Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Mozda govori i to da bi djubrivo azotno moglo ostati duze malo skupo , cim su rusi sad odlucili da kupe azotaru , a dosad ih nije zanimala ?

Bitno da se vratio od sastanka sa Putinom sa hvalospevima.Zar nije imao procenu potrošnje domaćinstva plus privreda pa i azotara jer je već onda divljala urea???
Glasačima mora jeftino gas,privreda ko su lojalni dobiće,stranci dobiće za ostale nije bitno a za poljoprivredu,ma ko njih yebe.E to ne mogu da svarim kod njega što u njegovom svetu i razmišljanjima nema nas poljoprivrednika već samo kad treba oteti za porez, odvodnjavanje, subvencije itd itd.
Njemu netreba poljoprivrednik, vidis i sam da idu na to da nas ugase, na prvom mestu smo mi sitni do 15 hektara zemlje mi smo ga ugasili vec.Mozda se nekom nece svideti ali inflacija je velika, djubrivo je poskupelo tri puta a to je ujedno i najvece ulaganje plus hemija, seme i gorivo.Vlast drzi nekih 2mil birackog tela veci deo su penzioneri i delom socijalni slucajevi i zaposleni na budzetu koji su u stranci i taman imaju dovoljno za pobedu, to je klasika.Inace bi hleb trebalo da bude 1 euro jer to uopste nije skupo a psenica 40-50 dinara da bi ispratili ulaganja.Neznam sada kolika je cena hleba na zapadu, znam kada sam bio pre deset godina u austriji da je jedino hleb 3-4 puta skuplji nego kod nas ali ljudi imaju ogromne subvencije a mi nemamo nista, ko dobije 4000 po hektaru ima taman da kupi za Toalet papir da mu istraje dok obilazi kukuruz u toku godine.

није продата дата је џабе и нис и петрохемија су губиташи

Министарство привреде у име Владе Републике Србије, компанија НИС и ХИП Петрохемија потписали су данас Уговор о стратешком партнерству. Овим Уговором НИС ће повећати власнички удео у ХИП Петрохемији са досадашњих 20,86% на 90% акција уз обавезу новчане докапитализације у висини од 150 милиона евра и изградњe постројења за производњу полипропилена капацитета од најмање 140.000 тона годишње у року од шест година.

Da je normalna vlast ovo bi morao biti strateski potez da imamo svoju Azotaru koja snabdeva domace trziste i RS .Da bi se izbeglo da dodjemo u ove situacije sa skokom cena ali to samo govori kako je poljoprivreda zadnja rupa na svirali.Samo zar nije glupo da ovakva zemlja uvozi meso povrce voce i zitarice a i smesno.

Cujem da Srbija dosta dugo pokusava da proda Petrohemiju pancevo , ali niko je nije htio , a juce je navodno kupio Nis , tj Rusi . Jel to nesto govori ?
Pančevacka Petrohemija ja mislim da nema veze sa djubrivima, a i Azotara je iz Panceva.
Pertohemija proizvodi plastiku neku valjda, koriste sirovi benzin a Nis ih je trpao uvek vise nego sto im treba i tako ih zaduzivao

Njemu netreba poljoprivrednik, vidis i sam da idu na to da nas ugase, na prvom mestu smo mi sitni do 15 hektara zemlje mi smo ga ugasili vec.Mozda se nekom nece svideti ali inflacija je velika, djubrivo je poskupelo tri puta a to je ujedno i najvece ulaganje plus hemija, seme i gorivo.Vlast drzi nekih 2mil birackog tela veci deo su penzioneri i delom socijalni slucajevi i zaposleni na budzetu koji su u stranci i taman imaju dovoljno za pobedu, to je klasika.Inace bi hleb trebalo da bude 1 euro jer to uopste nije skupo a psenica 40-50 dinara da bi ispratili ulaganja.Neznam sada kolika je cena hleba na zapadu, znam kada sam bio pre deset godina u austriji da je jedino hleb 3-4 puta skuplji nego kod nas ali ljudi imaju ogromne subvencije a mi nemamo nista, ko dobije 4000 po hektaru ima taman da kupi za Toalet papir da mu istraje dok obilazi kukuruz u toku godine.
Poceo si lepo i jasno i zavrsio odlicno, skoro da se svako moze sloziti s tobom, ali malo si mu ga dao po preterivanju. Nemam ja nista protiv ni protiv vekne hleba od 1 e a pogotovo protiv cene psenice od 40-50 din.
Ali iznositi da ova cena ce biti potrebna kako bi samo ispratila kako ti kazes ulaganja, e to vec je apsurdno reci!
Znaci da onaj losiji prinos ( kod nekih, koji tvrde da je to los prinos ) od 4 t /kj
pri ceni od 40-50 din ne pokriva odnosno jedva pokriva ili ti nema tu zarade tako ispadne iz tvog posta?!

Poceo si lepo i jasno i zavrsio odlicno, skoro da se svako moze sloziti s tobom, ali malo si mu ga dao po preterivanju. Nemam ja nista protiv ni protiv vekne hleba od 1 e a pogotovo protiv cene psenice od 40-50 din.
Ali iznositi da ova cena ce biti potrebna kako bi samo ispratila kako ti kazes ulaganja, e to vec je apsurdno reci!
Znaci da onaj losiji prinos ( kod nekih, koji tvrde da je to los prinos ) od 4 t /kj
pri ceni od 40-50 din ne pokriva odnosno jedva pokriva ili ti nema tu zarade tako ispadne iz tvog posta?!
Kod nas je tesko uhvatiti prosek od 6-7t/ h bas tesko i to mogu samo 10% ljudi i to oni koji rade maksimalno ulaganje, sada je psenica 30 dinara kod nas znaci sa 5T/h imalo bi zarade na 30, jesam preterao cenu ali sa namerom, jer nije realno da vreca ureje od 25 kg kosta 3200 dinara, nije realno, ako je psenica bila 20 i poskupela za 50% onda to nije fer, zato sam stavio tu cenu vise iz besa znam sta je realnost, nisam razmisljao o ulaganju, onako napamet imam orijentaciju ali nije samo ulaganje uracunato vec i skuplji zivotni standard. Jedno povlaci drugo.

