Cene komponenti za stočnu hranu

Sojina sačma 87 -93 din/kg (87 kod sotone , 88 u Eliksiru i Hranaproduktu a 93 Gebijeva)
sojina pogača 80 din/kg
Suncukretova sačma 40 din/kg

takva je cijena i kod mene ::jako_besan::::jako_besan:: a još imam račun od prije tri godine i tad je bila 2,24 kn/kg tj. cca 34 din

Danas kupio komponente da ima za narednih mesec dana dok su ovi praznici. Kukuruz 26 rsd, stocno brasno 22 rsd, sojina pogaca 82 rsd.

Pitanje za one iz Novog Sada i okoline, posto je sojina sacma? mesno ili kostano brasno? kvasac? mekinje? riblje brasno?...

Koja je razlika u sojin punomas. griz i sojina sačma ili pogača za nas tovljače a ne za mesare ?

Ovako nesto i mene zanima. Koliki bi trebao da bude odnos cena izmedju ova tri proizvoda. Mogu da nabavim griz po 80 dinara, pogacu po 85 i sacmu po 91. Sa cime bi tov bio najjeftiniji. Trenutno mesam pola sacma, pola pogaca zbog energije, a sad bi trebalo da predjem na cistu sacmu. Da li bi bilo jeftinije hraniti sa grizom(mada ne verujem, ali da pitam), ne bitno mi je da li ce svinje biti masnije, jer mi nakupci i mesari ne placaju kvalitet.

Sacma bi trebala imati 44% proteina.Pogaca 38 do 40% sa malo masti,a griz 38% proteina i puno masnoce.Za tovljenike ne treba masnoca i bolje je davati sacmu.Prasici,tj manje kategorije zivotinja imaju potrebu za energijom,tj masnocom.Dakle prasicima ide griz.Svedoci smo loseg kvaliteta sojine sacme i njenog razblazivanja sa kredom,te se u praksi pokazalo da nekad pogaca ima vise proteina od sacme.U svakom slucaju na navedenu razliku u ceni bi pogaca bila adekvatna zamena za sacmu,s tim sto bi trebalo dodati vise procenata u smesu,za razliku u procentu proteina.

Hvala kolega, ali to vec znam. Pitam se da li bi mi bilo jeftinije da uzmem griz umesto sacme, pogotovu sto mi je obrok vec siromasan u energiji.

Ja mislim da sam bio dovoljno jasan.Ne moze 1kg komponente od 38% proteina da zameni onu od 44%.:osmeh: Da bi dobio odgovarajuci procenat proteina moras povecati kolicinu griza.Ne znam koji procenat sacme inace stavljas u svojoj recepturi,ali moras paziti da ne uneses previse masnoce.

Trenutno stavljam 11kg pogace i 10 kg sacme na 100kg hrane, svinje su od 30-50 kg. Znam da bi pogace islo vise ali je i jeftinija. Mislim da bi masnoca nadoknadila energiju, koja fali jecmu jer ga stavljam 60 posto. Mozda i gresim ubacicu sutra u tabelu pa cu proracunati. U svakom slucaju hvala na savetima. :ppozdrav:

Zanimljivo je kako niko ne daje odgovor što je štetna masnoća iz sojinog griza u završnici tova ? Odavno postoji izreka da krmača pokida masnu torbu ...

Nazad
Vrh