Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

@zeljkoo Ili imate bas losu zemlju ili je neki problem sa blokadom nekih hraniva i slicno ,mnogo djubriva za poprilicno male prinose.
Lose zemljiste uglavnom.Ako bacimo 200-300kg po hektaru nema vise od 3-4 t/ h ja sam imao preko 7t dosta puta ali je tesko izvuci tako nesto, mora i godina da se poklopi, nije tako svuda kod mene ali u mom kraju uglavnom je tako.

Da li si ti druže ikada uradio analizu zemljišta. Pre će se uništiti zemlja sa tolikom količinom nego da biljke iskoriste to.

Jbt An 100 din......auuuu braćo....
Zna li neko EU jel pomaže u ovoj situaciji farmere ?
Ili izgleda nema od pomoći nista

Nemoj me zasmejavati ja sam rekao da drzava to vec radi.Presedana ima mali milon i ovde i Evropi i kao sto sam rece i u USA gde je covek davao ziv kes.Mi kao drzava moramo i imati Azotaru to je od strateskog znacaja pitaj bilo kog profesora na Agronomskom fakultetu koliko je to bitno.I dugorocno i kratkorocno i kroz novac i kostanje nase proizvodnje ukupno.A i evo sad je itekako doslo na naplatu sto je nemamo zbog vandredne situacije.Znaci jos jedna glupost i propust.
Nesto kao nacionalna laboratorija za mleko. Tako je trebalo i azotaru proglasiti od nacionalnog interesa i zadrzati po svaku cenu.

Unistili smo je mi kupci.
Tako ce biti za kiju godinu kad se skroz zatvore domaci instituti sa cenom semena i ovako skupo ima da bude jos skuplje, isto je sa hemijskom industrijom, isto sa mehanizacijom.
Samo kad smo udareni po dzepu zestoko setili smo se domaceg opsteg interesa i kako drzava nije smela ovo ili ono.

Nije rec jel bi nam bilo dobro, nego nismo ga mi naterali da radi lose i da nas pljacka prodavajuci nam po istoj ceni slabiji kvalitet, nego oni koji ih vode… isto je sa svime sto je unisteno, prvo se dovede na rub propasti, a onda se zatvori…

Ali cemo biti deca ako nastavimo da cekamo da neko drugi pomisli da se potrudi da nam bude drugacije… mislim da se vidi koliko se noge na foteljama ljuljaju i da su otprilike pravi momenti da se udari od sto i zatrazi ozbiljnija podrska za paore bez toga da se obecava i laprda nesto sto nema veze spameti…

Jbt An 100 din......auuuu braćo....
Zna li neko EU jel pomaže u ovoj situaciji farmere ?
Ili izgleda nema od pomoći nista
Ne pomaze, primaju uobicajenu subvenciju kao i do sada. Citao sam da jo do prije 10 dana bilo tek 35% gnojiva na podrucju Eu za svoje potrebe, kad krene gnojidba prognoza je da ce biti oko 65% zadovočjeno i vise od toga nece moci biti. Dakle fali, 35% e sad mnogi proohnoziraju rast cijene hrane samo radi te cinjenice al vidit cemo.

Sve više se vidi da svet namerno pravi krize (prvenstveno energetske pa i prehrambrene) nebili ispeglali inflaciju koju su godinama skrivali do tačke pucanja a sad pod maskom korone pokušavaju da ispeglaju stvar normalno na štetu naroda.

Što se tiče azotare i države, država može da se meša u cenu osnovnih životnih namirnica tako što ih zamrzne i izvoza i uvoza(a tobož imamo slobodno tržište) i onda seljaci opet drže socijalni mir a nije mogla da pomogne jednu azotaru koja je jako bitna pošto smo mi agrarna zemlja ali je pomogla železaru u Smederevu ili rudnik bakra u Boru i sve ove strane cimzar firme što sisaju naš budžet kroz kojekakve subvencije.Nema ovo veze sa komunizmom,socijalizmom,demokratijom, kapitalizmom mi smo jednostavno takav narod, zaglupljen, nezainteresovan, samo gledamo svoje dvorište i čekamo da nam drugi reše probleme, e pa neće da može, mi kao najjača privredna grana treba da upravljamo državom (najveće glasačko telo) a mi nemamo ni jednog predstavnika u parlamentu i hoćete da se nešto promeni, pa kako, netreba mi da visimo po putevima i da blokiramo naše sugrađane nego može to i kulturnije da se odradi, olovkom, ali neće niko da mrdne, svi se nešto plaše, joj ćuti uhvatiće te na zub, ma može da me uhvati za krivak, ovo što sam stvorio stvorio sam sa sa ovih deset prstiju i nek proba neko da mi uzme nešto, normalno ko je muljao i treba da se plaši.Jako su nas rezjedinili i to je vlasti cilj da nemože da se stvori kritična masa a mi ako se neprobudimo iz ovog ružnog sna nema nam boljitka, veliki će biti još jači a mali još manji i polako će nestati sva ljudskost u čoveku, bićemo kao roboti, pod komandom.

Nazad
Vrh