Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Imam jednu njivu gde je fosfor preko 50 ppm a kalijum preko 100, veruj mi da tu nisam nikada imao neki ekstra prinos kukuruza i soje. U kisovitim godinama maksimalni prinos kukuruza je 6 t/kj a soje 2,2 t/kj, ali zato suncokret uvek odvali sa oko 2,5-2,8 t/kj i psenica dok se sejala pre 20ak i vise godina uvek je bila dobra.

Meni kalijum nije nigde iznad 50, uglavnom oko 30. Fosfor guram vec par godina, a kalijum vracam cetvenim ostacima. Tacno te njive koje sam forsirao fosforom su iskocile. Kod nas je takva situacija da je uglavnom fosfor u manju, a kalijum je na optimumu.

Dve godine koristim, ili bolje da kazem bacam, vestacko djubrivo od Timaka. U pitanju je bila formulacija eutofertil top34. Apsolutno nikakvih vidljivih rezultata. Takodje ni u upotrebi tecnih folijarnih djubriva istog proizvodjaca.
Ovo je sve u poredjenju sa mapom.
Sto se mene tice Map je jedino djubrivo koje daje vidljive rezulrate.
Probaj da ne bacis.pa ces videti

Dobio ponudu za uplatu , KAN 27% N , proizvodnja Kutina, pilirani idealan za bacanje , 4,67HRK/kg bez pdv-a (po nekom internet kursu 73din/kg) u djambo vrecama od 600kg, svakih 7-8 dana samo podizu , uzeo zbog sustava pdv-a, pravljenje troskova za ovu godinu tipa suplje u prazno.
Kad sam kupovao predzadnji put mislim da je bio ili 1,75 ili 1,95HRK/kg.

Postoji ali to ti ne bih mogao reci, recimo OPG , zavisi koliko clanova , da li su djeca , koliko , odrasli itd. Poslije nove godine ti racunaju koliko imas pravo , koliko si dobio i koliko treba da platis, a i porez zavisi koliko prekoracujes , imas vise tarifa, vecinom to rade knjigovodje.

A tu nemoz od to da izbjegnes , sve ide elektronski preko osobnog broja , cim imas bankovni racun , ako primas poticaje(subvencije, vece uplate itd. banka je duzna sve vece transakcije da salje poreznoj, da si hudini ne mozes se provuci, mogu samo politicari;) , tako da te porezna kontaktira vrlo brzo pa ti i retroaktivno obracunaju dug.

Nije vezano za gnojivo ali je sa osobnim brojem, gledam na hepi televiziji , kao pretstavnik Srba u Hrvatskoj , likota, covjek nema blage veze sa zivotom , prica o popisu , i iscudjava se das su znali poslije 2 dana , pa popis je elektronski , popis si mogao sam da obavis preko neta(identifikujes se preko banke, kao e-gradjajnin preko mupa itd.) ili isli popisivaci(isto elektronski preko neta se kopcaju ne server) i to obavili i treba im 2 minuta(tamo gdje se obradjuju podatci) da znaju sve.

Poslednja izmena:
Nastavljaju se vaša pitanju u vezi nestašice i ogromne cene azotnih đubriva tako da sam rešio da snimim video o toj temi i da objasnim šta planiram i kako sam odradio jesenje đubrenje. Opširnije u videu... Hvala što ste pogledali video, za još zanimljivog sadržaja lajkujte video,komentarišite i pretplatite se na moj kanal! Copyright © 2021. youtube.radoslav adamovic

Nazad
Vrh