Ipak je nama socijalizam jos pod kozom samo sto neznamo . Da vlada proizvodi djubrivo ? :oops:

Vlada proizvodi kola u KG puteve mostove pruge prodaje mobilne telefone i adsl pakete kopa ugalj prodaje struju pravi Beograde na vodi itd itd...Da li je to socijalizam i nije nego drzavni kapitalizam.Kapitalizam i slobodno trziste ce raditi sta profit diktira a ne sta je dugorocno najbolje za jednu drzavu.
Na svakoj je vladi da proceni sta joj je pretnja strateski kao npr divljanje cena djubriva u deklarisanoj poljoprivrednoj zemlji.

Godinama praktikujem oko 600kg djubriva po hektaru, to bi ove godine bilo oko ili blizu 60000+seme oko 15000,pa dalje, hemija, oko 10000, gorivo oko 15000, zetva oko 15000 ima tu jos po nesto,znaci najmanje115000 i opet zavisim od vremena i nista nemoze da mi garantuje prinos veci od 5 /h i na kraju nas uniste cenom jer se nezna koliko ce biti do poslednjeg dana.

Taj rod je pomalo optimistican dosta parcela ima i po 2-3 t /kj i onda je sasvim realno 40-50 din.

Vlada proizvodi kola u KG puteve mostove pruge prodaje mobilne telefone i adsl pakete kopa ugalj prodaje struju pravi Beograde na vodi itd itd...Da li je to socijalizam i nije nego drzavni kapitalizam.Kapitalizam i slobodno trziste ce raditi sta profit diktira a ne sta je dugorocno najbolje za jednu drzavu.
Na svakoj je vladi da proceni sta joj je pretnja strateski kao npr divljanje cena djubriva u deklarisanoj poljoprivrednoj zemlji.
Da skratim pricu . Kompanije proizvode djubrivo , trgovine trguju , kupci kupuju . Ako je nekom interes napravice proizvodnju u Srbiji , ili vise njih , ako nije nece . Trgovac ce traziti da kupi jeftino gdje ima i proda skuplje ali onoliko kolko mu konkurencija dozvoljava . Roba kao i svaka druga . Da se drzava petlja u proizvodnju ili trgovinu je nista drugo nego socijalizam , a lakse nam je i odomaceno da zovemo komunizam .
I sta sad da radi fabrika djubriva na nasoj teritoriji onda bi neko trbao nju da primora da proda domacem seljaku jeftinije nego sto je trenutna trzisna cijena ? Smijesno , crveni humor .
Jedino sto bi drzava mogla da uradi , ako je neka grupa , npr poljoprivreda pogodjena znacajno nekim problemom , npr ovim ekstremnim cijenama djubriva , da pomogne finansijski ako ima mogucnosti i ako hoce nekim direktnim davanjima , a da se petlja u proizvodnju neke robe i posto ce ko kome prodavati , smijesno.
Npr u Americi je prosle godine kad je Tramp uveo neki trgovinski rat sa Kinom , pa se procijenilo da je nacinjena steta ratarima , dobili su direktno novcanu pomoc , sta bi drugo ..

Da skratim pricu . Kompanije proizvode djubrivo , trgovine trguju , kupci kupuju . Ako je nekom interes napravice proizvodnju u Srbiji , ili vise njih , ako nije nece . Trgovac ce traziti da kupi jeftino gdje ima i proda skuplje ali onoliko kolko mu konkurencija dozvoljava . Roba kao i svaka druga . Da se drzava petlja u proizvodnju ili trgovinu je nista drugo nego socijalizam , a lakse nam je i odomaceno da zovemo komunizam .
I sta sad da radi fabrika djubriva na nasoj teritoriji onda bi neko trbao nju da primora da proda domacem seljaku jeftinije nego sto je trenutna trzisna cijena ? Smijesno , crveni humor .
Jedino sto bi drzava mogla da uradi , ako je neka grupa , npr poljoprivreda pogodjena znacajno nekim problemom , npr ovim ekstremnim cijenama djubriva , da pomogne finansijski ako ima mogucnosti i ako hoce nekim direktnim davanjima , a da se petlja u proizvodnju neke robe i posto ce ko kome prodavati , smijesno.
Npr u Americi je prosle godine kad je Tramp uveo neki trgovinski rat sa Kinom , pa se procijenilo da je nacinjena steta ratarima , dobili su direktno novcanu pomoc , sta bi drugo ..

Nemoj me zasmejavati ja sam rekao da drzava to vec radi.Presedana ima mali milon i ovde i Evropi i kao sto sam rece i u USA gde je covek davao ziv kes.Mi kao drzava moramo i imati Azotaru to je od strateskog znacaja pitaj bilo kog profesora na Agronomskom fakultetu koliko je to bitno.I dugorocno i kratkorocno i kroz novac i kostanje nase proizvodnje ukupno.A i evo sad je itekako doslo na naplatu sto je nemamo zbog vandredne situacije.Znaci jos jedna glupost i propust.

Nazad
Vrh