Cene teladi

Moj deda je lepo govorio,za bikove je dobra cena kad za jednog prodatog bika (550-600 kg) moze da se kupi 3 teladi.Mada u danasnje vreme mislim i da je to malo:spavam:

Jedno uginuce na 10 komada i cela tura se radi da se pokrije gubitak. Zarade nema u tom slucaju sigurno.

Da li neko zna kolike su subvencije u npr Belgiji, Francuskoj za tov bikova?

To za Izrael sve ide za tov , ide i preko jedne izvozne farme u mojoj opstini.
Prvo su kupovali samo musku , a od proleca prosle godine i zensku telad.

Sto se tice Izraelaca i teladi, recicu vam da nisu neki kavaljeri. Do pre par meseci su ih placali 270 dinara i uzimali su telad od 70-90 kg(oko 5 nedelja starosti). Rasa nije bila bitna. To je islo za tov i vozili su u sabirni centar u Pancevu. Nisam se raspitivao koliko trenutno placaju. Ja sam im prodavao bikove njih su placali malo vise od lokalnih mesara, ali su trazili da ne budu stariji od godinu dana. Sto se tice placanja za svaku pohvalu su isplata je bila akontaciona, doplata po merenju i placali su mi prevoz.

Narode sta je bre ovo?
Zasto je cena stoke ovoliko pala?
Za zensku telad do 160kg daju 220-210din po kilogramu.
Pa to je strasno?
Prosle godine je kod nas cena bila 280-290din.
Ne vidi sta je pojevtinilo u odnosu na proslu godinu?
Da nije mozda djubrivo, nafta, koncentrati...
Neznam. Mozda nisam obavesten...

Pa logicno sa je cena pala posto je cena hrane otisla duplo gore a ziva vaga ista.Malo ko se sad usudjiva da kupuje telad.

Nek me neko podseti, da ne citam temu, jel bila pre nekog vremena cena za telad oko 3,5 eura?

Nazad
Vrh