Cene junadi i gotovih bikova

Ajde se malo držite teme ima ovde svega i cena i osim cena.

Sto se tice isplativosti tova jos moj deda je imao jednu prostu racunicu koja se vremenom pokazala kao tacna.Ako tovis 12 meseci(590-620kg)telad placena 550e toliko ide i na hranu ,a ako ti ostaje preko toga to je tvoja zarada.

Sto se tice isplativosti tova jos moj deda je imao jednu prostu racunicu koja se vremenom pokazala kao tacna.Ako tovis 12 meseci(590-620kg)telad placena 550e toliko ide i na hranu ,a ako ti ostaje preko toga to je tvoja zarada.

Znaci nema zarade u tovu bikova po toj racunici? :osmeh: Sta tek da je cijena 1.5 ili 1.8 evro kao sto je bila donedavno koji li bi onda bio racun za tov?

Ja ne kazem da je to neka zarada,ali zarade ima to je sigurno,koliko toliko.Ako imate svoje masine,svoje zemlje(barem nesto),pravite silazu kako da se ne isplati?Ne moze se isplatiti ako neko kupuje kukuruz ili sijeno ako nema svoga pripremljenog.Jednostavno se ne isplati danas nista raditi na malo,zarade ima ali na vise komada,minimalno 40-50 komada godisnje da dobijes neku platu da "prezivis" ostalo sve je neka vrsta stednje "pare na kamari".I obavezno hraniti sa silazom,silaza je OSNOVNA I NAJEFTINIJA HRANA.

Kum tovi junad,od hrane pripremi silazu i sijeno,daje 10kg soje i 25kg stocnog na 100kg kukuruza + dvaput dnevno silazu i sijeno.Telad kupuje u prosjeku 120-150kg,placa ih 500 evra po komadu,sijanje(silaza i sijeno) ga izadje oko 300 evra po biku + maksimalno 150 evra za soju i stocno po biku.Bikovi su mu imali u zadnje dvije ture u prosjeku 550kg do 630kg kad je prodavao.Cijena je bila oko 2 evra,cini mi se 2.1evra po kg.Tele 500 evra + sijanje 300 evra + soja i stocno brasno 150 evra= 950evra po biku,tako da je imao u prosjeku izmedju 200-300 evra zarade po biku.Da nema zarade nebi drzao jednostavno.

Svako dobro :ppozdrav:

flex202

Nije fazon sam proizvesti hranu,tj ocu da kazem ako ti tu hranu mozes prodati po odredjene novce + cenu tog teleta ti imas opet svotu novaca,i ne radis nista ne rizikujes oce ti se bik naduvati,oce da ugine,jednostavno svako jutro prespavas nemas nikakvih briga,svako vece miran legnes.
A to kad neko kaze za tov bikova samo se 50 komada isplati ja mislim da je to ludost,na kojoj je to osnovi ako ti se na jednom biku ne isplati?
zarada 50e po komadu ili nek je 100? od 50 komada kod nas u selu kad ljudi odnesu mora 3-5 da crkne sto kad su mali sto kad su vec gotovi,i sta onda ,sedi pa placi.
Po meni dok god je cena zitarica i ko je ima i moze proizvesti i prodati je suludo toviti bikove.Drugo je kada neko ima par krava pa ima jos koje tele pa i kupi,pa ne predaje mleko sve pa onda daje teladima,pa kosi travu na dolu i s tim ih hrani,pa malo kukuruzovine,malo koncentrata,od da tako kazem nicega uz puno volje i truda i minimalnu kolicinu zemlje uspe nesto da odhrani,pa onda zakolje pa proda po selu firmama itd to je vec nesto sasvim drugo i ima neki smisao(iako nisam od tih sto voli sto se to tako radi na crno,i od da tako kazem tudjeg,ali svaka cast i tim ljudima jer mozda bi ta trava propala a oni su mesto da cekaje drzavne jasle nesto napravilis vojim rukama,naravno to ej do 10 komada bikova da svaki mesec kolje jednoga).

