Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Cena robe skace iz dva razloga, velike traznje ili velike nestasice. Nesto ne vidim ovde veliku traznju. Neka tumaci ovo ko kako hoce.

ali zasto bi neko taj prodavac ili natkupac zakinuo sebe zarade na osnovu kupca? koja je to matematika? dobar covek pa eto,podignice mu kupac spomenik kasnije jer je bio dobar covek ljudina jedna...meni to smesne price...na osnovu rabata je moguce da dobijes jeftinije ako imas malo vezice jer vecinom direktori u nekim firmama(jer gotovo u svim firmama imas bar po 3 direktora prodaje za odredjeni region) pa ti on skine rabat jer njemu ide u korist da proda sto vise u odnosu na ona druga dva itd itd
Kolega upravu si zato sto je to drzava dozvolila jer nigde nema zakona koji se primenjuje o ogranicenju marze prilikom trgovine, jer da ga ima nemoze da na isto djubre zaradis duplo

sve je to jos uvek proizvedeno po starim cenama gasa...ali trgovci,preprodavci dizu cene,lomi se na nama,oni svi lepo zarade,a nama ako nesto ostane na kraju godine...kockamo se
Razgovarao sam sa jednim prodavcem djubriva oko toga sto je nabavio djubrivo po starim cenama a sada ga prodaje mnogo skuplje i ima ogromnu zaradu. Kaze ako dam djubre po onim cenama sa tim parama necu moci da kupim ni pola one kolicine djubreta a sta cu onda da prodajem. Tako da svaka prica ima bar dva ugla gledanja.

A i mi smo stoka pa dozvoljavamo da nas svako zajebava, niko nema muda da kaže dosta više nego svi samo kukaju kao da će ovo samo da se reši, e pa neće, nijedna revolucija nije bila bez žrtava, ako nećete proteste onda bar nemojte kupovati đubre pa neka im ga, kad niste propali 2012 i 2017g. nećete ni sad, nije država kriva nego mi koji dozvoljavamo da nam to rade, svako se bori za deo svog kolača samo mi kukamo. Jednostavno treba bojkotovati sve subvencije i pomoći države pa nek grade i prave puteve mom dedi al kad dođu izbori pamet u glavu a pre tog bi trebalo napraviti seljačku stranku da i mi imamo u parlamentu naše ljude (a imamo veliko glasačko telo) koji će raditi za našu stvar, znam da će mnogi reći pa koga izabrati, ima koga samo ne ove naše pičketine iz kojekakvih udruženja koje polomiše onu stvar za naš interes, sami smo krivi za ovo što nam se dešava ali no.

@Sloba31
sada ispada da ja branim trgovce ali upravo ovo sto si ti naveo...da proda sada sto ima djubrivo po jeftinijoj pitanje je koliko moze da kupi tj nabavi novog djubriva a samim tim ispada iz igre tj moze slobodno da polako gasi firmu

Nit sam zaorao za psenicu niti za kukuruz.Ako nema drasticnog pada nema ni prihrane ni azota za kukuruz.Pa kolki rodi.Nema racunice po ovoj ceni da se baca.Bice manji prinos, ali i dosta manji trosak.

pa tu postoje dve opcije,jednu je naveo @North ARMY u temi ratarska proizvodnja a druga opcija je to da se nista ne baci i ceka koliko toliko da rodi pa sta bude....vec sada idu ponude za psenicu rod 22 od 29din,repicu 90din(cena na berzi danas je 86 din),kukuruz nema potraznju tj nije interesantan za trgovinu,osim za one koji imaju rate tj kredite ali samo polako krenuce ubrzo ludilo i za njega

