem . . .

Pa još u onom periodu kada je nafta dobro pala (proljeće-ljeto 2020.) Rusi i Arapi su napravili sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, jer su pod punim kapacitetima imali previše viškova što je vodilo cijenu na dolje. Uspjeli su dogovoriti da podjednako smanje kapacitete i eto, od tada pa do danas cijena samo raste... Kad li će im biti dosta pitam se

Nazad
Vrh