flex202

Nije fazon sam proizvesti hranu,tj ocu da kazem ako ti tu hranu mozes prodati po odredjene novce + cenu tog teleta ti imas opet svotu novaca,i ne radis nista ne rizikujes oce ti se bik naduvati,oce da ugine,jednostavno svako jutro prespavas nemas nikakvih briga,svako vece miran legnes.
A to kad neko kaze za tov bikova samo se 50 komada isplati ja mislim da je to ludost,na kojoj je to osnovi ako ti se na jednom biku ne isplati?
zarada 50e po komadu ili nek je 100? od 50 komada kod nas u selu kad ljudi odnesu mora 3-5 da crkne sto kad su mali sto kad su vec gotovi,i sta onda ,sedi pa placi.
Po meni dok god je cena zitarica i ko je ima i moze proizvesti i prodati je suludo toviti bikove.Drugo je kada neko ima par krava pa ima jos koje tele pa i kupi,pa ne predaje mleko sve pa onda daje teladima,pa kosi travu na dolu i s tim ih hrani,pa malo kukuruzovine,malo koncentrata,od da tako kazem nicega uz puno volje i truda i minimalnu kolicinu zemlje uspe nesto da odhrani,pa onda zakolje pa proda po selu firmama itd to je vec nesto sasvim drugo i ima neki smisao(iako nisam od tih sto voli sto se to tako radi na crno,i od da tako kazem tudjeg,ali svaka cast i tim ljudima jer mozda bi ta trava propala a oni su mesto da cekaje drzavne jasle nesto napravilis vojim rukama,naravno to ej do 10 komada bikova da svaki mesec kolje jednoga).

Rizika normalno ima sta god da radis,da li je tov bikova ili bila sta drugo uvjek ima neki rizik.Kazem da se ne isplati drzati ispod 50 komada godisnje ako covjek nema drugih prihoda i iza toga stojim,na deset komada ces zaraditi ako sve bude uredu po ovoj cijeni npr 2000 eura,raditi za 2000eura citavu godinu??Pa kakva je tu zarada?To nije zarada,to je gubljenje vremena,patnja,bezveze,ako covjek radi u firmi pa mu poljoprivreda nije glavni izvor prihoda onda je ok kad dobijes pare na gomili pa ti nesto sitno i ostane a sve ostalo...Kao sto sam rekao ne isplati se nista raditi na malo,ama bas nista,jer da se to sve isplati raditi na malo mi bi svi bili gazde i drugi bi radili za nas i nebi kukali itd...A ako covjek moze prodati tu hranu sto proizvede(kukuruz,jecam itd) i ako ima tu racunice ne vidim razlog zasto da to ne ucini.

:ppozdrav:

Ali ako ces samo drzati bikove tipa 50 komada,uz svoju mehanizaciju i zemlju onda smo opet na istom treba ti veca kolicina zemlje i kolicina hrane koju opet mozes prodati bez da dodatno rizikujes sa tovom bikova.

no svako zna svoje,opet ko nema puno zemlje neka zivotinja je dobro dosla kao neka dodatna sigurnost koja ga moze izbaviti iz lose godine iako u globalu gubi na njoj,ali lakse je prebroditi trenutnu krizu kao sto je na primer susa,ali opet kazem to su trenutne stvari,i cine se u tom slucaju dobrima.
Sad citam naslov teme i malo smo preterali sto se tice of-a za ovo postoji druga tema koliko ja znam,pa ako treba neka moderatoi prebace u odgovarajucu. :)
p.s. i nek se ne ljute :osmeh:

@flex202 E vidis ta tvoja matematika u stvarnosti ne pije vodu jer mnogo drugih faktora nisi uzeo u obzir.A sto se zarade tice ako imas zarade na 5kom imaces i na 50,a ako na 5 gubis na 50 gubis 10 puta vise.Da je cena 1.5e i telad bi bila 380-420e.

A sta ako to tele koje platite 500e kad ga budete prodavali kao bika bude 1.5-1.6e/kg? Ne daj Boze, ali sta ako... Platiti tele 500e je strasan ulog u "nepoznato".

Nema tu matematike kad ti sanjas svako jutro ,svako vece izlasci nisi navikao na nikakve obaveze nema nista tu od nikakvog posla sem provere racuna i cekanja para od drzave.