Koliko je ovaj forum jaka zajednica, mogla se ozbiljna stranka napraviti ili udruženje, pa da nešto vučemo na našu vodenicu. Ali ne, nikog to ne zanima, tako da i treba da nas ka....
Jeste moglo bi , ali samo kad bi se drzali osnovnih nekih zahtjeva sa kojima se svi slazemo ,jer ako se udje u detalje bilo koje oblasti vidimo da mi ovde imamo cesto razlicita i suprotna misljenja . Npr seljacka ,poljoprivredna stranka bi prije svega mogla da trazi veci procenat budzeta za pomoc seljacima . Mislim da je u tome kljuc . Npr ne 5 posto budzeta nego 20 posto budzeta za agrarni budzet .
Treba staviti prst na celo i krenuti od toga kolko je procenata seoskog stanovnistva tj kolki je procenat glasaca . Neznam za Srbiju al ovde kod nas je totalno seoska drzava i dzaba .
Kaze ta stranka na pocetku ocemo toliki dio kolaca i tacka . Ima nas tolko i tolko , a taksisti npr koliko ih ima neka glasaju za svoje , policajci kolko ih ima .....itd
Oni samo skrecu temu na raspodjelu agrarnog budzeta , a niko da pita zasto taj budzet nije procentualno npr 4 puta veci ?
Sta nas briga za npr strane investicije , za vojsku svejedno kosovo vratit nece , za sport,.. nek se oni prebroje pa prodaju svoje glasove . Ali no...

Znaci ima tu takvih da ako je kukuruz 25 dinara oni cekaju 18 da bude pa da ga prodaju,tako barem sam razumeo.tako bi trebalo onda i prodavci ako je nabavio vestak po 50 da nam proda po 65 iako je cena trenutna 90+?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Niko ne kaze da treba da prodaju po 65 ako je cena 90,problem je bio kada je cena skocila sa 50 na 65 90posto trgovaca je obustavilo bilo kakvu prodaju i samim tim napravilo nestasicu(paniku).puna prodavnica djubriva a oni kazu,ne prodajem,nemam cenu!

Drugo je privatno vlasnistvo a drugo je firma/prodavnica,ja moje mogu i da ne prodam nikad a on mora sto je u radnji da prodaje.tu je rec o ogranicavanju marze kao sto je kolega Dolovac spomenuo i te stvari je trebala inspekcija da sankcionise.zamisli kad bi benzinske pumpe zaustavile prodaju goriva 10dana,kao ide gore cena goriva pa da ja sacekam!

Niko ne kaze da treba da prodaju po 65 ako je cena 90,problem je bio kada je cena skocila sa 50 na 65 90posto trgovaca je obustavilo bilo kakvu prodaju i samim tim napravilo nestasicu(paniku).puna prodavnica djubriva a oni kazu,ne prodajem,nemam cenu!
Pa dobro Mladene budi realan, to kao kada bi ti imao kukuruz u dvoristu, cena skace svaki dan ti normalno cekas cenu. Dodje kupac i kaze ne moras da mi prodas danas da bi ispao pravedan. Da se razumemo ne volim ni ja trgovce, spekulanti su teski, ali za ovo nisi u pravu.
I to sto je u prodavnici je takodje privatno vlasnistvo, moze kako hoce.

Nije privatno vlasnistvo ako se nalazi u prodavnici,privatno je ako se nalazi kuci,prodavnica je pravno lice! :ppozdrav:
Tu je samo granica do kada je to trziste a kad prelazi u kartelsko udruzivanje sto je kriminal. Ne mozes ti nekog naterati da proda nesto u prodavnici ako ne zeli, to sto ima u dvoristu nista ne znaci. Uglavnom ti sto imaju prodaju imaju i zemlje, pa moze reci da je za sebe kupio. A i poredjenje sa naftom ne ide, ipak je nafta strateski proizvod za zivot jedne drzave, bez vestaka bi preziveli....

Mladene znaci ti si jedan od postenih, ti da si imao para kupio bi svu ureu i prodavo nama po toj istoj ceni?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

ma cuo ja zvao jedan trgovac Pero trgovca Brajana u Americi i kaze Amerikancu Brajanu alo druze dizi tu cenu djubriva sta izvodis,kaze mu Brajan ali trzisna inspekcija ce me sankcionisati pa cu najebati,kaze Pera ne brini se nista sad cu ja Jozefa dementnog da zovnem i sve ok i eno stv Brajan klepa i tamo :haha: :haha: :haha: mislim sta vi pisete zaista vucko ima da vlada 300godina ovde

Nazad
Vrh