Cene junadi i gotovih bikova

Kod nas su telad koju sverceri doteruju oko 4 evra.kupio sam pre dve nedelje 4 komada po 415 evra oko 100 kg,i juce dva,jednog malo jaceg za 410 evra,a jednog sisavca od 10 dana.Bikovi 220 dinara.

Kod nas je sada aktuelno da se kupuju mala telad od nedelju dve za oko 200-250 € (u zavisnosti od rase), daju im zamene i startere do 200 kg težine i prodaju ih i tvrde da imaju oko 100 € po teletu, sto i nije tako lose..

Ja sam za ovog malog dao 100 evra,i dacu jos 180 bala kukuruzovine i 30 deteline.U pitanju je cist simentalac sto je kod nas izuzetno tesko naci,holstajna starih 10 dana ima koliko hoces,ali simentalca i ko ima ostavi ga sebi i hrani do 600 kg.

Prosek 585 kg a prodao sam ih u jednu lokalnu klanicu, isplata za dvadeset dana, ne prodajem im prvi put do sad su bili tacni sa rokom isplate. Mada mi sad ne odgovara cena teladi ubacio bih 12 komada ali nemogu da nadjem tele ispod 650 evra od 200 kila.

u mom kraju krave nisu mlecne tako da ljude ne zanima prodaja mleka i drze telad do 200 kila pa i vise da di im izasla vise para.

Kifler je u pravu.Da nije siptara situacija u stocarstvu bi bila mnogo gora,a i ovako je nikakva.Poslovni su,tacni i sve kesiraju na ruke.E sada,sva ta stoka zavrsi na crno,drzava na gubitku,odgajivaci ne mogu da dobiju subvenciju po biku...Kakav usrani tretman ima stocarstvo u ovoj zemlji.Kako se siptaru isplati da uzme stoku od srpskog seljaka uz sva dovijanja i dodatne troskove da je izveze odavde,a srpski mesari ucenjuju odgajivace i seckaju ih na rezance.Da je nesto trulo u drzavi Danskoj jasno nam je odavna,samo nam nije jasno do kada ce biti trulo.

Ivane kad je nesto trulo ,to nemoze nikad vise biti zdravo,mi se samo nadamo dace biti,ja danas dobio opomenu od imleka masna jedinica 3,o5 ista hrana iste krave nemam sveze oteljeni,ma mamu im trulu,e to su trulezi sto unistavaju nase stocarstvo.I dodam jel prodavo neko skoro jalove posto idu.

Ja dobio iz Sapca da sam odbijen od subvencija za tov junadi (po njihovom sam pasivno gazdinstvo i traze mi potvrdu iz trezora za proslu godinu da sam bio aktivan, a trezor nemoze da mi izda potvrdu za proslu godinu) a ja nisam nikad bio u pasivnom stanju i sad mi Ivane pricamo o Drzavi koju ama bas nista ne zanima sem foteljasa, ne da treba svu robu da nam otkupe Kosovari nego je prava steta sto ne kupuju i svinje bar bi svoju robu plasirali za kes jebes ove subvencije do kojih je sve teze i teze doci . Mi svi zivimo u sve tezem stanju svakog dana sve vise propadamo posebno stocarstvo a koga to zabole za seljake nego bi mi svi trebali da se dignemo pa da pojebemo ovu vlast.

E to je baš šteta. Moj savet ti je da pripustiš bika. Ako je veterinar pregledao i sve je normalno sa jajnicima prilikom osemenjavanja, onda uradi ovo. Postoji kod određenog broja junica i krava loša reakcija na razređivač koji se koristi ili je osemeniti sa nativnom spermom. Jesi li menjao bikove kad si osemenjavao ta ri puta? U principu za klanje junice idu i do 1,8 al su simentalke u extra kondiciji a HF do 1,5-1,6. Al za tako grlo stvarno šteta, ja je ne bih ispuštao tako lako iz štale.

I ja se slazem sa profesorom.... Ja sam imao isti slucaj, nakon tri semenjenja krava nije htela da ostane steona, onda smo pripustili bika, i krava je ostala gravidna... Kasnije je sve bilo ok kada se semeni...

Nazad
Vrh