@flex202 E vidis ta tvoja matematika u stvarnosti ne pije vodu jer mnogo drugih faktora nisi uzeo u obzir.A sto se zarade tice ako imas zarade na 5kom imaces i na 50,a ako na 5 gubis na 50 gubis 10 puta vise.Da je cena 1.5e i telad bi bila 380-420e.

E pa vidis ova moja matematika naprotiv bas pije vodu jer nije isto 1000 eura sto i 10000 eura tako da nema uopste smisla o tome raspravljati,normalno da su veci gubici(ako ih ima) i rizik i vise posla i naravno VECA ZARADA sto je i razlog zbog koga ljudi rade,tove bikove,obradjuju zemlju itd..Tako da kako god okrenes bolje je drzati 50 nego 5 :ppozdrav:

No otisli smo previse u :off_topic: vratimo se na temu,zanima me kako se krecu cijene teladi od 120-160kg kod vas u Srbiji?

Da bi se bavio bilo kakvim uzgojom stoke u danasnje vreme moras mnogo da volis to i da budes lud da reskiras.Moja poruka u dnu se odnosi direktno na mene,jer kod nas u selu nema ukupno 15 krava i 20 bikova u tovu.Ja sam jedan ot tih ludaka koji drzi.Zato napominjem da "Svako ima pravo da bude lud"!Ne treba racunica.

Cena bikova i sa 2 evra je mala ,nema vise nikakvih pariteta sve se to izgubilo u zadnji 10 tak godina .Ja se secam tamo negde 89 te godine prodam 4 bika i kupim ganc novu ladu iz prodavnice,pa nedugo zatim prodam 4 bika pa kupim kucu za te pare,,starija kuca ali trebala mi zbog placa,,a sad kuce u tom rangu kostaju 12 do 15 xiljada evra a za bikove sada dobijem 4 hiljade .Da li ce se bikovi vratiti staroj slavi,pitanje je ,mozda i hoce ,koliko cujem da su krave muzare skocile na 1700 do 1800 evra mislim na ove sa 30 tak litri mleka .VIDECEMO..sta ce biti.sta je bilo videlismo .

Malo pre kod komsije tovarili bikove po 1.95 evra.Nakupac koga sam zvao za teladi kaze da nema sada ili ce diti za par dana a cena...o toma ce pricati kada nabavi telad,

Cena bikova i sa 2 evra je mala ,nema vise nikakvih pariteta sve se to izgubilo u zadnji 10 tak godina .Ja se secam tamo negde 89 te godine prodam 4 bika i kupim ganc novu ladu iz prodavnice,pa nedugo zatim prodam 4 bika pa kupim kucu za te pare,,starija kuca ali trebala mi zbog placa,,a sad kuce u tom rangu kostaju 12 do 15 xiljada evra a za bikove sada dobijem 4 hiljade .Da li ce se bikovi vratiti staroj slavi,pitanje je ,mozda i hoce ,koliko cujem da su krave muzare skocile na 1700 do 1800 evra mislim na ove sa 30 tak litri mleka .VIDECEMO..sta ce biti.sta je bilo videlismo .

Znam druze ali jedna usporedba,te 89-te plata jedne cistacice u rafineriji u Brodu je bila 1000KM,danas plata iste te cistacice je jedva 400KM.Tako i cijena bikova(vrijednost) i svega ostalog je manja.Sto se tice uopste cijene sumnjam da ce ici dole zbog opste krize i stanja u svijetu,sta vise po svemu sudeci ako ode cijena nafte gore(a hoce) to ce povuci za sobom sve ostalo,a tako i bikove i sve ostalo.

---------- Poruka napisana u 12:46 ---------- Prethodna poruka je at 12:45 ----------

Da je cena stimulativna i da ima toliko zarade Srbija bi vec odavno premasila kvotu za izvoz,a ne da joj stocni fond iz godine u godinu opada.

Tesko je znam,i ja radim poljoprivredu,a'l sta ces valja raditi,boriti se i nadati se da ce biti boljih vremena :kisa:

Nazad
Vrh