Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sto se tice isplativosti tova jos moj deda je imao jednu prostu racunicu koja se vremenom pokazala kao tacna.Ako tovis 12 meseci(590-620kg)telad placena 550e toliko ide i na hranu ,a ako ti ostaje preko toga to je tvoja zarada.
danas tovareno po 1,95
flex202
Nije fazon sam proizvesti hranu,tj ocu da kazem ako ti tu hranu mozes prodati po odredjene novce + cenu tog teleta ti imas opet svotu novaca,i ne radis nista ne rizikujes oce ti se bik naduvati,oce da ugine,jednostavno svako jutro prespavas nemas nikakvih briga,svako vece miran legnes.
A to kad neko kaze za tov bikova samo se 50 komada isplati ja mislim da je to ludost,na kojoj je to osnovi ako ti se na jednom biku ne isplati?
zarada 50e po komadu ili nek je 100? od 50 komada kod nas u selu kad ljudi odnesu mora 3-5 da crkne sto kad su mali sto kad su vec gotovi,i sta onda ,sedi pa placi.
Po meni dok god je cena zitarica i ko je ima i moze proizvesti i prodati je suludo toviti bikove.Drugo je kada neko ima par krava pa ima jos koje tele pa i kupi,pa ne predaje mleko sve pa onda daje teladima,pa kosi travu na dolu i s tim ih hrani,pa malo kukuruzovine,malo koncentrata,od da tako kazem nicega uz puno volje i truda i minimalnu kolicinu zemlje uspe nesto da odhrani,pa onda zakolje pa proda po selu firmama itd to je vec nesto sasvim drugo i ima neki smisao(iako nisam od tih sto voli sto se to tako radi na crno,i od da tako kazem tudjeg,ali svaka cast i tim ljudima jer mozda bi ta trava propala a oni su mesto da cekaje drzavne jasle nesto napravilis vojim rukama,naravno to ej do 10 komada bikova da svaki mesec kolje jednoga).
@flex202 E vidis ta tvoja matematika u stvarnosti ne pije vodu jer mnogo drugih faktora nisi uzeo u obzir.A sto se zarade tice ako imas zarade na 5kom imaces i na 50,a ako na 5 gubis na 50 gubis 10 puta vise.Da je cena 1.5e i telad bi bila 380-420e.
Cena bikova i sa 2 evra je mala ,nema vise nikakvih pariteta sve se to izgubilo u zadnji 10 tak godina .Ja se secam tamo negde 89 te godine prodam 4 bika i kupim ganc novu ladu iz prodavnice,pa nedugo zatim prodam 4 bika pa kupim kucu za te pare,,starija kuca ali trebala mi zbog placa,,a sad kuce u tom rangu kostaju 12 do 15 xiljada evra a za bikove sada dobijem 4 hiljade .Da li ce se bikovi vratiti staroj slavi,pitanje je ,mozda i hoce ,koliko cujem da su krave muzare skocile na 1700 do 1800 evra mislim na ove sa 30 tak litri mleka .VIDECEMO..sta ce biti.sta je bilo videlismo .
Da je cena stimulativna i da ima toliko zarade Srbija bi vec odavno premasila kvotu za izvoz,a ne da joj stocni fond iz godine u godinu opada.