Cene junadi i gotovih bikova

Trgovce ne podnosim nikako ali je veoma velika steta sto su oni jedini nacin da prodam svoju stoku u mom kraju , ti ne razumes da ovde nemas kome da prodas osim njima a oni jebu kako hoce. Ovde su svi udarili samo na ratarsku proizvodnju i stoke nema i svakog dana je ima sve manje, a sto se tice mene i moje proizvodnje pogledaj u galeriji slika nasih goveda na 2 strani a pogledaj i u delu svinjarstva galerija rasnih svinja ili priplodni materijal pa ces videti. To stoji da te neznam ali to nije ni bitno a tvoju stoku prodaj i 3 puta skuplje, problem je sto nema pravih kupaca za tu stoku .

Simentalke se vrlo retko ili nikako prodaju kao steone junice, već pre kao oteljene prvotelke ili steone krave.
Takve su navike u centralnoj srbiji po manjim domaćinstvima.
Holštajnke imaju kraći proizvodni vek i osetljivije su na promenu uslova gajenja pa se zato prodaju kao steone junice i preporuka je da najkasnije u sedmom mesecu steonosti promene štalu, nikako kasnije.
Realna cena za steonu junicu je cena teleta(300-450e) koje možeš da izvučeš od nje plus koliko bi vredela po kilogramu. Jedino tako ne upadaš u rizik.

I ja ne bih steonu junicu izuzetnog potencijala i porekla dao ispod tih 1.500eura,pitanje je samo hoce li ko platiti.Verovatno ima ko hoce,samo ih je tesko naci.Ovo je najtezi deo poljoprivrede,stocarstvo je u svemu vrh ove proizvodnje i treba da ima svoju pravu cenu.Realnost kod nas je sasvim drugacija.Druga stvar,naslusao sam se i nagledao o grlima vanserijskog kvaliteta,a ono...Pre 5-6 meseci smo kupili dve simentalke,jedna na drugom teljenju,druga sa dva teljenja i tele s njom.Krave preko 700 kg,lepog eksterijera,umaticene i PRE SVEGA MLECNE?!Jos ga i zemljaci nahvalise kao odgajivaca sa odlicnim grlima.Ono sto smo u stvari dobili jesu prosecne krave,trenutno najslabije u nasoj stali,a dovedene kao "pojacanja"...Ono u sta sam siguran,jeste da dobro grlo moras sam odgajiti,a to je opet dug i zahtevan proces u svakom pogledu.Sve ostalo je mnogo vise macka u dzaku nego "ekstra roba".Da se ogradim,ima sigurno odlicnih grla na prodaji,kao i kod nasih forumasa,ali i ona su retka kao i pravi kupci.

e evo i mene opet.nemojte se svadjati,mada vas donekle i razumem jer sam do skoro ,molio,da neko dodje da je kupi.tacno je da svaka roba ima svog kupca tako da sve se to na kraju proda,e sad po kojoj ceni....u pravu je i kifler-ljudi ovde nece da plate t cenu za junicu mislim na srbiju, a sa druge strane i zujovic kad kaze da onaj koji zivi od mleka da to i nije neka ,jaka,cena!sve u svemu ne treba se svadjati i prepirati zivimo u zemlji srbiji tako da je kod nas sve moguce.

Vidim da svi pisu neke abnormalne cene za telad,ne znam samo gde to kupuju.. Ja sam sad pre par dana kupio dva teleta CRVENA koja jedu za 25 000 din po komadu.. A vidim da neki traze 350 e za tele od 10 dana ...

Mesanac a ovaj drugi je cist simentalac. Ali opet to kad prodas nema neke velike razlike barem kod nas..

Ratko zaboravio si busu i ona je crvena.:cool:mi se ne svadjamo samo je svako izneo svoje misljenje. Sad u startu mislis kako si dobro pazario , ali kasnije jedan ima 600 drugi 500 a treci 350 kg svi su isto jeli i pili a ti razmisljas gde si pogresio?

Videcemo na kraju nov sam u ovome dosta. A nisam ja rekao da se vi svadjate nego kazem da citam ovde o nekim mnogo vecim cenama.. Kao da smo dve razlicite drzave. Ali eto videcemo kada budu gotovi da li si upravu. ;)

Ratko zaboravio si busu i ona je crvena.:cool:mi se ne svadjamo samo je svako izneo svoje misljenje. Sad u startu mislis kako si dobro pazario , ali kasnije jedan ima 600 drugi 500 a treci 350 kg svi su isto jeli i pili a ti razmisljas gde si pogresio?
E bas tako bude razlika u kilazi kako si napisao.Holstajnu u **greška nisam probo da duvam jos da bi se ugojio.

Moje misljenje je da holstajn bas zahteva to duvanje u **greška. Pretprosle godine sam uz veliko negodovanje svojih ukucana kupio holstajn telad, najvise zbog razlke u ceni(3holstajna=1 simentalac). Od prvog do zadnjeg dana higijena na najvisem nivou, pre svakog obroka valov deteljno isciscen od prasine i ostataka hrane, pod njima suvo da covek moze pored da legne, ishrana vrhunska, sve po tablicama. U proseku drzani nesto manje od godinu dana i prodati ako se ne varam od 540-650kg. Radman mesa slab ali su bili ogromni pa su lepo vagnuli, sto je meni bitno. Ja sam visok 176cm, a bilo je primeraka koji su u sapima bili visi od mene. Meni ni simentalci ne napreduju bolje, doduse uz nesto slabiju ishranu i malo slabiju higijenu. Finansijski gledano men je svejedno da li je simentalac ili holstajn. ps. Ako neko nece da se pati sa holstajnima rado bih primio na poklon 10-ak muskih teladi. :)

Moj prijatelj je tako dobio među simentalskom teladi neko alpsko goveče.
Na kraju tova je bilo lakše preko 150kg. Jelo i pilo kao i ostali, ali ne vredi.

Karakteristike sivog alpskog zavise od tipa -mlečni bi trebao da bude slican ili bolji od holstajna -kombinovani slican ili malo laksi od simentalca
Mada sumnjam ga u srbiji ima. Mislim da je umesto alpskog dobio bušu ili meleza sa bušom :) koja bude do 150-200kg lakša od simetalaca.

Pred samo vece mi bio kupac za bikove, kaze slaba potraznja i cena 2.2e.
Cena od 2.3 e bila citavih 9 dana.
Nismo napravili pazar , sta ce biti videcemo...

U mom kraju bikove plaćaju po 2,4-,2,5E po kg al nema ih, jako slaba ponuda. Ovih mojih 7 već nekolicina mesara obilazi kao lešinari, svi hoće da kupe, nude kapare unaprijed 3 mjeseca samo da se osiguraju al neću da prodajem tako. Kad budu na prodaju, biće na prodaju.

Dobro je samo nek ide cena gore,ja cujem da je kod nas u selu 2.10-2.15e za ekstra dobre bikove.Jedino na liniju klanja,izadju mozda malo preko toga sve zavisi od bikova.

Komsija ne pratis temu, nazalost kod nas cena ima silazni trend.
Zato sam i napisao da je bila 2.3e citavih 9 dana...

jutros kod mene u lazarevcu telad muska 400 din,zenska 350 din,bikova nema!!!ja juce kupio tele musko oko 150 kg za 470 eur-mozda malo jeftinije zato sro sam uzeo od starca i taste!

- - - - - - - - - -

a da jos nesto eno ga rice kao besan-hoce sisu i ja bi al nema!

Nazad
Vrh